» Отговор

Тема: Реалните факти за завода на Apple
Автор: Nistel
Дата: 22.02.2012 08:39

Foxconn workers pay for their own food — about $.70 per meal, and work 12 hour shifts
- Workers who live in the dorms sleep six to eight a room, and pay $17.50 a month to do so
- Workers make $1.78 an hour

Работниците сами плащат за храната си - около 0.7 долара = 1 лев на хранене
Работниците спат в стаи от 6 до 8 човека и плащат наем 17.5 долара = 25лв на месец
Работниците получават 1.78 долара на час = 2.63лв на час

Заплатата при 6 дневната работна седмица по 12 часа е около 576долара = 850лв

Хайде сега помислете в България колко човека получават за същото количество труд 850лв и плащат наем 25лв на месец и се хранят за 1лв преди да пускате поредните ревливи хейтърски теми.

А и сега щели да им вдигнат на час ставката с 0.25 цента = още 81 долара на месец.

Единственото за което може да съжаляваме е че такива заводи няма в България а тука взели да ги оплакват китайците

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: Nistel]
Автор: Crazy Heart
Дата: 22.02.2012 09:23

Ти запознат ли си с темата въобще. Що не ходиш да работиш в Китай и после да си споделиш мнението за това колко е яко

» Отговор

Автор: mkpetrov
Дата: 22.02.2012 09:27

Дали това е въобще така, или е само според официалната "информация" (Изнесена от самите тях)?
И какви са цените в Китай? Не може да сравняваш сухи цифри без да вземеш предвид цената на живота там. А яденето в завода хич не го брой, защото не се знае хич дали изобщо може да нахрани някого, или е ей така, колкото да кажат, че има.

Редактирано от mkpetrov на 2012-02-22 09:50:45.

» Отговор

Автор: NSWDG
Дата: 22.02.2012 09:36

Не "страдам" от особено съжаление към китайците, пък за Ейпъл да не говорим. Но персонално към теб ще се обърна с думите "Внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се сбъдне". Съгласен съм, че сумата, която цитираш е що годе прилична, но това е с уговорката СПРЯМО БЪЛГАРСКИЯ СТАНДАРТ. Не мисля, че ще си особено доволен, ако спиш с 5-7 човека в стая на общежитие. Да не говорим да работиш 6 дни по 12 часа. И за да изпреваря евантуалния ти коментар "Ама аз и сега работя по 12 часа на ден" ще ти кажа, че да - вероятно работиш, но финансите ти са обвързани с резултатите. В крайна сметка проблема идва от това, как Фокскон се отнася със служителите си (мравки или пчели работнички), какви печалби генерира висшия мениджмънт на тази компания за сметка на тези служители и съответно това как Ейпъл се отнася с клиентите си (зомбита). На мен лично не ми е приятно някой, без значение кой, в двучасова презентация да ме убеждава, че няма по-добър продукт от неговия и едва ли не от небето ще завалят вратни пържоли ако почна да го ползвам. Подчертавам, че това е мое лично мнение, не съм хейтър и не на последно място.. Вероятно и аз бих постъпвал по същия начин, ако съм на тяхно място като висшия мениджмънт на Фокскон или Ейпъл в името на повишаването на банковите ми сметки.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: NSWDG]
Автор: Crazy Heart
Дата: 22.02.2012 09:50

Аз искам друго да кажа... условията за труд във фокскон станаха известни само заради името на Apple. Какво остава за други заводи на по-неизвестни марки... за тях няма да има публичност, а там мизерията сигурно също не е за подминаване...
Фокскон ще бъдат задължени да поправят част от грешките си..а другите?

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: Crazy Heart]
Автор: board
Дата: 22.02.2012 10:57

Точно така е, вдига се огромен медиен шум за заводите на foxconn, а съм сигурен, че в 90% от другите заводи условията са същите или дори по-лоши.

Иначе не знам защо продължават да се наричат заводите на Apple, като са заводи на foxconn, в които още една камара други компании произвеждат продукти.
Ако примерно някой от работниците в заводите на Самсунг, където произвеждат процесорите на Епъл, се оплаче, пак ли ще се говори за недоволни работници в заводите на Епъл?

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: mkpetrov]
Автор: Nistel
Дата: 22.02.2012 11:19

Това е извадка от независима агенция. Явно повечето които писаха в темата не следят новините. Днес ще бъде пуснат репортаж за завода на Фокскон. За първи път биват допуснати външни лица.

Може да видите този линк само ако сте регистриран. » Вход.

Не казвам, че е най-добрата работа на света, но определено не е както се опитват да го представят. Алтернативата на хората, които работят в този завод е много по-незавидна.

Понеже се изказахте и за цените в Китай - те са по-ниски от тези в България. Единствено по-скъпи са имотите.

Изобщо някой от коментиращите тук има ли дори и малка подготовка по темата или разчита на БГ преписвачи търсещи евтини сензации?

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: berserk]
Автор: A4i
Дата: 22.02.2012 12:59

Вие не схващате, че става въпрос за работа, без никакви изисквания към квалификациата. Примерно както е в БГ, някое "ромче" от село идва в София и почва работа в огромен завод, без дори да знае да се разпише на ведомостта за заплата. Колко да взима? 2000 лева може би, а и фирмата да му осигури самостоятелен апартамент в хотел, както и закуска + вечеря в ресторант? Ако сте със инженерно образование, което си е върхът на айсбергът от 20 годишно училищно и университетско обучение, тогава ще ги взимате тези 2000 лева. Може и повече.
PS.
Китай е огромна държава е 1,3 милиарда души население. Само крайбрежните градове са индустриализирани. Вътрешността на страната е аграрна. Така че правителството има задача да намери работа на голям брой млади хора от село. Затова се договаря с корпорациите за наемането на огромен брой работници, които живеят в общежития. За да е възможна такава организация на работа почти липсва автоматизация в предприятията и повечето операции по сглобяване на стоките се извършват ръчно. Това осигуряв азаетостта на милиардите работници. Примерно Foxconn има по 100-200 хиляди служители само в един индустриален център, докато компаниии като Intel и Apple са с половината на тази цифра персонал в световен мащаб.

Редактирано от A4i на 2012-02-22 13:14:18.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: A4i]
Автор: r3tr0
Дата: 22.02.2012 14:06

Не искам да защитавам никой но, до колкото разбрах работниците сключват договори, с които реално стават роби за няколко години и после дори и да искат не могат да се откажат. Ако целта им беше да се намери работа за хората то всеки би трябвало да е свободен да се откаже и на негово място да дойде следващия. Случая обаче не е такъв. Както всички знаем имаше доста самоубийства точно сред тези работници дошли от дълбоката провинция, които са видели много мизерия и лишения. Запознат съм с това колко работливи са китайците и мога да кажа, че не са хора, които биха се оплакали от това, че работят много. Всеки, който твърди, че тези хорица са едва ли не разглезени или получават много му пожелавам да отиде и да поработи в една подобна фабрика.

Редактирано от r3tr0 на 2012-02-22 14:09:06.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: r3tr0]
Дата: 22.02.2012 14:38

Нещо ми се струва , че не си разбрал достатъчно добре. Самоубииствата започнаха след един злощастен инцидент около изнасянето на прототип на iPhone 4 от завод на Foxconn. Тогава охранителна компания беше "постила" дома на заподозрян работник и го беше пребила от бой пред очите на семейството му. Човека толкова се е шашнал , че скочил през балкона на жилището си и се самоубил. Тогава Foxconn за да замаже положението са изплатили значителна сума на семейството, като допълнително е направена застраховка живот на всички служители на компанията. Последвалите самоубииства са с мотив именно получаването на тази застраховка живот. Както сам се досещаш служителите от село са отдалечени от семейставата си, за разлика от градските чада. Очевидно има изпаднали в нужда семейства, които не виждат друг начин за решаване на проблемите си. Това е огромна човешка трагедия разбира се. Показва на какво са готови хората в името на семейството. Подобна жертвоготовност е типична само за китайците, но те ще си решат битовите проблеми, за разлика от нас.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: A4i]
Автор: r3tr0
Дата: 22.02.2012 15:35

Toва ми звучи като поредния материал в някой вестник. Първо се самоубиваха заради любовни мъки, сега заради застраховки. Мисля, че дори и така да беше човек би почакал малко с подобно радикално решение, макар и да оправи живота на семейството си - нещо в което силно се съмнявам, защото живота извън провинцията въобще не е евтин, a застраховката няма да им стигне нито за жилище, нито за по-свястна кола. Възможно е да е фактор, но едва ли за всички посегнали на живота си.

P.S. Самоубийства имаше още преди случая с пребития работник.

Редактирано от r3tr0 на 2012-02-22 15:36:39.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: r3tr0]
Дата: 22.02.2012 15:39

А и при самоубийства изплащат ли се застраховки? Поне тук не:

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: mkpetrov]
Автор: makeno
Дата: 22.02.2012 15:46

Всички китайски стоки се произвеждат при подобни условия, но всички ние ги купуваме все пак.. А има избор, може не всичко да е китайско. Примерно, ще си купим лаптоп, който не е произведен в Китай, а в Германия-Фужитсу. Самобръсначката няма да е филипс, а браун. Дрехите няма да са китайски, а турски. Тв-то ще е от произведените в Полша и Чехия панасоници и тошиби... Но всички ние гледаме цената

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: makeno]
Дата: 22.02.2012 15:50

Доста ме съмнява и Фуджицу-то доколко е германско. Но дори и така да е, като цяло изборът е минимален, пък и дори произведеното в Европа вече като цяло не се отличава с по-високо качество. Въобще изборът е минимален в повечето сфери и случаи, дори да си готов да отделиш повече средства. Ще имаш повече мощност, екстри или нещо друго, в зависимост от стоката, но не и повече надеждност.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: makeno]
Автор: fintaraBG
Дата: 22.02.2012 16:13

Турските дрехи са зле колкото и китайските, ако не и по-зле... /off

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: fintaraBG]
Автор: makeno
Дата: 22.02.2012 16:17

Напротив. Качествените турски са перфектни, проблемът е, че в БГ не се предлагат, а има основно боклуци заради цената..

» Отговор

Автор: Sage
Дата: 22.02.2012 16:17

Да видим дали добре съм разбрал. Сравняваш каква да е редовна работа в България при 5-дневна седмица по 8 часа с работа във завод за монтаж на iPad/iPhone при 6-дневна седмица по 12 часа?
Останалото дори не се нуждае от коментар.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: fintaraBG]
Автор: Parmenion
Дата: 22.02.2012 16:27

Момчета, тука си говорите общи приказки... препоръчвам ви наистина да видите в какви условия живеят, каква храна ядат и в каква среда прекарват свободното си време.

Нека го поставим така - много от хората тук биха завидяли на условията на работа и живот, които имат тези така прежалени китайци. Особено ако се има впредвид алтернативата - работа в оризовите полета.

» Отговор

Автор: satman
Дата: 22.02.2012 16:36

Човек, ти покрай тоя Apple тотално си изперкал ! Тия хора живеят като скотове, ходят до кенефа само с разрешение. Спукват им задника от бачкане. Това е работа за 1-2 години на отчаяни хора.Повече няма да издържат.
Просто е жалко това, което искаш да ни убедиш.

» Отговор

Тема: Re: Реалните факти за завода на Apple  [Re: Parmenion]
Дата: 22.02.2012 16:37

Ето нещо старо , на актуално по темата в engadget, което е превод на китайска статия. Има и видео. Отворете го в youtube и си пуснете превода с бутона "субтитри" : Може да видите този линк само ако сте регистриран. » Вход.
1 | 2 |