Проклятието над iPhone 6 се казва “Error 53”

08 февруари 2016 14:54, прочетено 8206
17
Проклятието над iPhone 6 се казва “Error 53”

Хиляди потребители на iPhone 6, на които по различни причини се е наложило да използват услугите на външни сервизни центрове за подмяна на централния бутон със сензор за отпечатъци, твърдят, че в крайна сметка са останали с безполезно устройство след ъпдейт до последната версия на iOS 9. Сравнително малко хора знаят за този проблем, известен като “Error 53”, но през последните дни на Apple се наложи да даде по-подробно обяснение на мотивите за действията си, които убиват скъпите смартфони и затриват безвъзвратно потребителските данни.

Според компанията това се случва, когато централният бутон със сензор за отпечатъци се подмени от неоторизиран техник или компания, тъй като при смяната в неин сервиз защитената връзка между сензора и системата се възстановява. Въпросната грешка засяга и хората, които са повредили телефона или таблета си, но продължават да го използват без ремонт. Мнозина обвиниха компанията, че знаела за проблема, но не е направила нищо, за да предупреди потребителите за последствията от инсталирането на новата операционна система.

При смяна на сензора Touch ID в iPhone и iPad от външни лица системата разбира това и изключва функцията му, което деактивира и Apple Pay, но едва последният ъпдейт на iOS “убива” устройствата, които преди това с месеци са били използвани дори и с подменени компоненти. При инсталирането на ъпдейта операционната система проверява наличните компоненти и ако открие детайл, който не отговаря на очакваното, изключва устройството и то повече не може да се използва. На свой ред Apple отговори на критиките, като заяви, че “Error 53”е част от мерките за гарантиране сигурността на потребителите.

“Error 53” обаче може да се появи и без устройството да е манипулирано по какъвто и да е начин, което насочва към наличието на друг проблем. Компанията заменя засегнатите телефони и таблети в магазините си, но хиляди потребители нямат този късмет, тъй като ремонтирането във външни сервизи нарушава общите условия на Apple. Това е особено спорно решение на американската компания, което е съпроводено от слаба комуникация и то в неподходящ момент – за това тримесечие Apple се готви да отчете първото годишно намаление в приходите през последните 13 години.

Източник: Guardian, The Overspill

Може да ви е интересно и това:
Google и Amazon ще пуснат напълно безжични слушалки през 2019 |  Вече и А1 поддържа заплащане на покупки от App Store с месечната сметка |  Старите модели iPhone се радват на сериозен интерес, подсказва Broadcom |  Умните аксесоари с впечатляващ ръст на продажбите |  Китайските производители на смартфони продължават да увеличават продажбите си | 

Тагове: Apple |  iPhone |  touch id |  error 53 | 

Коментари: 17 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: Holon , 09 февруари 2016 16:26 Отговор

Скоро ще литнем.

Автор: StefiMo , 09 февруари 2016 16:20 Отговор

Темата вече почва да набира сила :
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: Диян , 09 февруари 2016 10:17 Отговор

Китайци увеличават паметта на iPhone

Много почитатели на iPhone с право негодуват от липсата на слот за карта и сериозните разлики в стойността на версиите с различен обем на паметта. Ако държат да разполагат с достатъчно място в телефона си, купувачите трябва да си простят с до $200 повече от цената на базовата версия с 16 GB, информира Факти.бг

Предприемчиви жичкаджии от китайския град Шънджън обаче са намерили начин да увеличават паметта на "ябъковите" смартфони. Услугата се извършва в работилници, където 16-гигабайтовата версия на iPhone се сдобива със 128 GB срещу $60. Надграждането до 32 GB струва $20, а до 64 GB - $35.

Операцията отнема около половин час. В цената влиза замяна на модула, запис на необходимата служебна информация и нов сериен номер. Китайските сръчковци модифицират успешно iPhone 6 и 6s, но се застраховат, че с ъпгрейда на iPhone 5s могат да възникнат проблеми, тъй като вътрешните компоненти са разположени прекалено близо един до друг, което създава риск от повреда при разпояването на флаш паметта.

Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: StefiMo , 09 февруари 2016 09:52 Отговор

Ето и още мнения:
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Поне според мен, второто е много точно и реално.

И нещо мнооого "новаторско" .
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: behroozwolf , 09 февруари 2016 06:57 Отговор

Това ми напомня за един виж как Джобс е измислил логото и името нa Apple . По смешното е, че Епъл се бият в гърдите, че са нещо повече от другите, а в същото време са пълни тарикати и измамници, като всички останали, но докато има iZombie-та ще ги има . Ето примерно аз с Galaxy S6, но занапред не бих си купил повече флагман на Самсунг по простата причина, че е смешно другите брандове да са пуснали Андроид 6 вече от почти 2 месеца, а Самсунг да го пуснат с очаква края на февруари до средата на март.

Автор: Holon , 09 февруари 2016 05:59 Отговор

Никой не те натиска на пъпа да купуваш техните продукти.
И за мене уиндолса е бозица, ама нали знаеш всеки с вкуса си.

Автор: Wallker , 09 февруари 2016 02:21 Отговор

Според мен, цялата компания е един голям Error...

Автор: StefiMo , 09 февруари 2016 00:14 Отговор

Когато за първи път представяха пръстовия четец, обясниха, че информацията се пазела в "специален участък" в процесора. Т.е. сензора е обикновен четец, в него нищо и никой не записва. Не виждам защо да не може да се смени с друг, когато се развали. А и нормално е да бъде така, информацията си стои в процесора. Цялата измишльотина е да се прецакат хората.
Има доста такива случаи в миналото, когато компонент се заменя със същия или по-хубав , и Apple надига вой и кара с голямата брадва. Спомням си преди години, фирма лицензирана от Apple(за други продукти), предложи памети 3 пъти по-бързи, и 2 пъти по-евтини, от оригиналните в един от Mac-вете. Резултатът беше светкавичен, ако не ги спрат от производство, ще им отнемат лиценза. И фирмата ги спря.( излязоха под друго име, от нелицензирана фирма )

Автор: Вито , 08 февруари 2016 23:05 Отговор

Има логика.

Автор: algor , 08 февруари 2016 21:16 Отговор

Точно така, но малко хора се замислят какво би станало с личните данни, ако всеки изкопира пръстовия отпечатък и го добавя в разни 2-3 доларови сензори.