Премиум телефоните генерират 80% от печалбите

10 октомври 2017 17:58, прочетено 10510
0
Премиум телефоните генерират 80% от печалбите

Изследване на Couпterpoint Reseach разкри интересни тенденции при продажбите на мобилни телефони. През второто тримесечие на 2017 година печалбите на производителите на телефони са спаднали с цели 10% спрямо предходната година. Основната причина за това са засилените продажби на смартфони в ниския и средния ценови сегмент, които обаче носят и по-ниски печалби. В същото време Apple са успели да увеличат своя дял в печалбите в глобален аспект с 3% и вече имат дял от 65,1%, което е изключително впечатляващо постижение на фона на само 9% пазарен дял при продадените устройства.

Второто място продължава да е заето от Samsung, но корейците отбелязват сериозен спад от 28,8% до 22,3%. Естествено в случая сериозно влияние оказа и изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара след откритите проблеми с батерията. Друг фактор при спада на печалбите на Samsung са засилените продажби на бюджетната J серия, която носи значително по-ниски печалби. Третото място в класацията се дели от Huawei, Oppo и Vivo, които заедно успяват да преминат границата от 1 милиард долара печалба (увеличение с 43%), а ръстът при Huawei е особено впечатляващ, като се има предвид, че китайците са съумели да удвоят печалбите си и вече държат 4,1% в глобален мащаб.

Най-интересната цифра обаче е в разпределението на печалбите по ценови сегменти. Според Couпterpoint Reseach премиум смартфоните са донесли общо почти 80% от печалбите на производителите, като в изследването за премиум модели са считани устройствата с цена над 400 долара. Очакванията на анализаторите са пазарният дебют на iPhone X да засили допълнително тази тенденция, която е най-отчетлива при лидера Apple, който почти не предлага модели в другите ценови диапазони и съвсем логично генерира 96% от печалбите си именно от скъпите телефони.

От Counterpoint Research отбелязват, че средната цена на различните модели iPhone е около 150% по-висока от средната продажна цена на смартфоните в развитите пазари и достига до 650% в развиващите се пазари. При Samsung положението не е много по-различно, като премиум сегментът е отговорен за над 66% от печалбите на корейците. Корейците обаче имат значително по-балансиран продуктов микс, който им позволява да реализират повече бройки, но със значително по-малка рентабилност.

Източник: Counterpoint Research

Може да ви е интересно и това:
Huawei представи чипсета Kirin 710 |  В началото на 2019 Samsung планира да пусне смартфон със 7" сгъваем дисплей |  iPhone оцеля след падане от самолет и изпускане от въртележка |  Бюджетният Samsung Galaxy Grand Prime Plus (2018) може да има скенер за ириси |  Ето и официално изображение на Samsung Galaxy Note9 | 

Тагове: Apple |  Samsung |  Oppo |  Huawei |  vivo | 

Коментари: 0 | Твоят коментар