Intel намеква за нарушени патенти около емулацията на x86 за ARM архитектура

18 юни 2017 18:21, прочетено 2828
2
Intel намеква за нарушени патенти около емулацията на x86 за ARM архитектура

Първият x86 процесор Intel 8086 е представен преди почти 40 години (на 8 юни 1978) и той буквално отваря пътя за компютърната революция, който през следващите години промени света. Intel продължи с иновациите и с подобренията на своята x86 ISA (instruction set architecture) технология във всяко ново поколение процесори, но тази година компанията ще бъде изправена пред ново предизвикателство, което по-късно през годината ще дойде от поддръжката на ARM процесори в Windows 10. Процесорният гигант явно внимателно следи ситуацията, защото публикацията, в която отбелязва 40 годишнина на Intel 8086, завършва с предупреждение към производителите, които опитват да емулират x86 в други процесори.

Microsoft възнамерява да добави към Windows 10 възможност за работа с ARM процесори, и за разлика от Windows RT ще осигури на потребителите емулиран достъп до всички приложения за платформата (x86 Win32 и универсални Windows приложения). Системата няма да може да работи с x64 софтуер, но това не е проблем, защото повечето приложения и без това имат само 32-битова версия.  Microsoft все още не е отворила тестовете на Windows 10 за ARM, но компанията обеща по-късно през годината да видим устройства от компании като HP, ASUS и Lenovo. Intel не посочва имената на някоя от тези компании, но думите на компанията определено звучат заплашително.

“Появиха се публикации, че някои компании може да опитат да емулират x86 ISA без изрично разрешение от Intel. Емулацията не е нова технология, а Transmeta беше последната компания, която се опита да я използва. Intel успешно защити интелектуалната си собственост чрез прилагане на патентите около инструкциите SIMD, въпреки че разработката на Transmeta ползваше x86 чрез емулация.” Предстои да разберем как ще се развие този казус, но очевидно Intel няма да щади ресурси, за да предпази бизнеса си. В изявление за ZDNet Qualcomm коментира, че публикацията на Intel е интересна, a Microsoft посочват само, че потребителите искат евтини и винаги свързани компютри и партньорите на компанията ще им ги осигурят.

Източник: Intel, ZDNet

Може да ви е интересно и това:
Microsoft използва изкуствен интелект при ъпдейтите на Windows 10 |  5G може да намери приложение в медицината |  Huawei Cloud PC вкарва Windows 10 в телефона |  Intel ще пусне първите си външни видеокарти през 2020 |  Следващата игрова конзола на Microsoft ще излезе през 2020 | 

Тагове: Intel |  Microsoft |  Qualcomm |  windows 10 |  arm |  x86 | 

Коментари: 2 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: abando , 19 юни 2017 08:57 Отговор

Спъват технологията защото разчитат именно на продажби на скъпите си х86 процесори за лаптопи и компютри. Само че ще им намерят цаката и на тях. За Surface Phone също ще се ползва Qualcomm и чрез емулация ще вървят старите приложения.

Автор: Wallker , 19 юни 2017 02:52 Отговор

Така е, като се отказаха да правят мобилни чипове за Microsoft. С този техен отказ принудиха Microsoft да търсят друг производител на процесори за мобилни устройства (Qualcomm) и да емулират x86... Реално Интел спъват технологията, дано не правят проблеми на Microsoft, Qualcomm и другите производители, а вместо това да подкрепят проекта им и да видим нови мобилни устройства, като например Surface Phone.