Учени в Apple споделят изследване за автономни автомобили

23 ноември 2017 20:38, прочетено 10127
0
Учени в Apple споделят изследване за автономни автомобили

Apple е известна със секретността около своите бъдещи разработки и особено около проекта за автономен автомобил, така че публикуването на проучване по темата от нейни учени изненадва и осигурява рядък поглед към изследователската дейност на компанията. Документът, който е подписан от Ин Жу и Ончел Тузел, е бил изпратен на 17 ноември към онлайн журнала arXiv и е свързван с лесното разпознаване на велосипедисти и пешеходци от автономни автомобили, като се използват по-малко сензори.

Според информация от Reuters учените предлагат нов софтуерен подход на име VoxelNet, който помага на компютрите да откриват триизмерни обекти. Изданието посочва, че учените са свикнали да споделят своите проучвания с колеги от други организации, но Apple прави изключение от това, а секретността й се приема като недостатък сред академичната общност, занимаваща се с изследвания около изкуствения интелект и машинното обучение. През лятото Apple създава специален журнал за обмяна на опит между експертите й, но той е достъпен само в компанията.

Автономните автомобили обикновено използват комбинация от двуизмерни камери и LiDAR модули за отчитане на дълбочина, която им помага да виждат света около тях. Ниската им резолюция обаче затруднява разпознаването на малки и намиращи се далеч обекти, без към тях да е свързана допълнителна камера. Благодарение на новия софтуер учените на Apple са успели да постигнат силно обнадеждаващи резултати в разпознаването на пешеходци и велосипедисти само с данните от LiDAR. Техният метод е бил по-добър от другите експерименти при откриването на триизмерни обекти само с LiDAR. Засега обаче става дума за компютърни симулации и не са били проведени реални пътни тестове.

Източник: Reuters

Може да ви е интересно и това:
iOS 12.1 ще подобри селфитата с iPhone XS и XR |  Apple принуди OnePlus да премести премиерата на 6T |  Apple ще представи нови продукти на 30 октомври |  Производители на компоненти очакват слаби продажби на новите модели iPhone |  Поръчките за iPhone XR започват на 19 октомври | 

Тагове: Apple | 

Коментари: 0 | Твоят коментар