ЕС се кани да наложи голяма глоба на Google заради Android

ЕС се кани да наложи голяма глоба на Google заради Android

Европейските регулатори възнамеряват да наредят на Google да спре да осигурява финансови стимули на производители на смартфони, за да инсталират Google Search в устройствата си, а освен това се канят да наложат голяма глоба на компанията. Информацията идва от Reuters, които са се запознали със съдържанието на документ със 150 страници, който миналата седмица е бил изпратен до оплакалите се от практиката на Google, за да осигурят обратна връзка. Разследването започна след жалба на лобистката група FairSearch.

Американската компания е получила своето копие през април и в него Европейската комисия отправя обвинението, че Google използва доминиращата позиция на Android, за да пречи на конкурентите си. Европейските регулатори смятат да наредят на Google да спре да плаща или да осигурява отстъпки за производителите на хардуер, които инсталират в продуктите си Play Store с Google Search. Планира се и мярка, която ще забрани на Google да задължава производителите да инсталират нейните приложения, ако това им пречи да ползват други операционни системи, които са базирани на Android.

Google няма право да заплашва или наказва компаниите, които не са съгласни с нейните условия, посочва още документът. От него става ясно, че компанията може да получи сериозна глоба, защото антиконкурентните практики, които са започнали в началото на 2011 година, продължават и сега. Финансовата санкция може да бъде базирана на приходите на AdWords от европейски потребители, търсенията в Google Search, покупките в Play Store и рекламите в приложенията на AdMob. Глоба грози Google и заради фаворизирането на своята услуга за сравняване на цени за сметка на конкурентните.

Източник: Reuters

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция