План за бомба в iPad е довел до забраната за лаптопи в ръчния багаж

План за бомба в iPad е довел до забраната за лаптопи в ръчния багаж

Преди дни САЩ и Англия обявиха, че забраняват пренасянето в ръчния багаж на големи електронни устройства в полети от няколко страни в Северна Африка и Близкия изток, но не беше дадено обяснение на какво се дължи това и колко дълго ще продължи забраната. Нова информация от източник на The Guardian разкрива, че тя е свързана с неизвестен досега план за терористична атака, който разчита на експлозиви във фалшив таблет iPad.

Англия забрани в събота пренасянето в ръчния багаж на устройства, които са по-големи от смартфон, в полети от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция. По-рано забрана въведе и САЩ, като тя се отнася до полети от 10 летища в 8 страни – Египет, Йордания, Саудитска Арабия, Мароко, Катар, Кувейт, Турция и ОАЕ.

Източникът на изданието посочва, че тези предпазни мерки не са следствие от конкретен инцидент, а от комбинация от фактори. Откриването на подобен сценарий потвърждава опасенията на службите за сигурност, че ислямистките групи са открили нов начин за вмъкване на експлозиви на борда чрез ръчния багаж.

Източник: The Guardian


Втора употреба с гаранция