99,6% от смартфоните работят с Android и iOS

17 февруари 2017 17:10, прочетено 4354
24
99,6% от смартфоните работят с Android и iOS

Пазарът на смартфони на практика вече е разделен между две операционни системи, показват последните данни на Gartner за пазара през последното тримесечие на миналата година. Компанията отчита, че за периода са били продадени 432 милиона смартфона, което е със 7% повече на годишна база, а 81,7% от тях са били с Android. На iOS се падат 17,9% от пазара, като и двете платформи са увеличили своя дял. Големите губещи в случая са BlackBerry OS и Windows – платформата на канадците е имала нулев пазарен дял, а присъствието на другата се е свило до едва 0,3%. Що се отнася за цялата 2016 г., продажбите смартфони са се увеличили с 5% до почти 1,5 милиарда броя.

Както вече писахме, през последните три месеца на миналата година Apple успя да продаде повече смартфони от Samsung, за да си осигури първото място в класацията с минимална преднина. Основна причина за това е изтеглянето на Galaxy Note7, но вече знаем, че въпреки това корейците постигнаха впечатляващи финансови резултати. На следващите места в топ 5 са само китайски компании – Huawei, Oppo и BBK, които са продали 21,3% от реализираните през тримесечието смартфони. Huawei продължава да намалява преднината на Samsung и от 50 милиона броя преди година тя вече е редуцирана до 36 милиона.

Източник: Gartner

Може да ви е интересно и това:
Българските потребители гледат към таблетите от по-висок клас |  Apple са знаели, че iPhone 6 и 6 Plus се огъват по-лесно |  Apple ще върне пари на част от платилите за смяна на батерията в iPhone |  Huawei вече няма да предлага отключване на буутлоудъра на своите телефони |  Huawei и BOE работят по смартфон със сгъваем дисплей | 

Тагове: iOS |  Android |  Apple |  Samsung |  Huawei |  Oppo |  bkk | 

Коментари: 24 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: velnsl , 20 февруари 2017 18:24 Отговор

Тая снимка ми направи денят по-весел.
Кърти!!!

Автор: СтенлиРойс , 20 февруари 2017 18:12 Отговор

Почти....

Автор: alphaleader , 20 февруари 2017 18:06 Отговор

Руските хакери не участват ли?

Автор: kamengospodinov , 20 февруари 2017 16:24 Отговор

Смартфоните iPhone съществуват единствено заради политически протекции (това важи и за компютрите Apple Macintosh).
Евентуалният клиент просто трябва да провери цените, да разгледа някой специализиран сайт (ако може и да види на „живо“) и след това да сравни с други марки.
На мислещият клиент няма да му трябва много време да проумее, че по съотношение цена / възможности, iPhone са неконкурентно способни спрямо Nokia, Microsoft, Huawei, Samsung, Sony и още минимум 4-5 марки.

Отстъплението на телефоните с Windows е негласна сделка между Microsoft и Google, вероятно пак с политическо посредничество. Едните ще наблягат на компютрите, другите на смартфоните. Клиентите нямат избор.
Ако няма подобно споразумение и Microsoft иска да развива този сегмент, просто няма кой да го спре.

Автор: kaparossi , 20 февруари 2017 07:46 Отговор

Беше сарказъм изказването ми. И не визирах само айфоните ами и хуйавеи и самсунзи и сякви други китайски боклуци които почнаха да им слагат цени 1500+.

Автор: СтенлиРойс , 20 февруари 2017 01:27 Отговор

която няма аналог при нито един Android телефон дори за 2 x 700 лв.


А, пък да ме наричаш Apple фен


А не бееее, изобщо не си феееен

Ето затова не се получава дискусия. И е безсмислено да се мъчиш да отговаряш. На подобно мнение освен да се присмиваш, аз не виждам какво друго да кажа.
Даже не осъзнава, колко зле и изоставащи са айфоните в момента. Реално малкия айфон, не трябва да струва повече от 500 лева.

Автор: centur , 20 февруари 2017 00:18 Отговор

velnsl надявам се някой ден да имаш възможност да ползваш iOS устройство поне за 1 месец и да видиш дали имало "същите" алтернативи от Android за половината пари.
А, пък да ме наричаш Apple фен при условие, че 6 години ползвах Android (в последните 2 години с комбинация от Windows Mobile като втори телефон) и от 5 месеца с iOS няма какво да кажа.
И много се бъркаш, защото не съм го взел да парадирам с "вижте ми телефона за 1700 лв.", а защото ме устройва напълно самата операционна система, поддръжката и начина на работа, която няма аналог при нито един Android телефон дори за 2 x 700 лв.

Автор: A4i , 20 февруари 2017 00:18 Отговор

аЙфона е хубав телефон. Епъл стартираха цялата индустрия около смарт джаджите. Цените им са такива, каквито са. Притеснително че конкурентите все гледат в паничката на Епъл вместо да предлагат изгодни от към цена/качество телефони. Фирми-спекуланти правят поръчка при трето-ешалонен ODM производител, с наподобяващ дизайн и ефтинджос чаркалаци и без грам софтурерна/хардуерна поддръжка. Лепят си логото и претендират цена като за аЙфон, с идеята че потребителя е достатъчно глупав за да се излъже че е копието е по-добро оригинала. Има примери в обратна посока. Така че алтернатива се намира и всеки сам преценява какво да си вземе, съобразно нуждите и бюджета.

Автор: velnsl , 19 февруари 2017 23:43 Отговор

Забелязвам тук в този форум специално интелектуалният капацитет на феновете на Айфон - доста нисък в преобладаващата им маса. Съдя по писанията.
Като начало беше ония Епълфен с глупостите му, сега тези

Самочуствието е различно притежавайки телефон за 2 бона+. Дори колкото по-скъп, толкова по-отвисоко можеш да ги гледаш 'селяните' с 'тъпи' телефони. Все пак поради усилените маркетингови кампании компаниите придобиват голяма звучност и публиката ще знае колко ти струва джуджавката и съответно колко си над тях.

и този тук не пада по-долу
Като не искаш или не можеш да си го купиш ще намериш алтернатива -> китайче и продължаваш да се присмиваш на онези, които са дали 1/2/3K за телефон, а ти имаш "същия", но за пъти по-ниска цена.
Същото е като ти се пие Coca Cola или Pepsi, но нямаш 2 лв. ще пиеш Лимонада за 1 лв. и ще се смееш на онези, които пият "скъпите" Coca Cola или Pepsi.


Колко глупости събрани на едно място само истиски фен на Епъл може да напише. Нищо чудно, че се подават толкова лесно на манипулации.
Пичове, това че позирате с телефони за 1,2,3 хиляди лева изобщо не ви прави повече хора. Именно българският богаташ/новобогаташ се приближава повече до примат от колкото до човек.
Истински богатите хора не позират, те просто имат пари без излишни демонстрации или парадиране и си живеят на широко без да се притесняват какво мислят хората за тях. Примери бол. Такива комплекси има само тук.
Излязъл от село, видял се пари и целият свят трябва да го вижда това.
Не споря, че моят телефон, закупен преди малко над година и половина за около 300 кинта е по-добър (вече не е експлорера) от Айфон, но има телефони за по 700-800, които вършат същата работа като Айфон за 1500-2000лв и разликата е доста прилична.
Всеки сам си решава за какво да си даде парите.

Автор: muamamu1 , 19 февруари 2017 23:04 Отговор

Вечната история- влизаш, казваш някоя глупост, после пишеш как всеки, който не е съгласен, е глупак. Този форум трябва да патентова идеята.