Южнокорейските власти арестуваха шефа на Samsung

17 февруари 2017 11:21, прочетено 4803
0
Южнокорейските власти арестуваха шефа на Samsung

Вицепрезидентът на Samsung Group Джей Й. Лий беше арестуван като част от продължаващото разследване на един от най-сериозните политически скандали в историята на Южна Корея. Местен съд одобри извънредната  мярка по обвинения за подкуп, лъжесвидетелстване и присвояване, които са свързвани с твърденията, че компанията е дарила до 43 милиарда вона (38 милиона долара) в замяна на услуги от страна на правителството в подкрепа на сливането на два филиала на Samsung (Cheil Industries и Samsung C&T).

Случаят е свързан със сваления от власт в края на миналата година президент Парк Геун-хи. През януари съдът отхвърли исканията за арест на Лий, но събраните допълнителни доказателства го накараха да промени решението си. В края на миналата година наследникът на Samsung потвърди, че е имал лични срещи с Парк и е дарил кон на стойност 1 милиард вона на дъщерята на нейната приятелка Чой Суун-сил. Обвинението твърди още, че Лий е дарил 3,1 милиона долара на компания, в която участва Чой, но той отрича по този начин да е търсил политически услуги.

Прокуратурата ще продължи разследването и има 20 дни да подаде официални обвинения. Приключването на делото може да отнеме 18 месеца, а според говорител на издалия заповедта съд решението за арест е взето заради риска от унищожаване на доказателства и укриване от правосъдие. Джей Й. Лий де факто е шеф на Samsung след като неговия баща, който беше председател на борда на директорите, беше хоспитализиран през 2014 г. заради инфаркт.

Източник: BBC

Може да ви е интересно и това:
Bixby 2.0 ще се конкурира с Alexa и Google Assistant |  Samsung Galaxy J7+ предлага двойна камера и по-бърз процесор |  Скоро Samsung DeX ще може да работи с Linux |  Samsung въвежда 8nm производствен процес |  Серията Galaxy S7 ще получи интерфейса Samsung Experience | 

Тагове: Samsung | 

Коментари: 0 | Твоят коментар