Начало | Форум » Smart Phones

ТЕМА: Покупка на употребяван телефон

Покупка на употребяван телефон

Снимка на josipz
josipz
Дата: 19.05.2017 11:03


Т.к. бизнеса с употребявани устройства върви с пълна сила (особено на iphone) и може би има доста хора, които предпочитат да си купят не ново устройство на 1/2 цена, кажете си мненията и наблюденията.
от мен: има много мошенници и лъжци.
- гаранционно заменен телефон не е нов! При замяна устройството почти винаги е рециклирано/refurbished и няма основание продавача да иска цена близка до цената на нов.
- устройство със спукан дисплей или сериозно наранявания по корпуса реално е с отпаднала гаранция, дори да има оставаща по документи.
- Гаранцията се уважава при представяне на гаранционна карта и платежен документ(касова бележка или фактура с нулева стойност, когато е взето от фирма с бюджет). Изключение правят сервиза на iphone където цъкат и я уважават само по IMEI. Има опция да ви искат документ за покупката. Както и да откажат гаранция, ако устройството е закупено на друг континент.
- Гаранцията е 2г, когато устройството е закупено от физическо лице в България. Без значение какво пише продавача. Има закон - 2г. Няма ограничение кой да ползва гаранцията. Тарикатските номера от типа гаранцията важи само за този, който е купил от нас устройството не минава. Гаранцията се дава на самото устройство, а не на лицето което го ползва.

Re: Покупка на употребяван телефон [RE:josipz]

Снимка на MapTo_D
MapTo_D
Дата: 19.05.2017 11:26


Употребяван телефон не съм купувал, но за сметка на това съм продавал 2 броя до момента.
Когато съм го правил, винаги съм се стремял максимално точно да опиша всичко, забележки /ако е имало/, остатъчни гаранции, допълнителни аксесоари и т.нат. И двамата купувачи останаха доволни от това, което са купили и от цената, на която са го купили.
Единия апарат беше iphone 3gs, тогава се продаваха за по 200+ лв, аз го пуснах на 150 като всичко си беше описано и телефона се продаде за 1 час. Просто не исках да ми се обаждат някакви хора и да се пазарят.
Другия беше xperia z1compact, с остатъчна гаранция 6-7 месеца, беше гаранционно заменен с нов преди 2 месеца и си беше буквално неразличим от нов, към него си имаше док станция, калъфи и др аксесоари, не съм търсил печалба и от там, продадох го на 1/2 от цената, на която го бях купил. А цените и на другите подобни апарати, които се предлагаха бяха същите, а състояните значително по-зле.
Та, със сигурност има и някой дребни мошенници, които не са коректни, има и от другия вид, като навсякъде общо взето.

Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:MapTo_D]

Снимка на t_btt
t_btt
Дата: 19.05.2017 12:05


За всички апарати, които съм продал, не съм крил недостатъците. Цената, която обикновено съм вземал е била по - ниска от другите обяви към момента. Всеки се пазари, колкото и ниска да е. Все пак не е зле - някой ползва евтино устройство, друг си взема обратно част от парите, колкото и малка да е.
Айфоните според мен са незаслужено надути. За апарати в края на живота си собствениците им искат 200 и нагоре лв.

Re: Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:t_btt]

Снимка на blue ray
blue ray
Дата: 19.05.2017 17:55


Продажбата на електроника втора употреба, както и купуването на такава, крие доста рискове и винаги е било така, евентуално с навлизането на всички удобства, които съхраняват потребителска информация, ще допринасят за това. Първо за купувачите, в много малко случаи, информацията споделена от търговците, отговаря на действителността. Както вече е споменато в темата, гаранционно заменени устройства, не означава буквално чисто нови устройства, въпреки че за повечето хора в България, между двете няма разлика, но това е друга тема. При препродаването, повечето продавачи, твърдят, че ако имате електронна гаранция към някой магазин, то тя се прехвърля. В повечето случаи тя важи само за акаунта, който използва самия продавач в уеб сайта на магазина, а дори гаранцията да бъде разпечатана, това не означава, че формуляр за поправка на продукт може да се попълни от всеки само с данни за фактура и гаранционна карта. В голяма част от случаите, продавачите на електронни устройства, умишлено спестяват доста голяма част от подробностите относно стоката, която продават, като например козметични забележки като сериозни надрасквания или деформации, които сами по себе си, означават отпадане на гаранцията, независимо дали продавача предоставя гаранционната карта и тя е била предадена на купувача. При повреда на компонент от устройството, поради вина на клиента или други причини, а след това замяната му в неоторизиран сервиз с нов, също не означава, че вече устройството има гаранция. Мобилни телефони със счупени дисплеи, заменени от предишни собственици вече нямат гаранция, поради обективни причини, независимо, че продавачи ги предоставят с такава. В повечето случаи, това са подробности, които продавачите спестяват и заблуждават клиента, че има гаранция като доказателство за това е гаранционна карта и за жалост проверка относно това може да бъде направена едва след закупуване на устройството, дори и тогава би било спорно. Всички нарушения, независимо в какво се изразяват по самите устройства като например белези от надрасквания, причинени от отвертки и други подобни, също правят гаранцията невалидна. Именно това са най-популярните и често срещани нарушения.

Re: Re: Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:blue ray]

Снимка на AVKansazov
AVKansazov
Дата: 19.05.2017 21:53


Както се казва "не съм толкова богат че да купувам евтино"
Не купувам втора употреба освен дрехи и то много рядко, предпочитам всичко да съм си го ползвал само аз.За сметка на това колегите непрекъснато се опитват да измуфтят да им продам нещо защото знаят че си пазя и поддържам техниката

Re: Re: Re: Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:AVKansazov]

Снимка на Nik_21
Nik_21
Дата: 19.05.2017 22:07


Не купувам втора употреба освен дрехи и то много рядко
Аз пък правя точно обратното - дрехи купувам изключително и само ЧИСТО НОВИ (гнус ме е до повръщане, когато си представя, че някой чернилка е носила дрехата преди мен). А флагмани на по 2-3 години на половин цена купувам с удоволствие, само им връщам "фабрични настройки" и си ги ползвам без никакви скрупули.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:Nik_21]

Снимка на AVKansazov
AVKansazov
Дата: 19.05.2017 22:57


Значи те е гнус от дезинфекцирани дрехи(освен това много от новите ти дрехи са шити от същите "чернилки" ) но от флашнати телефони които не знаеш собственика им какво ги е правил не
"много рядко" говори ли ти нещо?От години не съм влизал в такива магазини.
Редактирано от AVKansazov на 19.05.2017 22:59.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покупка на употребяван телефон [RE:AVKansazov]

Снимка на tzincbg
tzincbg
Дата: 20.05.2017 08:03


Купих си наскоро евтин стар смартфон, докато моят е на ремонт. Уж бил купен за майка му и почти не го била ползвала.
А вътре смс- и "Ще дойда и ще те скъсам" и отговор "Много се бавиш, ще си останеш на ч*кия", клипче как детенце лиже камерата, а майка му крещи, посмях се.

Форум