Мобилната версия на Windows 10 ще поддържа телефони и по-малки таблети

Мобилната версия на Windows 10 ще поддържа телефони и по-малки таблети

Визията на Microsoft за Windows 10 включва работа на платформата с устройства от различни продуктови категории – компютри, таблети и телефони. Компанията вече пусна предварителна тестова версия на Windows 10 за компютри, но досега не беше ясно какво точно ще предложи новия софтуер за смартфони. На днешното събитие, което е посветено на Windows 10, стана ясно, че бъдещето на Windows Phone включва сливане с Windows RT. Новата платформа ще поддържа телефони и таблети с ARM процесори, а универсалните приложения ще я свържат безпроблемно и с Windows 10 за компютри.

На демонстрацията на платформата за телефони и таблети с диагонал под 8” бяха показани част от новите функции, някои от които ще се достъпни в първата тестова версия, която ще бъде пусната през февруари за участниците в програмата Windows Insider. Основния екран вече има възможност за използване на фоново изображение под плочките, но това съвсем не е всичко. Падащото меню с настройки (т.нар. Action Center) е подобрено и на практика ще се държи по същия начин и ще предлага същите функции, които ще са налични и за компютрите с Windows 10.

Списъкът с инсталирани приложения вече ще показва най-отгоре последно изтеглените, което би трябвало да улесни достъпа до тях. Windows 10 може да интегрира различните услуги за комуникация, които използваме в ежедневието и покаже размененото чрез тях в едно приложение – обновения клиент за съобщения. Така може да използвате различни начини за комуникация с даден контакт като SMS, Skype и други услуги, а всичко ще се показва на едно място.

Microsoft показа връзката между мобилната и компютърната версия на Windows 10 като демонстрира възможност за скриване на нотификации в Action Center в телефона, което веднага се отразява и в компютъра на потребителя. Налична е опция за директно отговаряне на нотификации без да се налага отваряне на съответното приложение. Включена е и възможност за диктовка на съобщението, а освен това потребителя може да мести виртуалната клавиатура по екрана.

Компанията демонстрира и няколко от обновените универсални приложения, които ще са достъпни и в компютрите – оптимизирана за сензорни екрани версия на Office (със същите възможности като компютърната), нов пощенски клиент Outlook, обновен календар, променени галерия и музикален плеър. На събитието дебютира и новия браузър Spartan, който също ще получи мобилна версия, но тя няма да е достъпна от самото начало в тестовото издание на Windows 10 за телефони.


Втора употреба с гаранция

  • Колеги, вземете се успокойте и спрете да се обиждате един друг. Искам да поясня някои неща, които не сте разбрали: 1. Безплатен ъпдейт ще има само за W7, W8.1 и WPhone 8.1 - за Vista и XP няма да има :) 2. Той ще е безплатен за всички по-горе, които ъпдейтнат през 1вата година и няма да плащат и след това. 3. Синхронизацията на ОС ще позволи приложенията да се пишат един път за всички устройства, а не както при Android и Apple - за всяко поотделно.
    xpuc4o
  • Какви фенбойчета.. Твоя коментар за свестан ли го имаш? Както видя казах, че Уин 10 много ми хареса като дизайн и всичко..
    sladyrko
  • Аре,ето още една новина за Windows,и Google и Apple фенбойчетата почнаха да плюят и хейтят.Аре бегайте си по другите форуми да си чешете езиците,човек от такива като вас един свестен коментар не може да прочете.Бахти и хората. пп.Евала на windows-ca,супер е
    paradoxxpln
  • хаха ми яко, но както казах всеки бизнес според нуждите си. Явно им трябва софтуер, който го има само за Win в тия фабрики.
    Seaboylubo
  • Да бе, вярвай си...:D Точно Apple ползват в завода си за разработка и тестване Windows, вместо своята си ОС. Защо ли? Отговори си сам на въпроса Линк - > http://www.businessinsider.com/tim-cook-mac-factory-photo-2014-6
    abando
  • Като цяло всеки бизнес и потребител спрямо нуждите му. Да знам, какво изпускам от комбинацията OS X + Android, но като цяло не харесвам iOS. Чрез доста извращения съм си постигнал среда, която ми върши работа.
    Seaboylubo
  • А ясно, мислех, че е към мен. Крадене в днешно време няма, целта е кой ще го направи по-добре... И OS X лично с продуктите на Apple е много по-напред. Но ако имаш Андроид или WP губиш много от възможностите. Десктоп версията много ми хареса, мобилната им изобщо. Само да спрът да са толкова алчни и да пускат безплатен ъпгрейд ще е добре. Дори не разбирам какво значи безплатен ъпдейт "За 1-вата година". :)
    sladyrko
  • ..и масово в бизнеса, когато става въпрос за услуги избират да работят на макове изцяло, именно заради по-добрата производителност и надеждност. В завод за бушони едва ли ще видиш мак освен лаптопа на шефа.
    IPS_IPS
  • "Seaboylubo" ядрата ги оставям на теб, от край време ползвам системата им затова така се изразих, като гледам не ти е било трудно да ме разбереш. Всички компании се стремят да затворят цялата еко система и всички устройства да работят под един софтуер за да са по-удобни и ползотворни за потребителя. Като знам андроид с mac как работи или обратно iphone с windows, и че губиш доста полезни неща по този начин, си е малко мазохизъм от твоя страна, но всеки си знае все пак.
    IPS_IPS
  • Напротив, точно това съм искал да кажа. И говоря за съвместимост между трите най-ползвани устройства - РС, телефони и таблети. Какво ме интересуват някакви си хладилници и микровълнови печки Самсунг. Анрдоид още нямат читав софтуер за РС, ти твърдиш, че били по-напред от МSFT, които първи успяват да предложат една платформа за всичко. Андроид и IOS е добре единствено за развлечение, тип ровене из фейсбук. За Бизнес сегмента и потребителите търсещи производителност, Windows 10 е единствения разумен избор.
    abando
  • и Sladyrko, не визирам те в предния си коментар, защото явно си приел че е насочен към теб. Напротив твоя го намирам за изцяло точен.
    Seaboylubo
  • Визирам технологичната промяна в OS X спрямо класическия, Mac OS. И да в началото са пазили думичката Mac в името, но OS X си е съвсем различно нещо, от към ядро. Може би заради това са и го преименували, да не се асоцира със стария ОС. Плюс това въпросния потребител говори за синхронизирана версия, откъдето следва че говорим за годините след 2012. Визирайки тази ОС в коментара ми, тя се нарича OS X. IPS_IPS съм му коригирал macOS, кажи ми кога е имало такова нещо? И да ползвам всичко, защото работата ми го налага. За личен избор съм избрал OS X, поради доста причини, но не скачам да защитавам и обвинявам в копиране, ей така да има. Да ти отговоря и на кой е казал нещо за крадене: IPS_IPS "тоя windows e изкопиран macOS изцяло". Извинявай, но 2015 тия думи не са актуални. Въпреки, че не знам какво е macOS :D може пък от тва да са копирали. Не малко съм научил, спокойно не ме мисли.
    Seaboylubo
  • ахахахахахахха казваш "OS X преди беше Mac OS X" и ми даваш за аргумент цитата: "OS X formerly known as Mac OS X". Припадам... Велик си!!! И съм коригирал, че няма нещо macOS, защото така го е написал все едно iOS. Всъщност какво ти отговарям все пак ме научи, че "OS X преди беше Mac OS X". За справка ще те помоля да ми кажеш кога ще я пуснат с това название. Щото поне в сайта на https://www.apple.com/osx/ си е OS X и си е така от Cheetah, насам.
    Seaboylubo
  • Ползваш ти.. Такива като тебе, дето "ползват" всичко много.. Какъв кораб майка, бе? OS X преди беше Mac OS X ти вземи малко да се образоваш ( OS X formerly known as Mac OS X, is a series of Unix-based graphical interface operating systems developed and marketed by Apple Inc.). Хората уикипедия ви пуснаха за необразованите и незнаещите и пак ви мързи да се поразровите да научите нещо. Пълно с такива като тебе "разбирачи" по тея форуми.. Кой е казал нещо за крадене? Твоя кораб майка яко се е разбил, никакъв обхват явно, пишеш колкото да запълниш време..
    sladyrko
  • Момче честно да те питам, дрогираш ли се. Ябълка на вена ли си бодеш? Под всяка статия изумяваш. Любим ми стана с патентите, като си били в правото... Първо Windows и Mac OS, по-конкретно OS X (може да научиш, как се пише щото macOS няма) нямат нищо общо. Да като синхронизация особено с Yosemite, дръпнаха много напред и са най. Но Win в момента си е с доста разграничаващ се UX, ядро. А сходната функционалност е налична при всички и всеки си краде. Аpple с iOS 7 и 8 си нямаш идея, колко неща взеха от Android. Много ме кефите Apple зомбитата, компанията майка е дала всичко на света. Другите само копират. Хвани чети, жалко изглеждате, вярвайки в пропагандата. За справка ползавам и ще ползвам Андоид телефон, OS X лаптоп, linux десктоп и Windows десктоп.
    Seaboylubo
  • [Quote]Нещо с което и Google и Apple са много, много назад. [/Quote] Да не си искал искал да кажеш "напред" вместо назад? Сякаш Андроид устройствата не се свързват помежду си, при това някои от години. Устройства от всякакъв вид и клас. Напр.,смартфони, телевизори, хладилници, перални, климатици... Направо е абсурдно защо Microsoft наблягат на "новости" , които отдавна са налични при конкурентите. Напр.,пълноценна работа с офис документи.
    buttman
  • хаха "abando" да кажеш за гугъл, че е назад със синхронизацията разбирам, но да кажеш че и apple са назад при условие, че тоя windows e изкопиран macOS изцяло, и да ги обвиниш в липса на синхронизация, е доста необразовано от твоя страна. Хубаво е да си ползвал и двете за да не излизаш неграмотен в коментарите си.
    IPS_IPS
  • -
    npet
  • Microsoft този път го направиха като хората. За първи път ще имаме една пълна и синхронизираща се платформа между всички устройства. Нещо с което и Google и Apple са много, много назад.
    abando
  • Доста тъп коментар. Първо няма как а и няма смисъл отсега да издават всички подобрения за новия софтуер за телефони, а само загатват в каква насока ще са подобренията и второ основните подобрения ще са насочени към синхронизацията на телефона с компютъра и всъщност телефона да е освен телефон и мини компютър чрез който да си управляваш най-лесно и удобно нещата на компютъра чрез телефона си. Това е изключително важно за бизнес телефон, но и за не малко потребители.
    BoyanSherbanov