AI разработка на Microsoft с перфектен резултат в играта Ms. Pac-Man

16 юни 2017 21:03, прочетено 2715
0
AI разработка на Microsoft с перфектен резултат в играта Ms. Pac-Man

В демонстрация на възможностите на изкуствения интелект (AI) и напредъка си в тази насока Microsoft показа как създаден от нейна компания софтуер успява да премине през всичките 256 нива на играта за Atari 2600 Ms. Pac-Man и да я завърши с перфектен резултат от 999 990 точки. Това е постигнато чрез разделяне на задачата на по-малки части и обучаване на повече от 150 AI агента, които са работили съвместно за постигане на целта. Разработката е дело на Maluuba – канадска компания, която наскоро е била придобита от Microsoft.

Системата с изкуствен интелект се казва Hybrid Reward Architecture и разчита на специален подход за справяне с предизвикателството. Става дума за обучителна техника, поощряваща даден алгоритъм, ако постигне по-ефективно решение на дадена задача. Идеята е, че след достатъчно опити системата сама ще избера най-добрия метод за действие. Това е същата техника, която Google използва, за да победи световния шампион по Go със своя изкуствен интелект AlphaGo. В случая са създадени множество по-малки подзадачи, които имат специфична цел, като например избягването на духове или достигането до специфична точка от полето.

Впоследствие е добавен контролиращ AI агент, който е направлявал работата на останалите и е използвал получената от тях информация, за да прецени как да движи Ms. Pac-Man. От Microsoft посочват, че техниката може да получи и приложение в реалния живот, като например при подобряване на системите за разпознаване на езици и др. Може да помогне и на екипите за продажби в дадена организация, като им подскаже към кои потенциали клиенти да се насочат в определено време и ден.

Източник: Microsoft

Може да ви е интересно и това:
Лаптопите с ARM процесори и Windows 10 ще работят много по-дълго с едно зареждане |  Започна разпространението на Windows 10 Fall Creators Update |  Microsoft Surface Book 2 има и версия с 15” дисплей |  Microsoft с нова задача за Cortana в помощ на потребителите с Windows 10 |  Microsoft Edge вече е достъпен за Android | 

Тагове: Microsoft | 

Коментари: 0 | Твоят коментар