» статистика

Отговор

Тема: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера
Автор: milen888
Дата: 15.07.2012 20:01

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) планира да намали допълнително времето за пренасянето на номерата от една мобилна мрежа в друга, което сега отнема седем дни. В момента процедурата отнема до седем работни дни. Тези условия важат както за мобилни, така и за фиксирани номера. Услугата беше въведена през 2008 г. От тогава до сега са прехвърлени близо 248 хил. номера, като 47% от тях са пренесени през миналата година, показват данните от годишния доклад на КРС. Големият ръст на потребители, които се възползват от тази услуга, се дължи донякъде на опростяването на процедурата и обслужването на "едно гише", което беше въведено през август 2010 г.

Добра инициатива на комисията, дано го направят прехвърлянето да отнема 1-3 дни, както в Европа.
Най-голям губещ от всичко това е лидерът в сектора "Мобилтел". Компанията отчита намаляване на пазарния дял на мобилни абонати от 48.1% на 45.2% през 2011 г. спрямо предходната, показват данните на КРС. Затова не е изненада, че при обсъждането на новата политика именно водещият GSM оператор атакува най-много тази точка.

Защо ли не съм изненадан- Мтел е против, когато се предлага нещо по-добро за потребителите, което да повиши конкуренцията и да доближи цените на GSM разговорите в България до европейските. В момента цените са категорично по-високи от европейските!
Цялата статия: Може да видите този линк само ако сте регистриран. » Вход.

Редактирано от milen888 на 2012-07-16 16:36:32.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: milen888]
Автор: PanasonicMobile
Дата: 15.07.2012 20:05

Аз пък не мога да разбера за кво вместо да хвърлят сумати пари и трите оператора по разни PR-и, реклами, турнири, спонсорства и тн неща, не вземат да инвестират в мрежите си, да слагат 3G клетки, където няма, или да правят по-изгодни планове. Вместо това се наливат пари на вятъра за PR, концерти и от сорта, където ползата е 0, все едно аз да стана абонат на Мтел че те имали некъв турнир по волейбол ли кво е. Същото важи и за магазините им, 20 магазина на всеки ъгъл, с поне 4-5 човека вътре, чиито заплати се избиват от потребители. Все пак да се оптимизират и те малко.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: PanasonicMobile]
Автор: sabin_zaimov
Дата: 15.07.2012 20:42

Аз съм за улесняване на процедурите по пренос. За да си спомните за преносимост на номерата се заговори към края на далечната 2006 г. Шикалкаването на Мтел и липсата на "воля" от регулатора забавиха това с две години. То не беше, че Мтел не са готови технически и т.н., а другите два оператора бяха. Стигна се го там, че Мтел бе заплашен от ежедневна глоба ако продължи спънките за стартирането на процедурата за преносимост на номера. Само не мога да си спомня кога вкараха клаузите за автоматично подновяване в общите условия по договорите. Днес си направих труда да прочета общите условия на Мтел в един договор които сън сключвал през 2007 и там пише, че номерата са собственост на Мтел и нямам право на придобиване на собственост върху тях и да запазвам номера при прекратяването на договора. Това го оставям без коментар.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: PanasonicMobile]
Автор: PLAYLIFE [Globul/Mtel]
Дата: 15.07.2012 20:49

И аз съм се питал многократно подобни въпроси, но отговора е само един. Защо да наливат милиони левове в подобряване на нещо, когато могат да не предлагат нищо ново и по-добро, като бутат само хиляди левове за ПР, реклами, измислени статистики и самопровъзгласени звания, за същото старо нещо Нека не забравявяме и факта, че сме в България и тук предимство имат най-големите измамници и всичко се постига с цената на много измамно поведение, некоректност и заобикаляне на закона. Тук нещата не стават с много пари, стават за сметка на потребителя, а качеството е мерна еденица само на платените резултати, статии и реклами, но не и това, което трябва да бъде!

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: sabin_zaimov]
Автор: stststeven
Дата: 15.07.2012 21:27

Бях пуснал подобна тема,която не се радваше на огромен успех.
Може да видите този линк само ако сте регистриран. » Вход.
Ето тук през 2007 година вече се оплакват от автоматично подновен договор,което значи,че практиката е започнала още през 2006:

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: sabin_zaimov]
Автор: BBMan
Дата: 16.07.2012 07:41

Далеч съм от мисълта, че в Глобул или Виваком ако си прекратиш договора и след 3 години ти скимне, че искаш същия номер те ще ти го дадат. Естествено, че няма! Според мен с тази клауза се има в предвид точно това. Иначе естествено, че всеки може да мине от договор на ваучер и да си запази номера.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: BBMan]
Автор: bkc
Дата: 16.07.2012 08:57

А при Vivacom дали става(ако ти е изтекъл договора) без пренасяне в друг оператор и връщане като предплатена?Някакви други идеи?

Отговор

Автор: samoznai
Дата: 16.07.2012 09:15

На пръв поглед - желязна логика. Прав си да искаш качество и покритие. Като клиент, за тебе това е важно.
Но не си си написал домашното. И трите оператора влагат ежегодно осемцифрени суми в мрежа, разширяването й, оптимизирането й и поддръжката й. Не е като да не влагат. Биха влагали и повече, защото противно на общото мнение, там не работят само идиоти или хищни капиталисти, които закусват, обядват и вечерят с пачки, но засега не е икономически оправдано. Иначе казано - точно в този момент, по-големи инвестиции биха означавали високи цени на услугата, съкращения на хора и по-ниско качество.
Колкото до магазините, които на тебе са ти много, те ще си останат много и с по минимум 4-5 човека персонал на смяна докато повечето хора се научат да си плащат сметките и да си управляват абонаментите онлайн. Сега не са повече от трийсетина процента от клиентите физически лица, които плащат онлайн и не повече от десетина процента управляватг абонамента си онлайн. Нямам точни данни, но ако някой служител на оператор чете тове да ме поправи. Едва ли бъркам с много. При фирмите е друго, но те така или иначе нямат работа с магазините. Съвсем друга тема е, че по твоята логика едно 2-3 хиляди души трябва да останат без работа...
А за концертите и прочее... Извинявам се, но ако не бяха мобилните оператори и техните пари, нямаше да има нито (някои) концерти, нито (някои) спортни събития, нито (някои) футболни отбори... Или най-малкото билетът за концерта, на който искаш да отидеш, щеше да е 50 евро, а не 50 лева.
Но пак да кажа - прав си да си искаш качеството и покритието.

Редактирано от samoznai на 2012-07-16 09:19:51.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: milen888]
Дата: 16.07.2012 09:41

Изобщо не съм съгласен с тебе.
Мисля, че статията на Капитал е непълна, защото не пише защо е нужно да се ускорява допълнително срокът за пренос и колко ще струва това. Мотивите на КРС според мен са изключително и само популистки - един вид, вижте ни как мачкаме операторите. А всъщност си е същият кьорфишек като с рязането на цените от 1 юли. Иначе казанио, за потребителите няма да се промени нищо дори с по-късия срок за пренос, но за операторите това е доспълнителен натиск и разходи, които със сигурност няма да ги накарат нито да инвестират повече, нито да режат цени.
Освен това, изобщо не смятам, че цените в България са чак толкова високи, особено спрямо европейските и особено ако се смятат в абсолютни стойности. Разлика има ако се гледа съотношение цена/покупателна способност, но това се смята трудно.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: samoznai]
Автор: Beчния
Дата: 16.07.2012 10:07

Регулаторът да вземе да въведе таван за цените между операторите за крайните потребители!!! уж на 5,5 стотинки паднаха цените след 1 юли а ние все още нищо не сме усетили????

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: Beчния]
Дата: 16.07.2012 10:11

Защото регулаторът мисли за собствения си задник и четирицифрената си заплата, а не за потребителя. Затова те лъготи да чакаш тавани на цените, 5,5 ст/мин и т.н.

Отговор

Автор: D_Pasarela
Дата: 16.07.2012 11:16

Попринцип не се наемам с твърда позиция, но си мисля, че досегашния срок е реалистичен. Не виждам как самите ни оператори биха се справили със срок от 2-3 дни.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: samoznai]
Автор: Beчния
Дата: 16.07.2012 13:09

Ето това трябва да стане, защото се е видяло че операторите са нагли и не мислят в полза за клиентите си.

Председателят на КРС Веселин Божков обяви преди точно месец, че очаква промените да се отразят на крайните цени, които плащат потребителите. Той прогнозира спад от 25% до 40% и ако телекомите не ги понижат, то държавният регулатор може да изготви анализ и да наложи и там таван на цената.

Капитал 1 юли 2012, 18:09
Джулай морнинг за мобилните оператори
От 1 юли влязоха в сила новите регулации за крайните цени за роуминг в Европейския съюз

Редактирано от Beчния на 2012-07-16 13:14:06.

Отговор

Автор: azcv
Дата: 16.07.2012 13:18

Какво ме греят мен концертите и футболните отбори.Аз искам качествена услуга на достъпна цена.Защо аз трябва да спонсорирам разни мероприятия,които не посещавам?Нека да са по-скъпи билетите.Който му се ходи да плаща!
Относно магазините:е не е нормално това.Никъде по света не се спъват в магазини на мобилни оператори(в България същото е и с банките).Не са само плащанията на сметки.В германос например един седи на касата и взима парите за сметки,а останалите се мотаят и се чудят само кой да измамят.Всичко е въпрос на пробутване на услуги.Все едно сме в щатите през 60-те.Това агресивно предлагане е отдавна не се прилага никъде.

Отговор

Автор: Dragomaneca
Дата: 16.07.2012 13:45

Не виждам какъв е смисъла да се намали до 3 дена. Едва ли това би ощетило клиента кой знае колко. И сега си е добре.

Отговор

Автор: frani_glass
Дата: 16.07.2012 14:30

Е никъде не видях, че МТЕЛ са против. Имаше направена констатация, че ще са губещи, ма си мисля, че ако развият добре bob изобщо няма да усетят загуби.

Отговор

Автор: PLAYLIFE [Globul/Mtel]
Дата: 16.07.2012 14:35

Извинявай samoznai, но ти на чия страна си? Я моля те направи важното уточнение - мобилнен оператор(и) ли представляваш или си част от потребителите?! По мненията ти съдя, че не си особвено потребителски настроен, поведението ти е за кой е по-присъщо - на този дето яде баницата или на този дето я реже. Не, че нещо, но ми се виждаш по-загрижен за операторите, отколкото за потребителите и още по-малко за личните си разходи. Искаш да ми кажеш, че е по-добре да плащаш повече за нищо, отколкото по-малко и да получаваш повече от трохите на масата? И не, че регулатора върши кой знае каква работа, ама хайде да не ни е виновен той за всичко. Цените могат да се свалят и без принудително налагане на това, липсата на желание, обаче е силно изразена от страна на операторите, които не са готови да намалят печалбата си, а по-скоро ще издоят до последно своите клиенти.
Освен това, изобщо не смятам, че цените в България са чак толкова високи, особено спрямо европейските и особено ако се смятат в абсолютни стойности. Разлика има ако се гледа съотношение цена/покупателна способност, но това се смята трудно.

Това какво смяташ ти и какво не си е твоя работа, само не се опитвай да ни убеждаваш, че мобилните разговори в България са на достъпни цени и по джоба на всеки. Колегата от предния пост няма нужда да си пише домашното, въпрос е на елементарна логика и наблюдения. Най-малкото се изисква човек да има ясна гражданска позиция, в противен случай ще се сърди, когато го наричат "дупедавец" Въобще не се смята трудно дори, при средна работна БРУТНА заплата в БГ от 731лв. и месечни такси от порядъка на 10-20-30-50-100лв и цена на разговора 0,25-0,32лв/мин - сметни колко процента представляват разходите ни за телефония. Ако искаш аз ще го направя за теб?!? После за сравнение дори не са ти необходими статистически данни, защото всеизвестен факт е че България е с най-ниската средна работна заплата в ЕС. Дори да не вземеш Белгия в предвид с тяхната средна работна заплата от 6000-6400EU, ами сигурно само от познати си чул, че РЗ варира между 1800-3200EU. Е да, там плащат по 10-20 EU за телефония, ама хайде да сравним какъв разход е това за тях от тази заплата в проценти?!? Изобщо тая тема сме я дъвкали, плюли и все се намира някой да напише някоя глупост... Не казвам, че мобилните оператори имат мешания с лошия ни стандарт на живот, но съвсем не подкрепям тезата ти, че видиш ли трябва да сме щастливи от цените в Родината ни, както и факта, че операторите не взимат в предвид икономическите фактори на родния пазар и не правят нищо спрямо удовлетвореността на потребителите и своите клиенти! НЕ! За тях е важна печалбата 300-500% печалба! Подобни са случаите и с много други държавни и частни учреждения и институции - ЧЕЗ,ВиК,Топлофикация...но все пак се намираме във форум за мобилни комуникации, не че не може да обсъждаме и тях, но някак си по-нормално е да зачешаме операторите тук! Има и един друг вариант, който не изключвам - да имаш доходи близки до коментираните в ЕС, но далеч по-високи от тези в България, тогава е оправдано да тръбиш, че цените от операторите са много нормални и дори ниски, но в противен случай... казах какъв човек трябва да си!

Извинявам се, но ако не бяха мобилните оператори и техните пари, нямаше да има нито (някои) концерти, нито (някои) спортни събития, нито (някои) футболни отбори... Или най-малкото билетът за концерта, на който искаш да отидеш, щеше да е 50 евро, а не 50 лева.

Е*ем ти концертите на на чалга изпълнители, lady Gaga, Enrique и българския "футбол", след като операторите дълбоко ми бъркат в джобовете, ами отгоре на всичко се появява някой тук във форума да ми каже колко трябва да съм благодарен на операторите и колко са им ниски цените...айде нема нужда. Та така тия твоите изводи са по-скоро за ПР отдела на някой от операторите и ако не работиш там - лично аз не бих те лансирал, ако зависеше от мен. Агресивния подход дори при уж случайните коментари, не е начина да замажем очите на българина или да му повлияем на мнението, не и когато цените ни - не са цени, парите ни - не са пари, а услугите които получаваме - не са услуги!

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: PLAYLIFE [Globul/Mtel]]
Автор: rado243
Дата: 16.07.2012 14:42

PLAYLIFE,колкото и да им казваш ОЧЕВАДНИ истини пак ще почнат да демагогстват
БРАВО за изчерпателния пост

Отговор

Автор: asenna5
Дата: 16.07.2012 15:18

Стискам ти ръката за постовете!

И аз съм на мнение, че мрежите и услугите на трите ни мобилни оператора са доста над средно-европейските, не дай си Боже американските телекоми. Общо взето сме в топ 20 в света. Първи предлагаме най-иновативните услуги и ги въвеждаме масово на изключително адекватни цени.. С примери съм пълен..

Освен това цените в България са едни от най-ниските в Европа. Далеч под средноевропейските. Това, че заплащането ни е ниско не е определящ цената фактор. Услугата си има цена навсякъде по света и не може да се продава под себестойността си. Нещата са комплицирани и зависят и от вътрешен пазар, регулации, законодателство и не знам какво още, но това е същото като някой да тръгне да ми обяснява защо iPhone тук се продава на еди-каква-си цена, пък как било по света. Цената е една и съща. Навсякъде. Ниския жизнен стандарт не е нещо, с което каквато и да е компания да трябва да се съобразява. Това, че тук е скъпо, защото дохода е нисък, не означава, че някой трябва да предложи нещо на намалена цена, защото сме били с по-ниски заплати. В това няма и грам логика...И за това съм пълен с примери. Нещо повече: това е общодостъпна информация, всеки може да я намери и прочете.
Странно е, че едно малцинство продължава да твърди, че били високи: няма такова нещо.

Винаги съм твърдял, че в Бг качеството и цените са ОК. Особено що се отнася до сектора "телекомуникации". Евтино е, качествено е. Очевидно е.

И, да - решението на КРС е популистко: с нищо няма да повлияе на операторите, които и без това откак е въведена процедурата на "едно гише" си вършат работата повече от отлично. Да не говорим, че това засяга изключително малък процент клиенти на мобилни и фиксирани услуги (под 2% от всички потребители).

Общо взето се чудят какво да измислят.

Иначе не мисля, че разходите за реклама не са оправдани. Огромни (и не чак толкова) компании инвестират до 90% от печалбата си в реклама. Това е изключително необходимо. Маркетинга е изключително мощно средство за комуникация и отъждествяване с даден продукт или услуга. Нито един лев/евро/долар, които са дедени за реклама не са дадени напразно.

Редактирано от asenna5 на 2012-07-16 16:04:12.

Отговор

Тема: Re: Регулаторът мисли за по-бързо пренасяне на номера, Мтел против  [Re: asenna5]
Автор: rado243
Дата: 16.07.2012 16:07

Това, че заплащането ни е ниско не е определящ цената фактор.

Aсене,Асене,пак пренаписа основни икономически закони
Има и някои истини в постата ти,ама прекарани през твоята призма
1 | 2 |

Форум

Твоето мнение | Нова тема

Samsung S6102 Galaxy Y Duos
Samsung S6102 Galaxy Y Duos

в SmartPhonesbg
244.00 лв.
231.00 лв.

Nokia Lumia 820
Nokia Lumia 820