Софтуер на Microsoft превръща Android телефони в такива с Windows 10

Софтуер на Microsoft превръща Android телефони в такива с Windows 10

Във вторник научихме, че Microsoft планират да тестват Windows 10 сред избрани потребители в Китай, използващи Android-базирания Xiaomi Mi 4. Xiaomi ще помогнат на Microsoft в тестовете, въпреки че от фирмата специално съобщиха, че това не е „партньорство" с редмъндския гигант и програмата се разработва от него. Сега допълнителни подробности за тестовете разкриват, че използваната версия на Windows 10 замества стандартната платформа (Android) на Mi 4, а не предлага двойно зареждане на ОС по избор.

Крайният резултат от тестовете е Xiaomi Mi 4 с Windows 10, който включва всички мобилни услуги на Microsoft. Това може да се счита за един вид „персонализация“ на Android устройство, при което притежателят на Xiaomi Mi 4 избира да инсталира ROM, съдържащ Windows 10 вместо Cyanogen например. С този ROM Android потребителят ще има близко до обичайното потребителско преживяване с Windows 10 в телефона си, което Microsoft се надяват да е толкова привлекателно, че потребителите да пожелаят да преминат за постоянно към Windows 10 (а междувременно да им осигуряват обратна връзка).

Телефонът на Xiaomi е само първият от тестваните с тази разработка. В крайна сметка Microsoft се надяват в бъдеще да имат подобни „преходни ROM файлове“ и за други Android-базирани смартфони (макар че източниците не уточняват кои други устройства се разглеждат като подходящи за тази стратегия за преход към Windows 10). Microsoft заявиха, че са избрали първо Xiaomi, защото клиентите им редовно дават обратна връзка за седмичните софтуерни ъпдейти. Междувременно стана ясно, че и друга китайска компания ще се включва в тестовете и това е ZTE.

Източник

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Евентуално ще има в win 10 и новия флагман, когато и да излезе. И без това вече се бави доста, а това няма да повлияе кой знае колко положително продажбите.
    vladovn
  • Бъдещето на Нокиа беше с Интел и МееГо. За жалост, Илъп и Ко (MSFT) имаха други виждания. Е, вече Нокиа няма.
    Parmenion
  • Те Microsoft да вземат да се зайнтересуват от своята ОС. Вместо да надзъртат в чуждата паница. Да пуснат ъпдейт за камерата за 60к/с.
    geleto_
  • Кои са тия тъмни сили? Да не говорим за илюминати и рептили? Да хвърлям ли Нокиата, извънземните следят ли ме???
    JohnSnow
  • Един шоп отишъл в зоологическата градина. Спрял се пред кошарката на жирафа и казал : "Те такова животно нема". :) През 2005 Nokia тръгна с Maemo и таблетчето 777. Последваха два успешни модела N800 и N810. Спомням си че N810 вървеше към $250-$300 и беше много изгодна покупка. Имаше и версия с WiMAX но Nokia го продаваше само на определени пазари. След това Nokia и Intel обединиха Maemo и Moblin под шапката на Linux Foundation. Първия телефон с общата ОС (MeeGo) беше N900 през 2009г. Аз не бях много очарован от него, щото екрана му беше малък, сравнение с N810, а цената двойна. :S Казаха , че това вече било смартфон и за това било така. :( Intel написа x86-32&64bit Linux. Oчакваше се да се включи и в доставките на чипове за джаджите на Nokia. Това така и не се случи, защото Микромек уволни Olli-Pekka Kallasvuo, заедно с останалите от съвета на директорите на Nokia и назначи на тяхно място група свой служители, начело с Елоп. Една от първите задачи на Елоп беше да маргинализира Symbian и MeeGo. След това спря готов телефон с MeeGo, a N9 излезе с клизма. Накрая Елоп уволни софтуерните инженери и обяви че Nokia няма да развива собствена ОС. Предварително беше изкупил дяловете на Samsung, Sony и останалите в двете фондации за да не може някой от съучредителите да продължи проектите. Продаде Symbian на софтуерни тролове да го разпарчетосат, а MeeGo отлежа във фризера няколко години, след като отиде при Samsung. (woo) @BoyanSherbanov, прав си за едно, че Nokia нямат шанс срещу Микромек и че зад Микромек седят някой (тъмни) сили. Трибуквените централи с охота прилапаха личните данни на повече от милиард ползватели на Nokia смартфони/услуги. Така е - голямата акула изяжда малката. Финландското правителство дори не си мръдна пръста да защити Nokia при това враждебно придобиване. Защо ли? Ето ги отново тъмните сили в действие. Ние обикновените хора също загубихме, защото ЕС финансира няколко проекта на Nokia за Symbian като сигурна и отворена ОС за администрацията на съюза. При Елоп от проектите нищо не излезе и парите пропаднаха. Такава е и съдбата на заемите за изграждане на Ovi услугите, които ЕС отпусна на Nokia. Сещам се че единия беше 500 милиона Евро. Сега Микромек е хлопнал кепенците и на услугите, и на заводите на Nokia в Европа.
    A4i
  • Изобщо никакъв шанс с подобен софтуер Андроид никога няма да има реален конкурент базиран на линукс. Единствения вариант това да се случи е Китай да наложи такъв софтуер първо в Китай и евентуално на в последствие да опита и глобално. Колкото ще се наложат сегашните безброй нови операционни системи базирани на Линукс като Tizen (супер фирма зад гърба) толкова щеше да успеят и Нокия с МееГо. За да постигнеш глобална доминация или поне пазар над 10 % се изискват много много фактори, като един от тях е изключително много пари за разработването на качествен софтуер гарниран с много много добри приложения за него.
    BoyanSherbanov
  • Абсолютно точно казано. Ако Нокия не се беше обвързала със Майкрософт (а и последващата покупка) Нокиа сега щеше да е там където е Ериксон - на бунището на мобилните производители. Просто си бяха повярвали, че са много велики. Още си спомням как CEO-то на Нокия се смееше на Aplle като представиха първия iPhone. Само че, докато бяха на върха не си размърдаха мозъците да направят симбиан наистина user friendly OS или дори да разработят нова OS.
    Big User
  • [Quote]Така че Нокиа няма как да е конкурент и ако не беше да избере WP щеше да е Андроид което беше гаранция за същата съдба понеже печалбите от смарт телефоните след 2007 се крие във производителите на софтуер, а не на хардуер.[/Quote] Не е необходимо да е андроид или уиндоус - имаха страхотно перспективен проект МееГо, към който имаше огромен интерес и голяма подкрепа от разработчици!
    KOBRETI
  • Не виждам защо се води тоя спор, Nokia нямаше никакви шансове понеже нямаше никой зад гърба си. Както е в момента със Samsung те са обречени въпреки, че имат стабилни позиции в производството на компоненти дела им в продажбата на телефони ще спадне до ниво под 5 % от общите продажби поне. Та развитието на iOS и Андроид е мощно подкрепено от правителството на САЩ и наложено по света с негова подкрепа за да се осигурят всички печалби от бизнеса с телефони да отиват в ръцете на Американски фирми. Така че Нокиа няма как да е конкурент и ако не беше да избере WP щеше да е Андроид което беше гаранция за същата съдба понеже печалбите от смарт телефоните след 2007 се крие във производителите на софтуер, а не на хардуер.
    BoyanSherbanov
  • Колеги,както се какзва-Нокиа е мъртва,да живее Нокиа! Майкрософт е достатъчно сериозна марка,за да се учи и развива операционната си система.Ползвам от няма и месец HTC ONE M8 WINDOWS PHONE-преди това ползвах дълги години всеки един от топ моделите на андроид,включително и М8 на HTC с лолипопа.Какво мога да обобщя:трябваха ми два дни за да свикна с уиндоуса.Нямах никакъв досег с него ор уиндоус 6.5. Постна система откъм персонализация-това е единствения минус,който мога да изтъкна.Приложениятя,който често ползвам са налични,батерията на едни и същи модели телефони-е с поне 30% по-добра при уиндоуса.Всяка една ОС си има свойте почитатели и противници.Мога да кажа че ако от МС продължат тази линия на развитие бъдещето е тяхно.Но без агресивна реклама,както от страна на корейците няма как да стане.Загубени позиций трудно се наваксват само с едното име.Но да не забравяме че когато уиндоус 5 го имаше ябълката и роботчето дори не са били планувани..така че уиндоуса беше мъртъв.Да живее уиндоус. А споровете за това коя операционна система е по-добра...всичко опира до личен вкус.Изгряват нови,други ще изчезнат..но споровете ще останат..!
    Petur1980
  • [Quote]Не може да дойде новия шеф точно от МС, докато си на върха със 75% дял, веднага да обяви, че затваря всички проекти като МееГо[/Quote] МееГо беше страхотен проект на Нокия в съюз с Интел, подкрепата на Линукс фондацията. Пуснаха телефон през 2010, сега 2015 Убунту все още не може да му дублира успеха, нито също ще успее Тизен - мърво реденият проект проект на Самсунг. Ако беше се развил МееГо проектът, днес МееГо можеше и да бъде втората мобилна ОС след Андроид. Оня нещастен троянски куц кон Стивън Елоп угроби МееГото, когато в началото на 2011 се отказа от развитието на проекта за сметка на Уиндос Фон. Нокия с производство на галоши са започнали, с производство на галоши им е съдбата да свършат, след като са тъпаци. А по темата: Софтуер на Microsoft превръща Android телефони в такива с Windows 10 Чекайте ме Майкрософт да си конвертирам Андроида в Уиндоус ...
    kpo
  • Да, от тези линкове -> http://communities-dominate.blogs.com/.a/6a00e0097e337c8833017d3f784e63970c-pi - красноречиво.
    vladovn
  • http://www.nasdaq.com/symbol/nok/historical 2005: 15 - 17 2006: 19 - 22 2007: 20 - 41 2008: 38 - 13 2009: 8 - 16 2010: 15 - 9 (09.2010 - 10) 2011: 9 - 5 2012: 6 - 1,7 2013: 4 - 8 2014: 7 - 8 2015: 8 След 2007 - 2008 акциите на нокия падат главоломно от 41 до 8 долара. Септември 2010 (Стивън Елоп влиза в Нокиа) са на нива около 10 долара, за да достигнат минимума си 2012. От 2013 до момента се стабилизират на около 8 долара. Първият Iphone e пуснат в продажба лятото на 2007, а Андроид е лансиран ноември същата година. Отделно може да се изследва и влиянието оказано от Самсунг и др. далекоизточни производители. Всеки може да си направи сам анализ, кое, колко е повлияло.
    qwertys
  • Елъп ефекта : http://communities-dominate.blogs.com/brands/2011/08/coining-term-elop-effect-when-you-combine-osborne-effect-and-ratner-effect.html Томи Ахонен има много статии по въпроса. Ако някой му се чете : http://communities-dominate.blogs.com/brands/2013/01/second-picture-in-the-nokia-destruction-saga-greatest-individual-management-mistake-ever-made-nokia-.html
    A4i
  • Колкото и умишлено да е пак продължавам да твърдя, че вината си е изцяло на Nokia. [Quote]Nokia избра за свой нов главен изпълнителен директор Стивън Елъп, президент на групата за бизнес софтуер в Microsoft. Назначението ще влезе в сила на 21 септември, а ден по-рано настоящият CEO на финландската компания Олли-Пекка Калласвуо ще се оттегли от поста си.[/Quote] И сега ще кажа, защо са избрали именно него: [Quote]"Времето е подходящо за ускоряване на обновлението на фирмата, за привличане на ново изпълнително ръководство с различни умения и силни страни, за да се поведе успеха на компанията, казва Йорма Оллила, председател на Nokia. - Бордът на Nokia вярва, че Стивън има правилния индустриален опит и лидерските умения, да разкрие пълния потенциал на Nokia. Неговата силна софтуерна среда и доказаните му умения в управлението на промяната ще бъдат ценни активи при усилията ни за трансформация на компанията"[/Quote] И тук идва моментa: [Quote]Промяната идва при ситуация време, в която производителят се изправя срещу силна конкуренция от страна на съперници като Apple и Research in Motion. Въпреки че Nokia продължава да се радва на добри продажби при телефоните от нисък клас, анализаторите определят линията от смартфони на компанията като слаба в сравнение с други марки.[/Quote] Под промяната се има в предвид назначението на Илъп. Според него е по-добре да мине на windows phone платформата, заради конкуренцията - Аpple и нарастващата популярност на Android. По пътя на логиката, защо да се присъедини към платформа, която ги надминава и ги засенчва? Един вид все едно да стане приятел с врага си... Така мисля аз... а как е в действителност не знам, но и не вярвам на жълтата преса в интернет, защото има ужасно много противоречиви мнения от различни източници. Така, че ако не е бил Илъп, е щял да бъде някой друг.
    Wallker
  • Не вярвам, че има хора, които още си въобразяват, че унищожението на нокиа не е било умишлено. Аз края го предрекох, още щом обявиха, че се пренасочват към WP и въпреки, че доста хора се опитваха да ме оборват, в крайна сметка постигнахме съгласие, че съм бил прав.
    vladovn
  • Колкото и умишлено да е пак продължавам да твърдя, че вината си е изцяло на Nokia. [Quote]Nokia избра за свой нов главен изпълнителен директор Стивън Елъп, президент на групата за бизнес софтуер в Microsoft. Назначението ще влезе в сила на 21 септември, а ден по-рано настоящият CEO на финландската компания Олли-Пекка Калласвуо ще се оттегли от поста си.[/Quote] И сега ще кажа, защо са избрали именно него: [Quote]"Времето е подходящо за ускоряване на обновлението на фирмата, за привличане на ново изпълнително ръководство с различни умения и силни страни, за да се поведе успеха на компанията, казва Йорма Оллила, председател на Nokia. - Бордът на Nokia вярва, че Стивън има правилния индустриален опит и лидерските умения, да разкрие пълния потенциал на Nokia. Неговата силна софтуерна среда и доказаните му умения в управлението на промяната ще бъдат ценни активи при усилията ни за трансформация на компанията"[/Quote] И тук идва моментa: [Quote]Промяната идва при ситуация време, в която производителят се изправя срещу силна конкуренция от страна на съперници като Apple и Research in Motion. Въпреки че Nokia продължава да се радва на добри продажби при телефоните от нисък клас, анализаторите определят линията от смартфони на компанията като слаба в сравнение с други марки.[/Quote] Под промяната се има в предвид назначението на Илъп. Според него е по-добре да мине на windows phone платформата, заради конкуренцията - Аpple и нарастващата популярност на Android. По пътя на логиката, защо да се присъедини към платформа, която ги надминава и ги засенчва? Един вид все едно да стане приятел с врага си... Така мисля аз... а как е в действителност не знам, но и не вярвам на жълтата преса в интернет, защото има ужасно много противоречиви мнения от различни източници. Така, че ако не е бил Илъп, е щял да бъде някой друг.
    Wallker
  • Скалпа на Nokia не е единственият в колекцията на Микромек. По същият начин, със стратегическо партньорство и назначен директор, Микромек скапа бизнеса на Ericsson. Щяха да правят офис приложението за R380. Все още се сещам за този телефон, беше супер за времето си. Ето и други успешни диверсионни акции на микромеките : http://www.asymco.com/2011/02/11/in-memoriam-microsofts-previous-strategic-mobile-partners/
    A4i
  • Изпускате момента, че Нокия се беше засилила надолу, и точно в този момент Майкрософт извадиха едни пари (май беше 1.3 милиарда, а може и да беше 2-3 милиарда, не помня вече)и им ги дадоха. Как мислите дали е имало условие за да им ги дадат, или е така за честните им очи ги дадоха.Точно в този момент Нокия нямаше конкурента ОС на набиращия сила Андроид, и бума на Apple. Може би щяха да развият тяхната, но трябваше време, което те нямаха.
    StefiMo
  • [Quote] Второ - Изобщо не мисля че Илъп има някакво влияние върху падението на Nokia, по-простата причина, че той не се е самопровъзгласил за шеф на Nokia, той все някак е бил избран от финландците.[/Quote] Разбиването на Нокиа беше УМИШЛЕНО! Не може да дойде новия шеф точно от МС, докато си на върха със 75% дял, веднага да обяви, че затваря всички проекти като МееГо, към който има страхотен интерес и има потенциал, да обявиш, че няма да си поддържаш досегашната ОС и че ще почнеш да работиш по друга ОС и първият телефон с новата ОС да го пуснеш след почти 2 години, като междувременно произвеждаш само слушалки с фенерчета!!! Това ако не е нарочно, здраве му кажи... Провери каква е била капитализацията и цената на Нокиа преди идването му и при продажбата им...
    KOBRETI