Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

21 април 2017 14:58, прочетено 6328
67
Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Скоро след като в Южна Корея се появиха потребителски оплаквания от червения оттенък на дисплеите в част от Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+, Samsung обяви, че ще пусне специален софтуерен ъпдейт, който ще адресира това. Компанията обяснява, че обновяването ще допълни функцията за оптимизиране на цветовете в телефоните и ще разшири цветовия диапазон, който потребителите ще могат да зададат ръчно. Ъпдейтът ще бъде наличен за всички варианти на двата телефона и ще се инсталира автоматично.

Засега не е ясно кога ще бъде пуснат, но някои корейски медии посочват, че това ще стане през следващата седмица. Компанията отново заявява, че няма никакви проблеми с качеството на новите телефони. По-рано Samsung посъветва потребителите да се възползват от функцията за промяна на цветния баланс, която позволява задаване на показваното количество червено, зелено и синьо. Ние пак потвърждаваме, че всичко е наред с дисплеите в бройките от Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+, които получихме за тест.

Корейското издание The Investor цитира представител на Samsung, който заявява, че ъпдейта ще излезе най-късно през следващата седмица. Компанията твърди, че ще замени засегнатите телефони с нови ако техните дисплеи продължат да червенеят и след инсталиране на обновяването. Източник с достъп до производствените мощности на Samsung обаче твърди, че ъпдейта може да се окаже недостатъчен за справяне с проблема, който може да засегне и LCD панели.

Друг експерт смята, че червения оттенък може да бъде премахнат до известна степен софтуерно чрез по-добър контрол на електрическите сигнали. Повече информация от специалисти около казуса има тук, но засега изглежда, че са засегнати много малко устройства и то главно в Южна Корея. В допълнение не може да се говори за изтегляне на телефоните от пазара, защото червения оттенък не е нещо, което може да застраши живота на потребителите, както това направи батерията в Galaxy Note7.

Източник: ZDNet, The Investor

Ново (22.04)

Samsung разпрати официално изявление, в което посочва, че Galaxy S8 и S8+ са снабдени със Super AMOLED дисплеи, които осигуряват ярки цветове и оптимален цветови диапазон, наситеност и отчетливост според околните условия. В миналото компанията се е вслушала в желанието на потребителите си като им е осигурила възможност да персонализират цветовете, за да компенсират естествените вариации в панелите от различни партиди. Тази опция присъства и в Galaxy S8 и S8+, но в началото на следващата седмица компанията ще пусне ъпдейт, който ще разшири възможността за промяна на цветовете според предпочитанията.

Може да ви е интересно и това:
Samsung вече са финализирали дизайна на Galaxy S10 |  Samsung патентова безрамков смартфон и модел с изрязан дисплей |  Apple притиска Samsung за по-ниски цени на OLED панелите за iPhone |  Samsung на съд за патенти, свързани със сигурността |  Този смартфон на Samsung няма никаква връзка с интернет | 

Тагове: galaxy s8+ |  galaxy s8 |  Samsung | 

Коментари: 67 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: velnsl , 23 април 2017 23:54 Отговор

Какво става? Тия от Самсунг ако на следващият си модел искат повече от 350-400лв са ебахти наглите копелета. Един сносен телефон не могат да направят, иначе им искат една торба пари - един гърми, друг прави цветовете на каша(преобладаващо челвена).
А кой каквото ще да пише няма как компания за милиарди да прави специален ъпдейт за коригиране на цветовете, щото видиш 300-500 галфона не могат да направят цветовата настройка на апарата.
Самсунг поне връщат пари да клиентите си, а най-големите им конкуренти ръсят пари по реклами на медии да им затварят устите и да не вдигат шум, че са си пробутали боклуците за маса пари и имат наистина сериозни проблеми. Коректни!!!

Автор: bibo35 , 23 април 2017 21:27 Отговор

Да дадеш близо 1500 лв. за смартфон, че и повече и той да има проблеми е меко казано странно! По-добре големите компании да вадят нов модел флагман веднъж на две години, но да си изпипат качествено продукцията, отколкото да бързат с новия модел всяка година, а той да дава подобни дефекти! Да не говорим, че като дадеш подобна цифра, се надяваш, че няма само след 12 месеца, твоят апарат да е морално остарял! Лично мнение!...Навремето едната дизайнерска 8-ма серия на Нокия си беше актуална като дизайн и се отличаваше с години напред от другите апарати, дори днес подобен апарат е актуален като дизайн и се отличава, не като всички сегашни еднакви като дизайн смартфони!

Автор: TrEnIoRa , 23 април 2017 14:01 Отговор

А още по-смешно е да бъркаш ток с напрежение, щото светодиодите се управляват по ток, а не по напрежение!

Ако имаш мераци да премериш въпросното ЛГ(щото аз нямам), ти трябват само:
един бърз фотодиод, няколко резистора, един жак за слушалки от телефон(за да си наръгаш фотодиода в телефона)!
Действай!

Цялата теория ти е объркана, как така може да се управлява с ШИМ, а пък не може с константен ток, нещо ти куца, все на тока се променят стойностите!

Автор: buttman , 23 април 2017 12:51 Отговор

LED екраните нямат подсветка.

Led или Oled ? Led(светодиоди) се използват само за подсветка на пикселите, големи са, за да се ползват като отделни пиксели.

Автор: StefiMo , 23 април 2017 12:45 Отговор

Това е статията, от която е взета картинката Може да видите този линк само ако сте регистриран. На картинката няма нищо като мерни единици по никоя ос. В статията не пише какво, къде, с какво и как е мерено. Смешна работа за техническа информация.
Единствената информация от там е хубав екран. Нещо по-точно, а бе хубав екран, толкова стига. Все едно от отдела по маркетинг е писана.
Не казвам, че екран е лош, просто някои физически неща няма как да се променят. Евентуално могат да се компенсират частично за сметка на друго.

Автор: TrEnIoRa , 23 април 2017 12:19 Отговор

Т.е ако някой ти каже, че съществува OLED без ШИМ значи е доста далече … Единственото нещо тук за подобряване е увеличаване на честотата.


Много изписахме и нищо не казахме!
Ето ти го без ШИМ:
Ако се разровя ще ти намеря още примери!

Автор: TrEnIoRa , 23 април 2017 12:13 Отговор

Аман, не те знам какъв преподавател си, ама не им завиждам на студентите ти!

Проблема не е в различните технологии и различните източници на светлина, те панелите имат един куп филтри!
Проблема е, че производителите знаят за него, но тях ги интересува само печалбата, но не и потребителите!

Според теб, как така ЛГ могат, Нокиa могат, само Ханхунг не могат!

Всичко идва от това, че в стремежа си да вложат по-малко материали, честота е в такъв диапазон, че натоварва мозъка!

Автор: StefiMo , 23 април 2017 12:05 Отговор

Ванка, ще ти го обясня по-простичко и по-разбираемо.
Винаги има нещо дето да трепти, въпроса е какво и с каква честота.
Всички дисплеи, различни от xLED, нещото дето свети е подсветката. Ако загасне, няма да видиш нищо, черно. Подсветката е лампи или LED(светодиоди). Лампите са инертни, свети газ, и той не може толкова бързо да се пали и гаси (ms). LED-вете са безинертни. Тази подсветка има два начина да се пали – ШИМ или постоянно напрежение. В 99% от случаите се използва ШИМ, тъй като е по-евтино, по-компактно и по-малко загрява. Тъй наречените LED телевизори, си е най-обикновен LCD телевизор с LED подсветка (а не с лампа). Предимството е чисто рекламно, по-тънък телевизор. Лампите няма как да ги направят тънки – 1мм примерно. По-евтино за производство и управление. Истински LED телевизор е с други пари, обикновено още една нула към цената (примерно). На практика не е проблем да се регулира подсветката и с постоянно напрежение (практически най-обикновен стабилизатор на напрежение), но цената се оскъпява примерно с 5 долара . И нараства малко обема (от дросела) И никой не го прави.
LED екраните нямат подсветка. Там самите точки светят. Самото палене на екрана се осъществява, както последователно се пуска напрежение на един ред и една колона. Така се обхождат всички точки. Няма как да се направи дисплей, на който до всяка точка е закарана жица. Самото напрежение е с две стойности има/няма. Примерно на един дисплей с 1000 точки по едната координата (ред/колона), на всичките точки се пуска това напрежение. За да се регулира яркостта единствения физически начин е да се променя колко време да свети/несвети дадена точка. Няма как да се направи 1000 аналогови стабилизатора за всяка точка да има. За това тук освен ШИМ, друго не може да се ползва. И винаги има трептене, самия принцип не може да бъде друг. Т.е ако някой ти каже, че съществува OLED без ШИМ значи е доста далече … Единственото нещо тук за подобряване е увеличаване на честотата. Примерно няколко kHz на прерисуване. Само дето тази честота я умножаваш по едната координата ( примерно 1000) и се получава скорост на обхождане MHz. Такъв чип още не е измислен и поне в близките 20г няма да се измисли. Цената въобще не я коментирам на това нещо.
Освен това тази честота (на обхождане) я умножаваш по степените на яркост. Примерно, ако са 16, умножаваш по 16. За да ти свети на 50% яркост, 8 пъти/минавания точката ще свети, 8 пъти ще е загасена.

Когато снимаш екран на телефон, има следните варианти:
Ако снимаш клип: Винаги екрана ти „плува”. Честотата на камерата на снимане се разминава с честотата на екрана. Ако трепери и не мърда – са еднакви или кратни.
Ако правиш снимка: Чертите на екрана ги има винаги при LED, ако скоростта на затвора на камерата е кратна на честота на опресняване. При iphone не е LED, a има подсветка. Ако тя не е ШИМ или честота на ШИМ е по-голяма от скоростта на затвора на камерата няма да видиш черти. Все пак за подсветката спокойно може да се направи ШИМ >500Hz, докато ти малко трудно ще снимаш с такава скорост на затвора.

Автор: Spikul , 23 април 2017 11:23 Отговор

И от какво точно се плашиш? Тази статия отпреди 4 години е доста некоректна.
Нормално е колкото по-бързодействащ е един дисплей, толкова повече да трепти! Електронно-лъчевите тръби (кинескопите) и плазмените дисплеи имат най-голямо трептене, а не OLED.
LCD имат най-малкото трептене, но ако си чел статията, която за мен е напълно несериозна, там казват и че LCD е вреден за очите, включително и твоя IPS:

Преди да продължим по-нататък трябва да направим важно уточнение за трептенето на различните типове монитори. Не са малко потребителите, които правят аналогия между честотата на CRT монитор (60-120Hz) и тази на LCD монитор (60-75Hz) като намират "логично" обяснение защо старият монитор ги е уморявал по-малко.
Двете технологии са несравними по тези показатели, защото при "тръбният" монитор става въпрос за електронен лъч, който "рисува" изображението точка по точка, докато при LCD цялото изображение премигва с 60-75Hz.
Проблемът на LCD мониторите не идва от трептенето на течните кристали, а от лампите, които осветяват тези кристали отзад.
Съществуват нови модели монитори, с по-високи честоти на опресняване на образа (течните кристали), но това по никакъв начин не редуцира проблема, свързан с трептящата подсветка.

Това е най-глупавото обяснение, което съм чел, защото луминофора свети по-силно от подсветката.
Така, че не вярвай на всичко, което четеш в нета!
По-дразнещо за мен е трептенето в лунисцентните лампи, защото е с по-ниска честота, но никой не ги сменя.
А OLED ще станат масови и в това изобщо не се съмнявай

Автор: TrEnIoRa , 23 април 2017 11:12 Отговор

Ми не, не е нормално има и ОЛЕД без ШИМ, тук там някоя Нокия и тук там някое ЛГ, просто това е предпочитания метод защото е по евтин, а пък Вие си мислете, че сте си купили "премиум"!

Докато бях студент ми се налагаше да стоя доста време пред монитор с ШИМ, та се чудех защо съм като пребит всеки ден.
Е разбрах, след като го смених с такъв без!
ШИМ е метод за управление на скоростта на постояннотокови двигатели, тук няма работа, въпреки, че лесно може да се вдигне честотата и да не оказва чак такова вредно влияние.
Но, на никой не му пука, важни са печалбите!

Промоции

Xiaomi Mi 6

Xiaomi Mi 6

1079.00 лв.
949.00 лв.
Купи сега
Xiaomi Redmi Note 4

Xiaomi Redmi Note 4

479.00 лв.
429.00 лв.
Купи сега