Начало | Форум » Новини/Нови технологии

ТЕМА: Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи

Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи

Снимка на Ванката


Горе долу за кога се предвижда започване на надграждане на съществуващите LTE мрежи към 5G в България? Аз все си мисля, че ще сме в крак с другите от тук нататък.

Re: Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи [RE:Ванката]

Снимка на Dubspace


Докато не освободим 700 MHz и 26 GHz, нещата няма как да станат. А и аз предполагам, че чак към 2027-2028 ще имаме 5G мрежи, защото оборудването е мега скъпо. Ще трябва да се променят закони за построяването на базови станции (за да може и на улични лампи и други стълбове да се слагат т. нар. small cell-ове), операторите да ъпгрейднат цялата мрежа към C-RAN (заради тези small cell-ове), оборудването на цялата мрежа да е 5G NR ready и опорната и релейната им мрежа да дава възможност за капацитет от 5-10 Gbps за една станция.
Редактирано от Dubspace на 18.07.2018 08:54.

Re: Re: Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи [RE:Dubspace]

Снимка на tzincbg


И лошото е, че с вдигането на цените нищо няма да стане. Хората ще си свият потреблението, но над една определена сума просто няма как да отделят.

Re: Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи [RE:Ванката]

Снимка на Мilen


Лошото е, че за момента никой не предвижда такова нещо Ванка! Пак ще си останем на опашката и ще се радваме, ако 5G мрежите дойдат тук 3-4 години след другите, а не след 5-7, както стана с LTE.

Гледай какво става в другите страни: Веризон отдавна продава само LTE телефони, сега вече не позволява активация на нови 3G устройства, защото догодина 3G мрежата се спира и честотите се насочват към LTE: Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Re: Re: Финализираха последната важна част от стандарта за 5G мрежи [RE:Мilen]

Снимка на MEnergy


То не е само до скорост, а и до подходящи планове за потребление на тези скорости, доколкото ги има по места. Защото в съвременни условия, 20-40GB на месец са нищо, ако за половината от времето през деня не ползваш wifi. С други думи, операторите работят на база масата, не потребители-ентусиасти, които и без 5G вече живеят в такава среда от рутери и джаджи с подобни скорости. Ако въвеждането и поддръжката на технологията не позволи нормални цени на преноса и ползването за крайните потребители, никой няма да я предпочете пред по-евтиното, но почти толкова добро за ежедневни нужди 4G, което до потенциалното въвеждане на 5G ще бъде с вероятно над 95% покритие навсякъде.

Другият много сериозен въпрос е електромагнитното замърсяване, което ще бъде в пъти над текущото, ако не се въведат сериозни регулации по разполагането и контрола над оборудването, особено в преимуществено жилищни зони. Има много сериозни изследвания за вредата и интерференциите от постоянни честоти в различен спектър върху човешкото тяло, всеки орган в което си има собствена честота на излъчване.

Форум