Google Street View започна работа в България

07 март 2013 16:00, прочетено 7059 пъти 6

Google Street View започна работа в България
Няколко часа след като вечерта на 6 март Google активира достъпа до услугата Street View в България, компанията направи и официалната й премиера на родна земя. Това стана на специално събитие с участието на Улф Шпитцер, който е програмен директор на Google Street View - Антон Пиралков, мениджър бизнес развитие в Google за България, Бранимир Йосифов, маркетинг мениджър в Google за България, и дори софийския заместник-кмет Тодор Чобанов, който акцентира върху ползите от подобна услуга за местния бизнес. Заснемането на страната ни започна преди година и продължи 3-4 месеца между март и юни 2012 г., като в него са участвали по-малко от 50 автомобила - Улф Шпитцер не пожела да посочи точната цифра. Изглежда обаче, че и по-късно са правени снимки, тъй като видяхме кадри с дата август 2012.

Освен това компанията разполага и с оборудвани с камери велосипеди и дори с ръчни камери, които се ползват например за заснемане на планински пътеки. В това отношение България определено има какво да покаже на потенциалните посетители, но засега не е ясно кога подобни устройства ще се ползват и тук - в един момент обаче може и да се появят. Все пак употребата им започна едва в края на миналата година в Щатите и вече ги има и в някои европейски страни. Според Улф Шпитцер е просто съвпадение, че представянето на услугата става броени дни след националния празник.

България става 48 страна в света, в която са достъпни снимките на Street View. Заснемането е станало по план, след като са били покрити големите западноевропейски страни и е имало свободен капацитет и време. Идването в България е осъществено с активната подкрепа на местните власти и в това отношение не са били срещнати никакви спънки, а освен това и местните хора са посрещнали много добре екипите на компанията. Освен големи градове като София, Пловдив и Варна са обхванати и исторически места и курорти като Велико Търново, Царевец, Копривщица, Банско, Боровец и Пампорово, наред с Черноморското крайбрежие. За жалост, без удовлетворителен отговор остана въпросът ни кога в България ще е достъпна услугата за навигация през Google Maps. Улф Шпитцер отказа да коментира, тъй като това е в ресора на друг отдел в Google.

Street View започва през 2007 г., като първо са осигурени кадри от Щатите, а след това обхватът на програмата се разраства, за да обхване целия свят. Компанията заснема само свободно достъпни пътища и пространства и замъглява лицата на хората и номерата на автомобилите. Ако все пак има нещо, което искате също да бъде замъглено, можете да използвате вградения инструмент за съобщаване за проблем, който се разглежда от служител на компанията, който решава дали искането е основателно, или не, и съответно прави необходимите корекции.

На събитието стана дума за различните начини на употреба, но компанията сподели, че постоянно се появяват нови. Беше даден пример с шведска туристическа агенция, която е вградила Street View в сайта си и така туристите могат да разгледат интересни обекти; освен това и хората в бизнеса с недвижими имоти биха оценили снимките, тъй като клиентите им могат да се запознаят по-добре със сградите и района около тях. Разбира се, снимките могат да послужат като добър начин за запознаване на туристите с природните забележителности или историческите места и паметници, докато планират обиколките си в страната. Според данни на Google около една трета от трафика в Street View идва от чужбина. Беше споделен и опитът на италианския град Помпей, чиито посещения са се увеличили значително след заснемането на останките за услугата.

http://www.google.bg/intl/ALL_bg/help/maps/streetview/gallery/discover-bulgaria/

Тагове: Google, street view
Натисни тук, за да получаваш новините по тази тема по e-mail в момента, в който се публикуват.


Може да ви е интересно и това:
Google може и да не са се отказали да слеят Android и Chrome OS    |    Google спря продажбите на Nexus Player, докато чака одобрение от FCC    |    Gmail за Android скоро ще поддържа Yahoo Mail, Outlook и други    |    Документиран е първият случай на пристрастяване към Google Glass    |    

Публикувайте тaзи новина в някой от сайтовете за споделяне на интересни неща:
 • Svejo.net
 • Svejo.net
 • Dao.bg
 • Dobavi.com
 • Ping.bg
 • Pipe.bg
 • Web-bg.com
 • +добави в любими.ком
 • del.icio.us
 • baner1.eu
 • novinitednes.com
 • dobavilink.com

Коментари

Коментари: 6 | Твоят коментар | Форум

Samsung SM-G850F Galaxy Alpha
Samsung SM-G850F Galaxy Alpha

в AMCO
1248.00 лв.
1140.00 лв.

Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z1 Compact

в CityTel
665.00 лв.
660.00 лв.

Samsung I9305 Galaxy S III
Samsung I9305 Galaxy S III

в SLOT MOBILE
470.00 лв.
465.00 лв.

HTC Butterfly S
HTC Butterfly S

в MARS
1043.00 лв.
980.00 лв.


Последни новини от България