Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: dirk]
Автор: EMILEN
Дата: 16.10.2011 01:03
Първо искам да кажа, че от как имам GSM винаги съм бил на b-connect и по никакъв начин не искам да защитавам Mtel. Обаче определено намирам тарифата на bob за най-изгодната на пазара до момента. Винаги съм се надявал да се появи такава тарифа, при която хем цената на минута към всички оператори в страната да е ниска, хем да плащам точно толкова колкото консумирам, а не като поп да им снасям всеки месец определена сума, срещу които да ми пълнят един чувал с уж безплатни минути в собствената мрежа и/или в група с определен брой номера, от които надали ще изговоря и половината, които пък да компенсират с висока цена на минута разговор извън мрежата.
Аз скрити условия в тарифата на bob не откривам, дори и след като прочетох статията.
1. Дават Ви 150 минути и 150 минути след закупуване на консерва с БОБ. Трябва обаче да ги изговорите до 30 дни след отваряне на консервата.
А при кой оператор минутите са с различен срок на действие от 30/31 дена, че не се сещам?
2. Цена на минута разговор: 0.12 лева. Звучи добре, но имайте предвид, че МТел ще отчита на минута. Тоест всяка започната минута се заплаща изцяло.
При всички тарифи на всички оператори първата започната минута се заплаща изцяло.
А кел файдъ, че след това ти засичат до секунда, като още със започването на разговора вече са ти взели толкова, колкото bоb ще ти вземат за 2 пълни минути и то в най-добрия случай. Нека да ми продават боба по 0.12 лв/килото, пък аз ще си сварявам колкото да има за една-две чорбички, а останалото ще го изхвърлям и пак ще ми излезе по-евтино отколкото да го купувам на нормална цена.
3. За да деактивирате гласовата си поща, ще трябва да платите 3.90 лева.
Е щом трябва, ще платим - все пак тази такса еднократна и достатъчно ниска, за да я правим на проблем.
4. Ако нещо се прецака, а при МТел постоянно нещо е прецакано, ще трябва да плащате по 0.49 лева на обаждане до оператор.
За да Ви дадат PUK код, отново ще Ви искат пари – 2.40 лева.
Ако си спомняте едно време обажданията към оператор бяха безплатни и понеже българинът обича всичко, що е безплатно, някои хора се скъсваха да звънят на операторите не защото имаха спешен проблем, а ей така от скука просто да си поговорят с някой.
А иначе кой би трябвало да им плати загубеното време заради това, че някой малоумник не знае къде си е дянал картата или пък я е изхвърлил, за да не му заема място вкъщи.
5. Не е обявен кредитният лимит. Никъде по сайта им.
Напротив - обявен е и то на съвсем лесно за намиране място
Какъв кредитен лимит има bob картата?
Всяка bob карта има кредитен лимит в размер на 100 лв.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: EMILEN]
Автор: Sage
Дата: 16.10.2011 01:41
Коментирам по точки:
1. Съгласен съм, имаше един оператор, който предлагаше практически безсрочни бонус минути, но за съжаление това е минало.
2.
Нека да ми продават боба по 0.12 лв/килото, пък аз ще си сварявам колкото да има за една-две чорбички, а останалото ще го изхвърлям и пак ще ми излезе по-евтино отколкото да го купувам на нормална цена.
Принципно съм съгласен, цената е революционна и логиката ти е правилна. Уточнявам, обаче, че за 95% от хората, боб-картата трябва да е една от двете. С другата ще говори с тесен кръг близки/приятели и евентуално ще ползва нет. В противен случай, 100-ната минути с близките, които всеки оператор дава минимум в повечето си тарифи, ще му излязат над 15-16 лв. За интернета не ми се мисли дори.
3. За да деактивирате гласовата си поща, ще трябва да платите 3.90 лева.
Е щом трябва, ще платим - все пак тази такса еднократна и достатъчно ниска, за да я правим на проблем.
А защо да "
трябва"?! Да включат тези 4 лв. към другите 15 лв. и направо да си кажат начална такса 20 лв. Едва ли има повече от 1% ползващи гласовата поща. Да не говорим, че доста няма да се усетят да я деактивират в началото и познай...
4. За таксата до оператор:
Ако си спомняте едно време обажданията към оператор бяха безплатни и понеже българинът обича всичко, що е безплатно, някои хора се скъсваха да звънят на операторите не защото имаха спешен проблем, а ей така от скука
Има GSM оператор, който и до днес не таксува обаждането до кол-центъра, и пак не се оправдава с бай ти Ганя. С Прима имах случай, в който в 2:20 през нощта телефонът ме разбужда с SMS, че сметката ми намалявала. Гледам - вместо 3 лв., в сметката ми има 1 ст. Онемявам, но не мога да се обадя на шибания оператор, защото нямам 15 ст., които шибаният оператор току що ми е чопнал, и вежливо ме е уведомил своевременно (т.е. по никое време). Чак на другия ден разбирам (след като чинно платя 5 лв. за нов ваучер), че Vodafon Live! се подовявал автоматично всеки следващ месец, нещо което нямаше как да знам през мобилния сайт, откъдето го бях активирал. В този случай кой е бай Ганьо? Тук тезата ти издиша.
5. Не е обявен кредитният лимит. Никъде по сайта им.
Напротив - обявен е и то на съвсем лесно за намиране място
Убеден съм, че първия ден, когато разгледах сайта, не намерих тази информация, а прегледах обстойно всичко. Сега се мъдри най-отдолу (хм...) на FAQ-то
Може да видите този линк само ако сте регистриран. » Вход.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: hamara boy]
Автор: Paffkata™
Дата: 16.10.2011 02:08
Предричам, че БОБ ще се провали! най-много да измести донякъде само "Ало Да" - за тях знае ли се всъщност колко им е пазарния дял. Предполагам е под 1 %.
БОБ няма да се наложи на пазара поради ред причини:
- префикса отпред е непознат за много хора 0988******, (дори вдъхва подозрение, че е номер от чужбина или импулсен, просто народа не е свикнал да вижда нещо различно от 088, 089 и 087) верно има опция да се пренесе номера, но кой ще му звъни тогава - само хора с безплатни към всички мрежи.
- за дълги разговори не става - заради такта на отчитане на започната минута и заради това че не може да се добавя номер от БОБ в семейство и приятели на никой от 3-те оператора.
- скритите такси ще разочароват много хора - гласова поща, обаждане до оператор и др.
- клиентите не искат да ходят с 3 или 4-ри телефона
- за интернет нестава - но явно не е насочен към тази целева група, която да го ползва
- каквото и да си говорим BOB (Best of Both), което означава 'най-доброто и от двете' т.е. най-голямата (уж) мрежа и най-ниската цена, името е повече от смешно и няма да се приеме от хората сериозно. Все пак можеше да му сложат друго име, за пример давам Глобул, като си смениха цветово бранда на зелен и логото,от Cosmote, можеха да му сложат именно това име Космоте, но осъзнаха, че ще звучи смешно на български и оставиха старото име.
- БОБ допълнително ще отблъсне потребители, заради това че бранда е свързан с порочния мтел.
Някой беше споменал че това е услуга добра само за хора които си идват по празници в страната или пък за чужденци-туристи за летния период.
За мен успех БОБ ще имат, ако принципа на услугата е Pre-paid, а не като post-paid както е сега, дори при запазване на сегашните условия. Все пак сега си е точно абонамент т.е. на договор, макар и безсрочен.
Ако се пуснат (а би следвало) нови програми и промоции на БОБ е възможно повече хора да минат на него, предимно разочаровани от 3-те оператора, ентусиасти искащи да пробват нещо ново за да са интересни, и такива говорещи малко и мразещи абонаментните такси и срочните договори
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: Paffkata™]
Автор: mkpetrov
Дата: 16.10.2011 07:00
Че защо pre-paid да е по-добре - тя все пак има валидност и трябва да се зарежда. Ако искам да си запазя номера само колкото да ме търсят, точно боба бих избрал, вместо да минавам на предплатена.

Стига, разбира се, да няма скрити условия и в договора (Казвам "и", защото макар статията да не е особено обективна и да е по-скоро хейтърска, все пак скрити условия наистина са налице).
Редактирано от mkpetrov на 2011-10-16 07:00:59.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: dirk]
Автор: b006m8ln
Дата: 16.10.2011 07:26
Аз намирам БОБ за интересна и изгодна оферта, но все пак реших да разнищя за себе си едно от нещата които дразнят, а именно 60/60 такта на отчитане.
Една малка сметчица колко се надува сметката. Взех една реална сметка, в която имах:
15465 секунди при 94 разговора
---
при изчисление с такт 60/60 излизат18540 секунди -
309 минути
ако изчислим 309 мин * 0.12 =
37.08 лв
---
при изчисление с такт 60/1 излизат 16140 секунди за първите 60 - 269 минути
+ 1083 секунди за всичко над първите 60 - 18.05 (1083 сек.)
ако изчислим 269 * 0.12 = 32.28 лв
+ 1083 сек * 0.002 = 2.17 лв
общо =
34.45 лв
---
сега! колкото и да спорим за 60/60 vs 60/1 разлика от 2-3 лева не е нещо, върху което бих си губил съня. А при Австрийския БОБ даже не е 60/1, а 60/30 така че разликата е още по-несъществена.
Ако бях на Мтел/БОБ бих си го направил 60/30 за флетрейта и 60/60 за бъндълите, защото печалбата от левче/два на сметка е нищо в сравнение с хейт аргумента на хората, които не Ви харесват. В смисъл това, че това условие се различава от Австрия
ДРАЗНИ! повече от разликата в цената от 0.04 ец/0.12 лв.
И да не забравяме, че БОБ седи между Контракт и Предплатена като оферта и целева група. Може да има по-изгодни оферти на дългосрочен договор - Актив+ с 600 мин за 30 лв или Глобул Юнивърс 500 мин за ~28 лв, но предплатена оферта по-добра от БОБ просто
НЯМА!!!
Редактирано от b006m8ln на 2011-10-16 07:42:20.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: mkpetrov]
Автор: titan_t
Дата: 16.10.2011 09:08
Ако искам да си запазя номера само колкото да ме търсят, точно боба бих избрал, вместо да минавам на предплатена
И те като се засилят всички да те търсят на тази карта, към която всички ще плащат високи цени "към други мрежи", без да си към включените им минути..........
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: afficionado]
Дата: 16.10.2011 09:51
Виваком не ви ли дава минути към други оператори и то на най-ниски цени
Това какво ми дава Виваком колегата не го грее. Понеже той изказа мнение, че боба е по- изгодна от
предплатена на който и да е от трите ни оператора по отношение
САМО да те търсят , въобще в случая не съм съгласен. Само да те търсят, няма да е изгодно за нито един от абонатите на Мтел, Глобул и Виваком, за разлика ако си на някоя предплатена, независимо на кой (не ми намесвай конкретно Виваком!)
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: mkpetrov]
Дата: 16.10.2011 10:05
На който му е спешно ще звъни, другите ако щат
Това отново доказва тезата, че този боб не става без още един основен телефон, защото горния цитат не може да се отнесе сериозно по отношение разговори със семейството и най близките, които са ежедневни.
Тезата ми е, не че Боб не става, напротив, браво че го има, защото стимулира конкурентност в сектора. Тезата ми е, че Боб НЕ става за масова карта сред хората с един телефон. Той не се припокрива с потребностите на хора с чести разговори към семейството си (това сигурно важи за абсолютно всеки), не се припокрива за
активни разговори и извън семейството. Като цяло затова казах и по-горе че боба ще си остане само една алтернатива, за втори, трети или четвърти телефон! Лично аз не желая ползването на повече от един телефон, много хора също!
Просто Боб НЕ става за пълноценен единствен телефон, на един млад, умерено ползащ телефона си за всякакви разговори човек.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: titan_t]
Автор: rado243
Дата: 16.10.2011 11:16
Титане

и вива започна с предплатена карта и виж докъде стигна

Ами БОБажиите ако ти предложат това
Месечна такса € 9.90
Включени минути за разговори към всички мрежи в България 1000 минути
Включени SMS към всички мрежи в България 1000 SMS
Включени данни с обем над България 1000 MB
Всяка допълнителна минута към всички мрежи 8 ст.
Всеки допълнителен SMS към всички мрежи 8 ст.
Всеки допълнителен GB 8 лв.
Обвързващата не
Тактовата 60/60, 64 кБ

Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: titan_t]
Автор: afficionado
Дата: 16.10.2011 11:50
този боб не става
Не става, да за нещата, които говорите, не става. Това което казвате е „с тази вилица супа не може да се яде“. Посочи ми който е да е план, да ти кажа за колко мнонго неща не става.
Самата поява на този „фасул“, както иронично го наричате, показва, че много скоро ще дойде времето, когато понятията разговори в мрежа и извън мрежа ще са все по-малко съществени.
С положителност, ако това беше пуснато от един друг оператор, щеше да бъде превъзнесено до небето с думи като революция и пр.
Та, за да тежат малко повече мненията ви, постарайте се поне малко да сте обективни.
Отговор
Тема: Re: БОБ (скритите условия) или защо МТел са лъжци и манипулатори [Re: afficionado]
Автор: makeno
Дата: 16.10.2011 11:59
Аз мисля да си взема боб, който да ми стои за вивакомските и глобулските номера. Ще се озоря, докато изговоря 150 минути за 1 месец, но в крайна сметка ще ми излиза доста по-евтино след това. Едва ли ще си нося бобската карта непрекъснато в мен, но в крайна сметка ще ми е по-евтино. Хубавото е, че ако не говоря или не ползвам, няма да плащам. А при цената от 12ст ми е все едно дали се таксува 60 на 60 или 60 на 30...