Продажбите на традиционни компютри в Европа растат

Продажбите на традиционни компютри в Европа растат

Нова информация от IDC разкрива, че през първото тримесечие на годината пазарът на традиционни компютри (настолни, лаптопи и работни станции, но без таблети и x86 сървъри) в регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка) е продължил да се стабилизира и дори е отчел малък ръст от 1,6% до 17,4 милиона броя. При доставките на лаптопи в ЕМЕА се отчита увеличение с 8,9%, в Западна Европа с – 9,2%, а в регион CEMA (Централна и Източна Европа, Близък изток и Африка) нарастването е с 8,3%. При лаптопите за бизнес употреба се наблюдава увеличение с 18,6% в CEMA и 11,2% в Западна Европа, а при потребителските устройства има по-скромен ръст – 8,1% в Централна и Източна Европа и 7,5% в Западна Европа. Доставките на настолни компютри продължават да се свиват – за периода в ЕМЕА са намалели с 12%.

Според IDC в Западна Европа доставките на традиционни компютри са се увеличили с 3,1%, а по-голям ръст е регистриран във Франция (8,2%) и Германия (5,8%). При лаптопите увеличението на годишна база е с 11,2%. Централна и Източна Европа се представя малко по-добре с годишен ръст при традиционните компютри с 4,5%. Доставките на лаптопи са с 11,7% повече, но при настолните компютри има спад от 7,7%. В същото време в Близкия изток и Африка търсенето на традиционни компютри продължава да се свива и за година доставките са намалели с 6,2%, но при лаптопите има увеличение с 5,1%.

По отношение на производителите първите 5 вече контролират 77,4% от пазара при 74,1% преди година. На първо място по доставки е HP с 25,7% пазарен дял и увеличение от 4,4%, което се дължи на успеха в пазара на потребителски лаптопи. Lenovo запазва пазарния си дял от 20,6% при годишен ръст от 1,4%, което се дължи на двуцифрено увеличение при потребителските лаптопи. Dell увеличава пазарния си дял до 12%, благодарение на увеличението на годишна база от 9,8%, но най-впечатляващи са резултатите на Acer. Според IDC тайванската компания е увеличила доставките си с 35,1%, което й позволява да изпревари Asus и да заеме 9,8% от пазара. В топ 5 единствено Asus отчита спад – за периода той е с 5,6%, а пазарният дял на компанията се свива до 9,3%.

Източник: IDC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция