Южнокорейските власти арестуваха шефа на Samsung

17 февруари 2017 11:21, прочетено 4840
0
Южнокорейските власти арестуваха шефа на Samsung

Вицепрезидентът на Samsung Group Джей Й. Лий беше арестуван като част от продължаващото разследване на един от най-сериозните политически скандали в историята на Южна Корея. Местен съд одобри извънредната  мярка по обвинения за подкуп, лъжесвидетелстване и присвояване, които са свързвани с твърденията, че компанията е дарила до 43 милиарда вона (38 милиона долара) в замяна на услуги от страна на правителството в подкрепа на сливането на два филиала на Samsung (Cheil Industries и Samsung C&T).

Случаят е свързан със сваления от власт в края на миналата година президент Парк Геун-хи. През януари съдът отхвърли исканията за арест на Лий, но събраните допълнителни доказателства го накараха да промени решението си. В края на миналата година наследникът на Samsung потвърди, че е имал лични срещи с Парк и е дарил кон на стойност 1 милиард вона на дъщерята на нейната приятелка Чой Суун-сил. Обвинението твърди още, че Лий е дарил 3,1 милиона долара на компания, в която участва Чой, но той отрича по този начин да е търсил политически услуги.

Прокуратурата ще продължи разследването и има 20 дни да подаде официални обвинения. Приключването на делото може да отнеме 18 месеца, а според говорител на издалия заповедта съд решението за арест е взето заради риска от унищожаване на доказателства и укриване от правосъдие. Джей Й. Лий де факто е шеф на Samsung след като неговия баща, който беше председател на борда на директорите, беше хоспитализиран през 2014 г. заради инфаркт.

Източник: BBC

Може да ви е интересно и това:
Ново потвърждение за премиера на Samsung Galaxy S9 през февруари |  Samsung планира умна тонколона за първото полугодие на 2018 |  Видео показва в детайли Samsung Galaxy A8 и Galaxy A8+ (2018) |  Рендери на Samsung Galaxy S9 потвърждават, че няма големи промени в дизайна |  Strategy Analytics: Samsung няма да има ръст при смартфоните през 2018 | 

Тагове: Samsung | 

Коментари: 0 | Твоят коментар