Почти всички жертви на WannaCry са били с Windows 7

19 май 2017 22:32, прочетено 4928
14
Почти всички жертви на WannaCry са били с Windows 7

Седмица след безпрецедентната кибератака с вируса WannaCry експертите по информационна сигурност вече имат по-голяма яснота за мащабите на нападението. Според нови данни на Kaspersky Lab над 98% от засегнатите компютри са били с някаква версия на Windows 7, а 1,52% са били с 2008 R2 Server. Оказва се, че за разлика от първоначалните предположения, пораженията върху Windows XP са незначителни. Windows 10 не е уязвима на експлойта EternalBlue, който се ползва за разпространението на WannaCry през мрежата, защото използваният код е проектиран да работи само срещу системи с Windows 7 и Windows Server 2008 (и по-ранни версии), в които не са инсталирани необходимите ъпдейти.

От друга страна, Windows 7 все още е най-разпространената версия на Windows и нейните слабости предизвикват основателни притеснения. Microsoft пусна поправка за използвания от хакерите пропуск в сигурността на протокола SMB в средата на март, което е точно 2 месеца преди атаката, но очевидно малко потребители и организации са си направили труда да я инсталират. Това отново изтъква значението на навременното инсталиране на поправките на сигурността и ползите от преминаване към по-съвременна операционна система като Windows 10. Междувременно експерти успяха да намерят начин за възстановяване на криптираните от WannaCry потребителски данни, който би трябвало да работи с Windows 7, XP, Vista и други версии на платформата.

Може да ви е интересно и това:
Мистериозна компания предлага 3 милиона долара за хакове на Android или iOS |  Сериозен бъг принуди Microsoft да пренапише голяма част от Skype за Windows |  StatCounter: Windows 10 най-накрая е задминала Windows 7 по пазарен дял |  Microsoft деактивира ъпдейтите срещу Spectre v2 с извънредна поправка |  С Wine 3.0 можете да ползвате с Android приложения за Windows | 

Тагове: wannacry |  Windows |  Windows 7 |  Windows XP | 

Коментари: 14 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: PoceH_BS , 22 май 2017 08:52 Отговор

Ако някой случайно е пострадал и не си е рестартирал PC-то, ето решение не проблема - Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: PoceH_BS , 21 май 2017 04:28 Отговор

И тези които ползват пиратски версии на Уиндоус също може да са уязвими към атаки (може би не към тази конкретно ако са ъпдейтнали, но ако сте го свалили от несигурен източник, например торенти, нищо чудно да има един тон malware и други инсталирани backdoors).


ТИ сериозно ли?!
Не бях се смял толкова много на коментар тук във форума!

Покажи ми как ще свалиш "един тон malware и други инсталирани backdoors" които се възползват от EternalBlue...

Автор: StefiMo , 20 май 2017 14:23 Отговор

Приятел вчера си купи нов лаптоп с Ubuntu. Пускаш си го и се появява лицензното споразумение .. Коментара му беше: Microsoft били много скромни, тези са ги задминали без да спират. Чел го до 5 страница, и имало всичко дето го има в това на Microsoft ,а имало още доста страници Нататък не коментирам След това е направил формат и си е сложил друг Линукс.

Автор: Blue Sky , 20 май 2017 13:41 Отговор

Аз вкъщи съм с Уин 10 Про с безплатен лиценз, защото съм Инсайдър. Но все повече и повече смятам да мигрирам към Linux Mint или Ubuntu. Вкъщи го ползвам за браузване и филми, така че няма да имам проблеми с липсващи приложения.

Автор: mishobehar , 20 май 2017 12:37 Отговор

И аз си седя на Linux и се наслаждавам на цялата тази история с пуканки в ръка

И има решение за (почти) всички уиндоуски приложения под Линукс, само трябва да се разтърсите за решение. Казва се Wine

И тези които ползват пиратски версии на Уиндоус също може да са уязвими към атаки (може би не към тази конкретно ако са ъпдейтнали, но ако сте го свалили от несигурен източник, например торенти, нищо чудно да има един тон malware и други инсталирани backdoors).

Автор: chilko , 20 май 2017 11:03 Отговор

Всяка система става уязвима в даден момент ако потребителите игнорират нейната сигурност като не инсталират наличните ъпдейти.

Автор: Blue Sky , 20 май 2017 10:40 Отговор

Ние в офиса всички сме с Линукс или Мак и през изминалата седмица дори не сме коментирали темата за WannaCry...

Автор: Воден-дух , 20 май 2017 10:31 Отговор

ВСИЧКИ жертви на WannaCry са били с... Windows, независимо коя версия :-)

Автор: abando , 20 май 2017 08:55 Отговор

Големи капацитети се извъдихте тука

Автор: PoceH_BS , 20 май 2017 08:03 Отговор

@StefiMo

Телеметрията на 7-цата се премахва, вярно не лесно и не е само до tool-ове и който знае как го е направил, останалите така или иначе не ги бърка.