Verizon придобива Yahoo за 4,83 милиарда долара

Verizon придобива Yahoo за 4,83 милиарда долара

Според информация от източник на Reuters, който е запознат със сделката, по-късно днес американският мобилен оператор Verizon ще обяви покупката на основните активи на интернет компанията Yahoo за сума около 5 милиарда долара. Очаква се новината да бъде обявена преди началото на работния ден на борсата в Ню Йорк. По-рано Bloomberg съобщи, че стойността на продажбата е малко над 4,8 милиарда долара и в нея влиза недвижимата собственост на Yahoo, но част от интелектуалната собственост ще бъде продадена отделно. Според информация от различни източници бордът на директорите на Yahoo е одобрил сделката.

Yahoo ще остане със своите дялове в Alibaba Group Holding Ltd. (15%) и Yahoo Japan Corp. (35,5%), чиято комбинирана пазарна капитализация е около 40 милиарда долара. Сделката ще сложи край на дългогодишната битка на Yahoo да оцелее като независима компания и ще подкрепи дигиталния бизнес на Verizon, в който влиза закупената за 4,4 милиарда долара компания AOL. Така Verizon ще получи достъп до важни технологии за реклама на Yahoo и до активи като търсачка, електронна поща, приложение за размяна на съобщения и до ценна недвижима собственост. Досегашният изпълнителен директор Мариса Майер ще бъде освободена, но се очаква да получи компенсация от около 57 милиона долара.

Източник: Reuters, Bloomberg

Ново

Verizon потвърди сделката, която е на стойност около 4,83 милиарда долара. Тя не включва паричните активи на Yahoo, акциите й в Alibaba Group Holdings и Yahoo Japan, някои патенти, малки инвестиции и др. Те ще останат в портфолиото на Yahoo, която ще промени името си при финализирането на сделката с Verizon и ще остане да работи като регистрирана и търгувана на борсата инвестиционна компания.

Заедно с новината Мариса Майер публикува в Tumblr пост, в който обяснява, че възнамерява да остане в Yahoo. Verizon ще получи уеб услугите на Yahoo (поща, новини, спортно съдържание, финансови инструменти), които имат около 1 милиард потребители на месец. Най-големият американски оператор ще придобие и бързо растящи активи като мобилни приложения и рекламна технология за видео и мобилни устройства.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция