10 години от премиерата на iPhone

09 януари 2017 08:45, прочетено 7620
20
10 години от премиерата на iPhone

Точно преди 10 години на 9 януари 2007 година по време на конференцията Macworld 2007 в Сан Франциско Стив Джобс представи мобилното устройство, което не само промени съдбата на Apple, но насочи технологичния сектор в съвсем нова посока. Става дума за първото поколение на iPhone, което предизвика истинска вълна от иновации сред останалите компании и в крайна сметка застана в основата на огромния пазар на смартфони, който познаваме днес. Пълен запис от представянето може да видите под текста.

В интерес на истината по днешните стандартни трудно бихме определели първия iPhone като революционно устройство – в началото липсва поддръжка на приложения, възможност за работа с MMS съобщения, функция за копиране и вмъкване на текст и много други, но с няколко софтуерни ъпдейта компанията запълни празнините. Хардуерът на iPhone може да ни изглежда античен, а по това време Nokia му отговори с един от най-популярните си модели със Symbian – N95, който беше представен през есента на 2006.

Продажбите на iPhone в Щатите започнаха няколко месеца след премиерата (на 29 юни 2007) и бяха съпроводени с огромни опашки от желаещи да се сдобият с устройството, което беше описано като комбиниращо три продукта. Според Стив Джобс в него са събрани широкоекранен iPod със сензорно управление, революционен мобилен телефон и иновативно устройство за интернет комуникация – описание, което все още приляга добре на преминалия през многобройни ревизии iPhone.

10 години по-късно от iPhone са продадени над 1 милиард броя, а Apple посочва, че бързо се е разраснал до революционна платформа от хардуер, софтуер и услуги и вдъхновил появата на други продукти като iPad и Apple Watch. Тази година ще очакваме с особен интерес новините от Apple, защото вече има много слухове, че компанията ще се опита да отбележи юбилея с пускането на специален модел, в който ще се опита да добави множество иновации. “През първото си десетилетие iPhone постави стандартите за смартфон, но ние едва сега започваме. Най-доброто предстои”, заявява изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

И като бонус ето как преди 10 години сме отразили премиерата на устройството.

Източник: Apple

Може да ви е интересно и това:
Вече има единен стандарт за "дигитален ключ" |  Apple отнесе глоба заради деактивирането на устройства с неоригинален дисплей |  Apple очаква да продаде 45 милиона бройки от 6,5 инчовия iPhone |  Корейски оператор пуска iPhone 3GS пак в продажба |  Apple забрани приложения за добив на криптовалути в App Store | 

Тагове: Apple |  iPhone | 

Коментари: 20 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: iavorski , 10 януари 2017 15:00 Отговор

Чета две теми и се чудя на теб ли да вярвам или на тях:

Групата Samsung обяви, че очаква най-добрите си тримесечни резултати в последните три години, съобщава Financial Times. Финансовите щети от скандала с телефоните Galaxy Note 7 са били компенсирани от все по-силния бизнес с процесори и дисплеи. Приходите от тях са се увеличили с 50% през последното тримесечие на годишна база.


През миналата година Apple не е успяла да изпълни поставените цели за продажби и оперативна печалба, което е довело и до намаляване на заплатата на изпълнителния директор на компанията Тим Кук. Това става ясно от подадените от Apple документи в американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), които разкриват, че продажбите от 215,6 милиарда долара са пропуснали поставената цел с 3,7%, а печалбата от 60 милиарда долара е била с 0,5% по-малко от зададеното.

Нещата не са такива каквито бяха и няма как да се върнат обратно / не можем да върнем вече Стиви в компанията да я спаси отново /.

Автор: LegolasElf , 10 януари 2017 12:54 Отговор

Леле, той хейтът срещу Епъл и Айфон не бил от вчера, десет години не е спирал!Като гледам имената на участниците в първата дискусия, не само хейтърите, но и лизачите имат 10 годишен юбилей

Автор: tzincbg , 09 януари 2017 22:43 Отговор

Преди 9 години състудент донесе първия Iphone. Толкова по-леко отвори pdf файл и направи снимка от тогавашния ми HP IPAQ 514, че се впечатлих много. Но ми беше скъп. Година -две по-късно друга състудентка показа HTC Tattoo. За 700 лв, разбрах, че това ще са бъдещите масови смартфони. Но имаше още доста бъгове. Bluetooth-тът му се свързваше с друг Андроид. А Андроиди почти нямаше тогава. Още година -две по-късно първият ми Андроид за $100 - клонинг на Eken m009s процесор Via wondermedia 800 mhz, 256 ram, Android 2.2 без play store. После се появи Rom c 2.3 и play store, но още не съм го сложил. Бавничко, но виждах какъв голям потенциал има.
Fast forward to today с бърз Андроид 7.0 всичко е супер,

Но Стив Джобс с Iphone принуди всички да се променят, което е чудесно.

Автор: sladyrko , 09 януари 2017 21:51 Отговор

Аз имах впредвид, когато снимаш от самите приложения, или път качваш клип го компресира до неузнаваемост. Прилложенията иначе си работят добре. При Айфон можеш също да инсталира Инстаграм++ които е много и в пъти по-добър от ОГ-то, и то без джеилбрейк да е нужен. Също и приложения за ЛайвТв и други неща. Както и да е, да не става Андроид може това, Айфон това. Аз изразих моето лично мнение, за моето ползване - Айфон е по-удачния избор.

Автор: tzincbg , 09 януари 2017 21:41 Отговор

Чувам и други истории за млади хора, развили рак от работа с много много компютри, но може да е просто съвпадение/conformation bias.
Лекуването на рак с билки наистина може да забави реално лечение, ракът да напредне и прогнозата да се влоши. Само че при рака на панкреаса и да почнеш на време лечение, прогнозата пак е лоша и почти не помага. В този смисъл наглед ирационалното решение на Стив за билки всъщност е умно - нека пробваме неизвестното, неизследването - може пък да уцелим.

Според някои хора в медицинските среди обаче, лекуването с билки е било параван за медиите. Всъщност Стив е плащал милиони $$ месечно на имунологична лаборатория да изработват нови и нови антитела за непрекъснато изменящия се тумор. Така е изкарал години вместо месеци, колкото изкарват други с рак на панкреаса, а не, че туморът е бил по-рядък.
Буквално животът му е зависел от това Iphone да успее според тази теза. Затова е дал най-доброто от себе си за него.

Автор: tzincbg , 09 януари 2017 21:25 Отговор

Зa instagram пробвай OG insta+ .
Има zoom на снимките и download. Ето тази свобода на Андроид обичам.
За камера опитай Camera FV 5 И MX CAMERA PRO. Има настройки за уникални снимки и клипове.
С Tubemate може да сваляш YouTube клиповете, а с Mobdro да гледаш най-известните световни tv безплатно.

Автор: stanchev36 , 09 януари 2017 21:12 Отговор

Може да видите този линк само ако сте регистриран.
Symbian S90 май това е трябвало да бъде 1-вия тъчов телефон (Nokia 7700) 2003
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: sladyrko , 09 януари 2017 21:12 Отговор

Бих се върнал на Apple без да се замисля. Най-вероятно с 8-цата ще стане. Липсват ми постоянните ъпдейти, по-добрите приложения, и ОС-то въпреки, че и там има някое друго бъгче, поне се отстранява със следващия ъпдейт (до 2 седмици). Заради многото телефони (модели) девелъпарите явно не могат да оптимизират приложенията си както трябва. Инстаграм И Снапчат, дори ФБ месинжъра новото Май Дей, качеството на снимане на клипове е на години зад Айфоня. Андроид опрелено има много плюсове, но с минусите на Apple по-добре бях. Ама нищо, малко разнообразие не вреди. Дойдох, видях, тръгнах си пак към Ябълката Надявам се и с iOS 11 да добавят нещо интересно. На мен единствено и честно казано, само ми липсва там да можеш да сменяш теми/икони. Всеки ден да гледаш едни и същи супер писва. Едно подобие на Анемон или Уинтър Борд от джеилбрейк туиковете ще реши всички проблеми. Или поне моите

П.С: Друг плюс е, че всяка седмица едно платено приложение е безплатно, често има доста добри попадения. Те и Гугъл имаха, но явно там алчноста е надделява и го спряха.

Автор: PoceH_BS , 09 януари 2017 21:08 Отговор

това което на този етап юзърите на андроид няма как да разберат.


В интерес на истината в края на миналата година си уеднаквих версията на ОС-а (ММ 6.0) на всичките ми у-ва (смартфон, таблет, лаптоп, set-top box и т.н.) и не виждам какво може да ми предложи прехвалената ви екосистема освен ограничения...

Автор: mr_j , 09 януари 2017 20:38 Отговор

Тази рядка форма на рак на панкреаса е практически нелечима, не знам какви глупости дрънкате изобщо.
Лично много съм доволен от създадената Епъл екосистема, прекрасен е прехода между различните им устройства, това което на този етап юзърите на андроид няма как да разберат. Може би ако притежават хромбук, ще е нещо подобно, но не съм запознат изобщо.