Приложението „Гражданите“ се бори с нагло паркирали шофьори

19 март 2015 16:13, прочетено 13057
4
Приложението „Гражданите“ се бори с нагло паркирали шофьори

Ново мобилно приложение изобличава нагло паркирали шофьори и нарушители на пътя, като сигналите за нарушенията им могат да се изпращат и до КАТ. То е разработено по инициатива на група за контрол „Гражданите“, поддържаща и едноименна страница във Facebook. Освен публикуване на снимката с послание от заснелия нарушението потребител и изпращането й до КАТ е достъпна и опция за премахването на фотографията, ако шофьорът се извини.

За момента партньорството с КАТ е по-скоро пожелателна стъпка – има определени изисквания, за да бъде снимката допустимо доказателство за нарушението. Това означава, че за момента пътната полиция приема само фотографии на очевидни нарушения от рода на неправилно паркиране, и то по възможност с потвърждение на нарушението от рода на забранителен знак или липса на стикер за инвалидност при паркиране на инвалидно място. Авторите на приложението съветват потребителите да оставят своите имена, телефон и мястото на произшествието, за да могат да свидетелстват при обжалване от страна на шофьора.

Социалното приложение е достъпно за смартфони, работещи с операционни системи Android и iOS, и е достъпно безплатно в App Store и Google Play. Три седмици след появата на приложението създателите му имат вече над 16 100 потребители, които са изпратили над 5160 снимки на нарушители. За полезния ефект от него говори и фактът, че досега са получени 143 извинения от разкаяли се шофьори. В момента приложението е сред водещите по популярност в App Store и Google Play Store за България.

Софтуерът позволява и регистрация на автомобила в системата „Радар". Така всеки път, когато ви снимат при нарушение на закона за движение по пътищата, ще бъдете известявани за това. Предвиден е и бутон за споделяне в социалните мрежи. Основната идея на приложението обаче не е само да засрамва нарушителите, а да постигне трайна промяна в поведението на шофьорите. Авторите на софтуера заявяват: „Едва 10% от инцидентите на пътя са в резултат на техническа неизправност. В останалите 90% става дума за неправилно поведение. Можем да намалим тези цифри и да повишим вниманието на хората. Всички искаме промяна, но тя може да започне от самите нас. Телефонът е в ръцете ти. Снимай!“

Връзки за изтегляне на приложенията ще намерите в сайта на проекта.

Може да ви е интересно и това:
Alto's Odyssey за Android излиза през юли |  "Западен свят" получи мобилна игра |  Android Messages получи уеб интерфейс |  Европейският съюз ще наложи през юли глоби на Google заради Android |  Google премахна таблетите от официалния сайт на Android (обновено) | 

Тагове: grajdanite |  гражданите |  iOS |  Android | 

Коментари: 4 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: drkalo , 20 март 2015 06:43 Отговор

Когато тя е наистина масова, както при поведението на много от нас на пътя.

Автор: treyyy , 19 март 2015 21:00 Отговор

А кога ще се подеме инициатива със скрита камера за наглостта и арогантността на здравните работници, особено тези в Пирогов?

Автор: xpuc4o , 19 март 2015 18:49 Отговор

Единствения минус на приложението е, че всеки може да се извини, от името на шофьора и снимката веднага се сваля. Трябва да има поне период от няколко дни, за да може наистина човека да се засрами, а не да си играем на качване-сваляне. Също и носи допълнителна отговорност, тъй като трябва да се свидетелства при обжалване - кой има такова време? А и веднъж предоставили данните си на КАТ ще започнат и призовки при нужда от нас, което ще си е чист тормоз. Трябва те да си свършат работата и да улеснят процедурите, вместо ние да правим всичко!

Автор: ex_bg , 19 март 2015 17:34 Отговор

Ще го задръстя със снимки