Най-младият участник спечели конкурса M-Tel Application Factory

01 юли 2010 18:00, прочетено 4437
0
Най-младият участник спечели конкурса M-Tel Application Factory
Най-младият участник Мартин Маринов спечели голямата награда в M-Tel Application Factory - първия за България конкурс за приложения, предназначени за платформата Android. В оспорвана надпревара той успя да победи останалите разработчици и взе първа награда и 20 000 лева с приложението "ТУК". То използва технологията за добавена реалност, за да осигури възможност за разглеждане и споделяне на интересни места. Виртуални точки с информация се наслагват върху изображението от камерата, докато потребителят завърта телефона около себе си. Ако някой добави ново място, то веднага става видимо и за останалите потребители.

Почетното второ място донесе на Димитър Аврамов 6000 лева. Неговото приложение "gOut" предоставя на потребителя информация за програмите на кина, театри, музеи, галерии, културни центрове и заведения. Галин Станев с неговата разработка "Къде е детето" спечели трето място и награда от 2000 лв. Това приложение дава възможност на родителите да знаят къде се намира детето им във всеки един момент, да визуализира на картата точното му местоположение, да се задават забранени зони, уведомяване със SMS при определено събитие и други.

Тежката задача да определи най-добрите беше поверена на жури в състав: Евгени Каракановски - директор "Телекомуникационни решения и продукти" в "М-Тел", Лора Ханджиева - регионален мениджър за България в TCCM/HTC MASTER DISTR., Андриан Георгиев - в. "Капитал", Христо Ласков - в. "Пари", Александър Бойчев - сп. "Нет", и Калин Карабойчев от Kaldata. След продължителни дебати журито избра победителите. Всеки един от тях и останалите полуфиналисти получиха смартфон HTC Legend. Наградените приложения от конкурса ще бъдат предварително заредени на новото смартфон предложение от портфолиото с Android на "М-Тел" - HTC Wildfire, което ще се продава от този месец.

M-Tel Application Factory стартира на 3 май. До финалната дата (20 юни) бяха направени повече от 110 регистрации, заявиха участие шест отбора, 11 фирми и 48 индивидуални участници. Бяха получени 68 приложения, от които най-много бяха посветени на информация за транспорта и пътеводители на забележителностите в България.

Коментари: 0 | Твоят коментар