КЗК глоби Telenor с над 5,2 милиона лева по жалба на “Макс” (обновена)

КЗК глоби Telenor с над 5,2 милиона лева по жалба на “Макс” (обновена)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе по подадена през април жалба от “Макс”, че Telenor е заблудила потребителите с публично разпространени сведения за характеристиките на своята 4G LTE мрежа, като обяви, че е установила нарушение. Регулаторният орган налага и санкция в размер на 1 % от нетните приходи от продажбите на дружеството за финансовата 2015 година, която се равнява на 5 241 930 лв. Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), защото според КЗК и до момента в сайта на Telenor има заблуждаващи публикации за скоростите в 4G LTE мрежата.

В жалбата си “Макс” посочва, че е претърпяла реални вреди от недобросъвестното поведение на Telenor. В решението на KЗК се посочва, че в началото на публичната кампания на Telenor е имало факти за параметрите на 4G LTE мрежата, които не са съответствали на реалните. Според решението “Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й, се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор. Твърдението за максимална скорост от 75 Mbps също е силно заблуждаващо, доколкото, по данни на ответното дружество в становището му, тази скорост важи и за двете действия (сваляне и качване) едновременно.”

Изпълнителният директор на “Макс” Нейчо Величков заявява, че  “Макс се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности от Макс като част от голяма международна група. Държим посланието да бъде разбрано правилно. Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките“си конкуренти.” От Telenor още не са коментирали ситуацията.

Решението на КЗК е тук.

 

Ново

Ето официалното становище на Telenor:

Теленор намира Решение № 851-14.10.2016 на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разочароващо. Компанията категорично не е съгласна със заключенията на Комисията и със санкцията, наложена на компанията. Следва да се отбележи, че Комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на Теленор във връзка със 4G мрежата на компанията и я намира за напълно съответстваща на закона. В момента Теленор разглежда подробно решението на КЗК и ще коментира допълнително след като приключи с този преглед. Теленор стриктно спазва действащото законодателство и регулации и поощряването на лоялната и конкурентна бизнес среда.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Този текст вече е свален от сайта им.
    ilkor
  • [Quote]чийто управител се оплаква на бабаичките в квартала[/Quote] Чийто управител за црън хуй не става, този дето го е взел за директор не е направил справка в столичния психодиспансер каква диагноза има този човек. Поне даде ясна заявка към всички оператори че Макс е фирма с която не трябва да работят и към клиентите да не сключват договори с тях.
    e-fon
  • [Quote]а като квартална бакалийка, чийто управител се оплаква на а като квартална бакалийка, чийто управител се оплаква на бабаичките в квартала, че Лидъл са му тежка конкуренция... , че Лидъл са му тежка конкуренция... [/Quote] С малката разлика, че "Лидъл" се е оплакал на "бабаичките в квартала" от "кварталната бакалийка" през 2011 г. Каквото повикало, такова се обадило... :D
    PoceH_BS
  • Аз не мисля, че Макс са истински оператор. Във всеки случай не се държат като такъв, а като квартална бакалийка, чийто управител се оплаква на бабаичките в квартала, че Лидъл са му тежка конкуренция...
    samoznai
  • За кадрите ясно но с тази си проява Макс забравят за роуминг, никой от трите оператора няма да им предостави достъп до мрежата си. Остават си аутсайдер на пазара, с подобно поведение няма да са желан клиент и партньор за никой мобилен оператор.
    e-fon
  • Е, те повечето от въпросните кадри щастливо се наместиха в Мтел, споко.
    samoznai
  • Докато не си избиете манталитета че България се върти само около София и всичко извън нея е прости селяни и чалгари няма да се оправите.Поне си оправихте разговорите да не се разпадат на втората минута.
    AVKansazov
  • Специално за София навън на 90% ми е пълно 4Г. Проблемът е в закритите помещения. Там някъде има 4Г, другаде си минава на 3Г. За другите градове не знам как е. Иначе май до 15 ноември по задължение на КРС операторите трябва да публикуват карти с реалното покритие. Там ще е интересно.
    Apple_fan
  • Виждам, че цари неистова радост. Сякаш са взели парите от Теленор и са ви ги раздали на вас... Адски яко е всъщност ако някоя комисия си върши работата. Спор няма. Който лъже - да си носи последствията. Проблемът ми е, че нямам много доверие на тези органи в България и мога да дам доста примери, вярвам вие също. Ако искате вижте решението на КЗК за картела в горивата. Заключението е, че ИМА картел. Но няма глоби. Какво повече да ви кажа? И понеже съм зверски любопитен, изчетох решението на кзк и там пише, че проблемът НЕ Е в рекламата на Теленор - тя е ОК и е вярна и незаблуждаваща. Твърденията били на някаква пресконференция, която лично аз не съм гледал инв някакво съобщение до медиите, което не съм чел. Формалното нарушение може и да е налице, не съм юрист, не оспорвам правилността на решението да ги глобят. Размерът на глобата е друга тема, безсмислено е да я обсъждаме преди обжалването, където е възможно да бъде силно намалена. Не е нужно да ми вярвате на мен, прочетете решението, на сайта на кзк е. А м/удругото, Теленор поне вече имат официален документ, че ъплоуда им през 4г е точно 6.5 пъти по-бърз отколкото през 3г. :)
    samoznai
  • Голяма грешка от Теленор е че оставиха същите кадри които бяха в Глобул.Трябваше да има масово прочистване заедно с ребрандирането.
    STE1
  • Както се вика сега от вашите "ох масълце" :D А вас кога ще ви глобят бе?Особено за лъжите че имате 4G...
    AVKansazov
  • Браво! Много се радвам. Теленор са готови на всякакви действия и манипулации само и само да манипулират общественото мнение. Няма да забравя как края на 2014 г. във фейсбук запушваха недоволството на потребителите, като блокираха всеки с отрицателно мнение и публикуваха измислени селфита. Следващата 2015 г. загубиха около 200 хил. абоната. Обаче рекламния сайт на Теленор "Капитал" има рекламна статия за тях през 2 седмици. Да не забравяме и също как когато губеха по 40-50 хил. абоната на тримесечие, "Капитал" и "Инвестор" по всякакъв начин манипулираха общественото мнение, за да се прикрие отлива и лошото представяне на българския пазар. Малко медии отбелязаха, че Теленор е на трето място по приходи от мобилни телефонни услуги, според доклада на КРС за 2015 г. И отгоре на всичко рекламите им са насочени към олигифрените. Сигурен съм, че самознайко ще каже колко съм тъп и как Теленор си вдигал средния приход от абонат.
    Apple_fan
  • Така е. Когато Макс получиха глоба за това, че не били имали истинско 4g( A WiMax си беше 4g, макар и куцо) и че се било внушавало, че е навсякъде, тя беше отменена в последствие. Но лошата слава остана.
    tzincbg
  • След като е излязло решение за тази глоба, сега се очаква обжалване пред съда. Глобата няма да бъде отменена, но е сигурно, че ще бъде значително намалена. За такъв оператор това е нищо. Знаели са много добре, какво ще последва от такива действия и са пресметнали рисковете спрямо това, колко клиента ще спечелят плюс съответните приходи. Загубата от тази глоба е незначителна.
    Ванката
  • Какяа бърза мрежа, какви 5 лева? На рекламата ясно се вижда, че максималната достигната скорост на даунлоуд е 38Mb/s. Яко са си повервали...
    DeaconFrost
  • И глобата и наградата са правилни. Глобата е за рекламираната скорост по-висока от реалната, а наградата за най-бързата мобилна мрежа в първата половина на годината. Тогава другите големи мрежи бяха 3G, нормално е 4G да е по-бързо.
    tzincbg
  • хубаво е да се знае че КЗК работи и наказва, дано така да продължат с всички (yes)
    terry1
  • Добре са направили Макс! Колко от нас потребителите биха подали информация за такова грешно подаване на данни. А остана ли някой в тази държава да вярва, че всички конурси не са нагласени? Като се почне от миските, през разните му бигбрадъри, випбрадъри, телевизионни игри(изключение на Румен Луканов с кутиите, не и знам името) че се стигне чак до тотото. Единият оператор има най-добра мрежа, другият най-бърза, третият най-проспериращ. Така за всички има награди - всички доволни освен... клиента.
    velnsl
  • Тенденциозно изкривяваш нещата, не ги глобяват, че са "бавни", а заради: [Quote]“Твърдението за около [B]40 пъти по-бърз ъплоуд[/B] (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й, се оказва само около [B]6.5 пъти[/B] по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор. Твърдението за максимална скорост от 75 Mbps също е силно заблуждаващо, доколкото, по данни на ответното дружество в становището му, тази скорост важи и за двете действия (сваляне и качване) едновременно.”[/Quote]
    Blue Sky
  • Ами лъжат.Който лъже на въже.
    gogulef