Android изпраща данни за вашето местоположение дори при изрична забрана

Android изпраща данни за вашето местоположение дори при изрична забрана

Притежателите на смартфони с Android поне на теория имат право да откажат събирането и изпращането на информация за местоположението им към Google. Според ново изследване на Quartz обаче смартфоните и таблетите с Android събират такъв тип данни дори при наличието на изрична забрана от страна на потребителя. Проучването е установило, че устройствата проследяват локацията си дори при изключени услуги за локализиране, отсъствие на SIM карта и каквито и да е било инсталирани приложения. В момента, в който смартфонът или таблетът е получавал достъп до интернет, той веднага е започвал да изпраща към Google адресите на най-близките клетки на мобилните мрежи.

Естествено този тип данни не са толкова прецизни като GPS позиционирането, но въпреки това позволяват относително точно определяне на местоположението с точност до 300-400 м. Самите данни се изпращат към Google в криптиран формат, но това не означава, че те не биха могли да бъдат засечени от трета страна. От Quartz уточняват, че абсолютно всяко устройство има уникален ID номер за данни за местоположение и по този начин лесно може да бъде направена връзка между данните и потребителя. От Google твърдят, че никога реално не са използвали тези данни, а това е било само експеримент, който да помогне за по-бързото и точно доставяне на съобщения до потребителите. От компанията обещават до края на ноември да пуснат ъпдейт на Android, който да реши проблема.

Източник: Quartz

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Благодаря.
    Nik_21
  • [Quote]Not found | 404 [/Quote]Благодаря, но този линк е "убит", дай друг или разкажи със свои думи.
    Nik_21
  • "http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/krayni-rusofili-izdadoha-smartni-prisadi-na-osem-polititsi"
    polarr31
  • [Quote]До преди 2 седмици и аз скачах яростно.Но призива на някакви идиоти-русофили, за убийство на публични личности[/Quote]Колега [B]polarr31[/B], дай малко повече инфо, дай линк към новината, че ме заинтригуваха тези [B]идиоти-русофили[/B].
    Nik_21
  • Уви, не е толкова лесно и не се случват нещата единствено с инсталация на custom rom. Тая схема работеше до Андроид 5.1, след 6 вече нещата не са толкова прости дори и без инсталирани гугъл услуги (gapps). Все пак не забравяй, че Андроид е ОС на гугъл и са предвидили това, че някой ще си сложи къстъм ром. Всичко е вградено в ядрото (kernel) и това в статията с позиционирането по мобилна мрежа е бял кахър... след Андроид 6 сканирането на wifi мрежи работи и след като си ползвал опцията да го “изключиш“, както и спирането на wifi е сложено изцяло за красота. Реално wifi интерфейса не спира да работи след като го спреш, за разлика от по-старите версии на Андроид, а wifi локализацията е доста по-точна и предоставя доста по-конкретни данни за ползвателя в сравнение с позиционирането според мобилната мрежа. Явно в jewgle не са предвидили бързото развитие на скоростните мобилни мрежи и това, че хората ще спрат да ползват wifi предвид това, че мобилната връзка им е неограничена и достатъчно бърза... и съответно въпросния „feature" с постоянно включения wifi интерфейс е решението за тях, за да продължат повсеместото нахлуване в личното пространство... уви, доста хора подхождат с мисълта, че нямало какво да крият... а ключът за палатката всъщност е заровен доста по-дълбоко :(
    devante
  • Има един начин да не ви следят Android - купувате телефон, за който има AOSP / CYANOGEN MOD/LINEAGE ROM, официално на сайтовете на AOSP/CM/ LOS Инсталирате го и НЕ СЛАГАТЕ GOOGLE услуги и приложения никакви. Ползвате само приложения с отворен код от f-droid. Разбира се местоположението и посещаваните страници ще ги има оператора. Разбира се можете да сложите VPN, за да няма посетените сайтове оператора. Но тогава пък трябва да се доверите на VPN провайдъра.
    tzincbg
  • Уф... Виж разсекретените документи на службите от преди десетилетия. Вижте, че много неща не са казвали тогава публично. Мислите, че сега може да им се доверите, защото така казват? Наричаха параноици тия, които твърдяха, че всичко се следи. И хоп - излезе Сноудън и го доказа. И то толкова ясно го доказа, че излиза тука техен държавен служител да казва, че е е предател и трябва да се разстреля. Предател, значи, НЕ ЛЪЖЕЦ. https://thediplomat.com/2013/12/yes-edward-snowden-is-a-traitor/ А мислите, че са ви споделили всичко ли? Че могат да ви го кажат? НЕ. Не могат. Както навремето не са могли да кажат, че НЛО са новите стелт самолетни прототипи от Area 51. https://www.express.co.uk/news/weird/824280/MoD-National-Archives-UK-UFO-Crew-US-Air-Force-Cold-War-spy-plane Както не са могли да кажат, че разбилата се "летяща чиния" в Розиел е била безпилотен апарат за следене на евентуални руски ядрени ракети. https://www.popsci.com/science/article/2013-07/your-burning-roswell-ufo-questions-answered Разровете Wikileaks, Panama papers. Мислите, че това са всички тайни?! Лошото е, че реално няма ресурс за постоянно отсяване на данните в тоталното следене. Всъщност в един момент това води до много шум и ВЛОШАВАНЕ на разкриваемостта и предотвратяването на престъпления.
    tzincbg
  • Дебил.
    dxv_pro
  • Мнението е изтрито от потребителя.
    sladyrko
  • Келемето е ядосано щото вчера майка ти не му гълта, а плю. Скоро лично ще се насладиш на малката му пишка.
    dxv_pro
  • Не ми са спори наистина, явно ти нещо не си гледал като хората. Може да предоставят услуги и т.н. Обърни продажбите на Айфоните само като бройка в сумата пари за които са продадени и ще разбереш от къде им идват парите. Те нямат чак толкова много "услуги" освен iCloud и AppStore. Както и да е. Иначе така е без някой услуги няма как да работи както трябва ОС-то, но имаш избор да ги изключиш, ако решиш, че не искаш да ги ползваш и тук е разликата - ти избираш - потребителя. :) П.С: Дадах си адреса на ядосаното келеме да ми покаже в какво е най-добър. Ако не дойде, ще покаже само това което всички знаем - има малка п*шка. Най-вероятно това е причината и да е толкова ядосан на света. :)
    sladyrko
  • Явно не се изразих ясно. Ето по друг начин. Ако спрат да събират информация, постоянно, няма да могат да предоставят адекватни услуги. За това и да се откажеш от нещо "за споделяне", то си е само за теб. Към сървъра винаги тече! На сървър, никога нищо не се трие!!! само се добавя. Това, че ти си изтрил нещо в някаква програма(чат/месенжер/face и подобни) или си забранил нещо в менюто, това се скрива само за теб. За хардуера също не си прав. Загледай се при следващото представяне на apple, в началото. Обикновено тогава се цитират цифри. Приходите основно са им от предоставяне на УСЛУГИ. Хардуерът е средство за тяхното предоставяне и е никакъв процент, сравнено със сумите за услуги. Разликата е, че едните си го пишат това в лицензното споразумение, другите го крият, и се бият в гърдите, че се грижат за "сигурността" на потребителя.
    StefiMo
  • За теб не 30, а и 3 са много. Затова е достатъчна една - дебил. А ти продължавай да се обясняваш като 13 годишна пикла. Остави си адреса и ще разбереш в какво съм най-добър.
    dxv_pro
  • Абе като тебе да не стана, на дебил съм съгласен, на овца съм съгласен, всичко друго е за предпочитане. П.С: Така е хората които наистина имат акъл, мислят и следователно имат какво да напишат. Такива като тебе с речник от 30 думи, от които 20 са обиди, толкова могат.. (flower) Едит: [Quote]За теб не 30, а и 3 са много. Затова е достатъчна една - дебил. А ти продължавай да се обясняваш като 13 годишна пикла. [/Quote] Уж една беше нужна - дебил, а сега и пикла - това прави 2... Явно и в математиката си супер зле, ако изобщо нещо ти е вред на тебе... :)
    sladyrko
  • И осем страници да изпишеш си остваш дебил. Жалките ти опити за внимание са за съжаление. Дерзай дебилче.
    dxv_pro
  • Да не остава много негативизъм, нека го редактираме тоя пост :) П.С: Само супер идиот обижда "майка" независимо на кого е. Най-малко от уважение, че е жена. Ама при тебе къде да търсиш уважение, ти дори себе си не уважаваш... Пълна трагедия си, ПИЧ. Освен да ти се изсмея и да те съжаля, за друго не ставаш. Давай сега, израси още обиди, да ти стане по-леко на душата (гнила). ;)
    sladyrko
  • Овца може да е майка ти. Очевидно от нея си наследил интелекта. Пак ти липсва внимание, комплексарче.
    dxv_pro
  • (facepalm):X
    Wallker
  • Остави сигурноста, темата е за подмолно събиране. Отписваш се УЖ, а в крайна сметка, е само илюзия. Темата отиде пак в друга посока. А сигурноста е за потребителя. Още например никой не е доказал, че пръстовия отпечатък например се записва, и това, че отстава само в специалния, чип в телефона е пълна лъжа. Както и да е, както казах, не вярвам, защото Apple го твърди, че сигурността е много висока и данни (поне тези които са ЛИЧНИ) не се събират/изпращат, а защото все още никой не е доказал обратното. А и техния бизнес е главно от продажба на Хардуеър, правят милиарди всяка година от това, едва ли имат нужда да продават информация. Докато Google главния им приход (99%) е реклами и продажба на информация. Всеки решава на кого и колко да вярва. Засега едните си признават, че подмолно са събирали данни. А другите разни хейтърчета по форуми и сайтчета изказват мнение, че и те правели така, но доказателства никакви.. Аз в момента ползвам тея подмолните и не ми пречи честно казано, но вярвам на другите повече. :)
    sladyrko
  • Би ли обяснил, какво разбираш под „сигурността на потребителя е на 1-во място“? На рекламата дето си правят сами , барабар с държавата, на това ли вярваш? *Очевидно първото лице е потребителя. *Второто лице е Apple. Не си мисли, че функционира всичко, без те да „обработват“ цялата информация от теб, за да ти предоставят смислени услуги. *Третото лице са службите (разните 3-4 буквени съкращения). Това е уредено със закон, в САЩ и в много други държави. Издава се заповед за предаване на цялата информация на това, което предоставяш на потребителите си. Глобата е на ден (в САЩ май беше $20к), след няколко дена ако не си уврял, ти закриват дейността. Доста фирми ги закриха по този начин. Никой не си прави труда да се „закача“ някъде по трасето, и след това да се мъчи да разкодира трафика (отнема време). Свързват се директно на сървърите, където информацията е в „чист вид“. В много държави, включително и в България, целия трафик се записва, на ниво оператор/крупен доставчик. Защо мислиш се записва нещо, дето при нужда не може да се разкодира (ако въобще е кодирано, в точката на свързване)? Не случайно, сериозните държави, изискват сървърите за техните потребители да бъдат в техните държави. Това е така за спорта? Малко трудно спец службите от държава А, ще се свържат на сървърите в държава Б. Та да питам за сигурността. Сигурността на кое лице?
    StefiMo