Много приложения в Play Store са инфектирани от зловредния код Xavier

19 юни 2017 20:03, прочетено 3366
6
Много приложения в Play Store са инфектирани от зловредния код Xavier

Според информация на Trend Micro над 800 приложения в Google Play Store са заразени със зловредния софтуер Xavier, който е бил открит още преди две години, но оттогава е продължил да еволюира. Той е бил открит в много типове безплатни приложения като редактори на изображения, софтуер за фонови изображения (тапети) и инструменти за смяна на мелодията на звънене, които имат милиони изтегляния. Това означава, че има голяма вероятност да са заразени огромен брой устройства, без потребителите да са наясно с това, тъй като еволюиралият код може да остане незабелязан дори от антивирусни приложения.

Новата версия може да се свърже с отдалечен сървър и да изтегля допълнителни компоненти, които се инсталират в засегнатото устройство, а в допълнение може да изтегля и друг зловреден код, което прави софтуера още по-опасен. Освен това се оказва, че Xavier може да извлече всякаква потребителска информация от устройството. Изглежда, най-засегнати са потребителите в Югоизточна Азия и по-точно Виетнам с 23,27% от заразените устройства, Филипините (19,14%) и Индонезия (8,23%). Засечени са обаче инфектирани устройства и в САЩ и Европа.

Източник: Trend Micro

Може да ви е интересно и това:
Google акцентира върху качествените приложения в Play Store |  Plex за Android вече може да възпроизвежда локално видео |  Новата версия на Skype има модерен дизайн и заема функции от Snapchat |  Nokia 6, 5 и 3 ще получат ъпдейт до Android O |  Телефонът на Essential ще се доставя от юни | 

Тагове: trend micro |  Android |  xavier | 

Коментари: 6 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: muamamu1 , 20 юни 2017 12:14 Отговор

Не исках да навлизам в тази тема, но съм напълно съгласен, че 99% от потребителите не знаят как да опазят данните си. И това не е тяхна вина.

Автор: tzincbg , 20 юни 2017 12:09 Отговор

Ами Windows 10 - официално праща сума ти данни в САЩ, а и да изключиш опциите пак праща, но по-малко. Ако пък го активираш пиратски - създаваш мрежов адаптор, с който се доверяваш на напълно неизвестни съмнителни типове.
На Линукс, ако инсталираш skype, не можеш да му убиеш процеса по никакъв начин...

Автор: muamamu1 , 20 юни 2017 11:26 Отговор

Ако разчиташ да си правиш плащанията през телефона, считай, че вече "личните" ти данни не са лични.

Автор: tzincbg , 20 юни 2017 11:11 Отговор

Няма такова нещо - аз съм с Андроид и никога не са ме точили, а хора с Iphone са им точили картите. Защо? Защото зависи не от операционната система, а от това дали вярваш на мейли със заплахи от банката, НАП, Paypal или печалби и дали ги кликаш, дали си въвеждаш номера в съмнителни магазини, дали проверяваш сайта наистина ли е на paypal или само прилича, дали си купуваш приложенията или ги сваляш пиратски, дали кликаш като малоумен на реклами за игри, ъпдейти, антивирусни или не.
Че после рев по форумите "Aliexpress ми източиха картата".
Ами не,НЕ СА те. И да я триеш вдеки път да я нямат е лоша идея, така друг keylogger я прихваща при въвеждането всеки път...

Автор: vasilissv , 20 юни 2017 08:21 Отговор

Мдаааа, ако го ползваш за "айляк", не е проблем. Но, ако разчиташ на устройството да правиш с него разплащане и различни финансови транзакции, навързани на него реални профили с лични данни, е тогава е голям проблем.

Автор: kan4oto72 , 19 юни 2017 22:07 Отговор

поначало и андроид и уйндос са инфекции !
При това безплатни , поне за нас живеещите на западното крайбрежие на Черно Море !
Та и затова ползвам и кракнати , пачнати и кво се сетиш програми , одеве ги броих някъде към 60 !
щото следенето и пращането на данни към някой си там , си е нещо естествено