Google може да притисне производителите, бавещи ъпдейтите на Android

Google може да притисне производителите, бавещи ъпдейтите на Android

От години Google се опитва да реши проблема с фрагментацията на Android и да накара производителите на хардуер да пускат по-бързо ъпдейти за устройствата си, но засега усилията на компанията не са довели до особен успех. Тактиката на Google ще се промени, подсказва информация от Bloomberg. Според изданието компанията има списък, в който класира производителите на устройства с Android според скоростта за предоставяне на ъпдейти.

Въпросната класация е за вътрешна употреба, но се обмисля дали тя да не бъде направена обществено достояние, което на свой ред да засрами компаниите и да ги стимулира да ускорят поддръжката за потребителите си. Google иска потребителите на платформата да използват най-новата версия, за да може да въвежда бързо нови продукти, но това е свързано и с ъпдейтите на сигурността. Затова нови функции като Now on Tap и поправката за сериозния бъг Stagefright да са достигнали до малка част от активните 1,4 милиарда устройства с Android.

Ако не се справи с казуса Google може да има проблеми по отношение на конкуренцията с Apple. Смартфоните се сдобиват с все повече възможности и е от голямо значение да използват най-новата версия на софтуера, която да работи в синхрон с хардуера. Apple проектира двете части и така получава много по-голям контрол над това кога и как да операционната й система да достигне до iPhone. Резултатите са показателни – 84% от мобилните устройствата на компанията са с последната версия на iOS, а едва 7,5% от устройствата с Android са с версия Marshmallow.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Те пък щото бързите ъпдейти са манна небесна. Видя се и от 2-те компании какви проблеми създават с това бързане да изкарат "новата" версия на ОС...
    PoceH_BS
  • Не ми се вярва да има ефект . Който иска бързи ъпдейт и си купува Нексус .
    sgs_maniak
  • Не ми се вярва да има ефект . Засрамени .... Който иска бързи ъпдейт и си купува Нексус .
    sgs_maniak
  • На компаниите им е през оная работа дали ще са "засрамени". Единственото, което ги интересува е печалбата и нищо друго. Но, ако Google реши да бръкне в "джоба" на компаниите, които бавят ъпдейтите да видим как ще се разбързат тогава, ама сега и двете страни са заинтересовани единствено от печалбата и няма как едната да "спъва" другата.
    centur
  • По-скоро Гугъл май ще промени периода на ОС–а си на 2 години. За производителите е далеч по-лесно и финансово изгодно да проектират смартфон и го хвърлят на потребителите без ангажимент за ъпгрейд към следваща версия.
    kpo