Премиум телефоните генерират 80% от печалбите

10 октомври 2017 17:58, прочетено 10318
0
Премиум телефоните генерират 80% от печалбите

Изследване на Couпterpoint Reseach разкри интересни тенденции при продажбите на мобилни телефони. През второто тримесечие на 2017 година печалбите на производителите на телефони са спаднали с цели 10% спрямо предходната година. Основната причина за това са засилените продажби на смартфони в ниския и средния ценови сегмент, които обаче носят и по-ниски печалби. В същото време Apple са успели да увеличат своя дял в печалбите в глобален аспект с 3% и вече имат дял от 65,1%, което е изключително впечатляващо постижение на фона на само 9% пазарен дял при продадените устройства.

Второто място продължава да е заето от Samsung, но корейците отбелязват сериозен спад от 28,8% до 22,3%. Естествено в случая сериозно влияние оказа и изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара след откритите проблеми с батерията. Друг фактор при спада на печалбите на Samsung са засилените продажби на бюджетната J серия, която носи значително по-ниски печалби. Третото място в класацията се дели от Huawei, Oppo и Vivo, които заедно успяват да преминат границата от 1 милиард долара печалба (увеличение с 43%), а ръстът при Huawei е особено впечатляващ, като се има предвид, че китайците са съумели да удвоят печалбите си и вече държат 4,1% в глобален мащаб.

Най-интересната цифра обаче е в разпределението на печалбите по ценови сегменти. Според Couпterpoint Reseach премиум смартфоните са донесли общо почти 80% от печалбите на производителите, като в изследването за премиум модели са считани устройствата с цена над 400 долара. Очакванията на анализаторите са пазарният дебют на iPhone X да засили допълнително тази тенденция, която е най-отчетлива при лидера Apple, който почти не предлага модели в другите ценови диапазони и съвсем логично генерира 96% от печалбите си именно от скъпите телефони.

От Counterpoint Research отбелязват, че средната цена на различните модели iPhone е около 150% по-висока от средната продажна цена на смартфоните в развитите пазари и достига до 650% в развиващите се пазари. При Samsung положението не е много по-различно, като премиум сегментът е отговорен за над 66% от печалбите на корейците. Корейците обаче имат значително по-балансиран продуктов микс, който им позволява да реализират повече бройки, но със значително по-малка рентабилност.

Източник: Counterpoint Research

Може да ви е интересно и това:
Samsung Galaxy Note8 вече получава Android Oreo |  Безжичното зареждане съкращава живота на батериите в iPhone X и 8 |  Появиха се впечатляващи снимки, които са заснети с Huawei P20 |  Израелски стартъп вероятно ще доставя 3D сензори за Samsung Galaxy S10 |  Huawei P10 и P10 Plus вече получават Android 8.0 Oreo | 

Тагове: Apple |  Samsung |  Oppo |  Huawei |  vivo | 

Коментари: 0 | Твоят коментар