ЕС наложи 2,4 милиарда евро глоба на Google за антитръстови нарушения

ЕС наложи 2,4 милиарда евро глоба на Google за антитръстови нарушения

Европейската комисия обяви, че налага на Google глоба на стойност 2,42 милиарда евро заради нарушаване на европейските антитръстови правила. Според решението на ЕК американската компания е злоупотребила със своята пазарна доминация по отношение на търсенето в интернет (компанията държи над 90% пазарен дял при онлайн търсенето в европейските страни), като е осигурила незаконно предимство на друг свой продукт – услугата Google Shopping за сравняване на цените на продукти в различни сайтове. Тази подкрепа се е изразявала в промотиране на услугата за сметка на конкурентните предложения, които са получавали по-ниска позиция в резултатите и по този начин са били лишавани от трафик.

Според ЕК доказателствата показват, че потребителите кликват по-често върху най-видимите резултати – тези на най-високите места в първата страница с резултатите от дадено търсене. В резултат на незаконните практики Google Shopping е отчела 45х ръст в трафика в Англия, 35х в Германия, 19х във Франция, 29х в Холандия, 17х в Испания и 14х ръст в Италия. Заедно с това трафикът към конкурентните услуги е намалял значително – с 85% в Англия, с до 92% в Германия и 80% във Франция. Google трябва да спре практиката в рамките на 90 дни или подлежи на нови глоби в размер на 5% от средния дневен глобален оборот на компанията Alphabet, под чиято шапка е Google.

Глобата от 2,4 милиарда евро e рекордна и е значително по-голяма от предишната на стойност 1 милиард евро, която беше наложенa нa Intel през 2009 година. Сумата е изчислена като процент от оборота на Google в 13 от страните в Европейската икономическа зона, в които работи Google Shopping. Компанията има срок от 90 дни да спре с незаконните практики или ще получи нови санкции в обем до 5% от средния дневен глобален оборот на Alphabet, под чиято шапка е Google. Компанията ще трябва да промени и алгоритмите си за търсене, за да осигури равнопоставеност на конкурентните услуги за сравняване на цени.

ЕК посочва, че е достигнала до предварително заключение, че Google злоупотребява с монополна позиция в други два случая, които още се разследват. Единият е свързан с Android и по-точно с поставените условия пред производителите на устройства да инсталират предварително редица приложения и услуги на Google, което пречи на конкуренцията и увеличава пазарния дял на компанията при търсенето в интернет. Вторият засяга AdSense – Комисията смята, че компанията намалява избора, като пречи на сайтове да получават реклами от нейни конкуренти.

Източник: Европейска комисия

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • [Quote]Вие ако създадете сайт и в търсачките никой не го намира, защото Гугъл ви пречи[/Quote] По скоро ситуацията е: да създадеш сайт който Бинг не може да намери защото толкова са му възможностите и никой не иска да го ползва затова МС пускат жалба за монопол срещу Гугъл вместо да си оправят недомислената търсачка... пример...
    AVKansazov
  • Този спор е безмислен. Естествено, че трябва да бъдат санкционирани. Вие ако създадете сайт и в търсачките никой не го намира, защото Гугъл ви пречи, пак ли ще питате "на теб кво са ти взели"?!? Независимо дали сте засегнати или не трябва да се вземат мерки, за да не достигне до вас! (angry)
    jakie352
  • И на теб ли трябва да отговарям, като на първия, който ми зададе този въпрос? Прочети ми втория коментар (ако не си го направил вече) и се опитай да го схванеш, но този път наистина. Колкото до второто, което си писал... Ти от къде знаеш, за какво си ползвам телефона, че си толкова компетентен? Телефона не го ползвам само за ало-ало. И за разлика от твоят, на мен не ми се налага да му трия кеш всеки ден и да му слагам ром през месец. ;) Какво ще кажеш да започнем да коментираме темата, а ако нямаме какво да кажем просто да си замълчим и да не се дърлим като деца в първи клас, м? Вие изкарахте, че Google са цвете за мирисане и тази глоба не трябва да я има хич...
    Wallker
  • Я сподели колко пари откраднаха от теб, М?! Ми правилно си написал - телефон, като го използваш за ало-ало как няма да ти върши работа, ама тя и нокия с фенерче върши същата работа... :D:D:D
    PoceH_BS
  • А с нелоялните практики не се ли крадат пари? И ако ме мислиш за фен на Майкрософт, жестоко се бъркаш. Аз също не харесвам много от нещата, които предлагат, но телефона ми върши перфектна работа засега. ;)
    Wallker
  • Първосигнални реакции без никакво мислене! Какви пари от кого са взели.Ако вземат да те таксуват че им ползваш търсачката разбирам ама в случая какви пари от кого???Никой не ти взима парите насила.
    AVKansazov
  • Ти се научи да четеш и най-вече да осмислиш/разбираш прочетеното! Съдят ги за нелоялни практики, къде прочете, че ги съдят за взети/надвзети суми?!?! Тази злъч която получихте с умирането на мобилната ОС на микромеките, ЗА която ви предупреждавахме не един и два пъти май ви дойде в поече, А? :D:D:D
    PoceH_BS
  • Научи се да четеш и да разбираш написаното... Написах, че трябва да им вземат приходите и да ги върнат на хората, от които са ги взели. Много ми е чудно къде прочете, че съм сред тези хора?! Или просто реши да се правиш на интересен пубер?
    Wallker
  • на теб какво са ти взели , че не ми ясно
    daniel _