Има нова дата за отпадане на роуминга в Европа

30 юни 2015 08:54, прочетено 8410
4
Има нова дата за отпадане на роуминга в Европа

След 12 часа преговори, в ранните часове на 30 юни между латвийското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент беше постигнато ново споразумение за отпадане на роуминга на континента и за гарантиране на свободния достъп до интернет (мрежова неутралност). То все още е условно и тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки.

Според споразумението роуминг таксите ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 година, но доставчиците на услуги си запазват правото да наложат ограничения за предотвратяване на злоупотреби. Те ще важат в случаи, когато роуминг услугите не се използват за периодично пътуване. На 30 април 2016 година добавените към стандартната тарифа такси ще намалеят допълнително до 5 евроцента на минута, 2 евроцента за SMS и 5 евроцента за мегабайт данни.

По отношение на мрежовата неутралност операторите ще трябва да третират целия трафик равноправно, когато осигуряват достъп до интернет. Ще имат право да прилагат определени мерки за управление на трафика, а блокирането или ограничаването на скоростта ще са позволени само в определени случаи – например като реакция на кибератаки за предотвратяване на проблеми с трафика.

Източник

Коментари: 4 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: RadoInc , 30 юни 2015 15:16 Отговор

По-интересното е как са решили проблема с нет неутралитито или приоритизирането на услуги. Разрешава се даването на приоритет за приложения, които са критични по скорост и латентност, но се забранява това да се таксува. Тоест ако операторът иска да приоритизира трафика за iptv може да го направи, но няма право да иска такса за това, трябва да го приложи към всеки потребител на всеки план.
Под специален надзор се позволява и безплатен трафик за определени услуги (фейсбук, вайбър) но без приоритизиране на трафика.

Автор: RadoInc , 30 юни 2015 15:08 Отговор

Имат право да ограничат скоростта ако мрежата е претоварена. Ако го нямаха щеше да има голяма вероятност качеството на услугата силно да се влоши или да прекъсне, което е по-лошият вариант за потребителя.

А нямат право да "спъват" скоростта на потребители за да спестят трафик, да ограничат интензивни потребители, изкуствено да сегментират тарифи и т.н.

Тоест ограничения само по технически причини, не по пазарни.

Автор: Nistel , 30 юни 2015 10:33 Отговор

Според мен само ще спечелят операторите от това. Роуминг потреблените ще нарастне поне 10-торно. Реално ще се увеличи трафика в мрежите с 10-15% най-много и съответно ще имат и повече печалба от интерконект.

Автор: Swabhav , 30 юни 2015 09:18 Отговор

но доставчиците на услуги си запазват правото да наложат ограничения за предотвратяване на злоупотреби.


а блокирането или ограничаването на скоростта ще са позволени само в определени случаи – например като реакция на кибератаки за предотвратяване на проблеми с трафика.


Според мен има противоречие в тези два цитата. Първо могат да ограничават, а после нямат право. Май доста ще се узорим докато падне окончателно роминга. Добре е поне, че се запазва мрежовата неутралност.