Чипсетът Snapdragon 845 е оптимизиран за VR и изкуствен интелект

06 декември 2017 23:50, прочетено 8870
7
Чипсетът Snapdragon 845 е оптимизиран за VR и изкуствен интелект

Както обеща, днес Qualcomm разкри останалите детайли за своя нов флагмански чипсет Snapdragon 845, който догодина ще се появи в повечето смартфони от висок клас. Според компанията платформата е предназначена за разширени мултимедийни преживявания (включително разширена реалност), работещ в устройството изкуствен интелект и бърз трансфер на данни, а освен това въвежда нов защитен блок за повишаване на сигурността в премиум устройствата. Snapdragon 845 обещава да направи възможно заснемането на видео с филмово качество, което стъпва върху включения ISP (image signal processor) Spectra 280 и графичния ускорител Adreno 630.

Qualcomm посочва, че чипсетът може да улавя 64 пъти повече информация за динамичния диапазон на цветовете при запис на видео – поддържа се 10-битова цветова дълбочина за показване на над милиард оттенъка. На свой ред Adreno 630 се справя с работата с виртуална, добавена и смесена реалност, а според компанията Snapdragon 845 е първата мобилна платформа, която осигурява 6 степени на свобода (6DoF) с едновременно локализиране на потребителя и създаване на карта на околността за функции като избягване на сблъсъци със стени и обекти. Добавена е и технологията Adreno Foveation, която намалява консумацията на енергия, подобрява качеството на изображението и увеличава производителността при разширена реалност.

Snapdragon 845 представлява третото поколение платформа за изкуствен интелект на Qualcomm с трикратно подобрение в производителността спрямо предходните издания. Според компанията това би трябвало да превърне устройството в персонален асистент, да улесни заснемането на видео и снимки, да подобри VR игрите и да направи гласовата интеракция по-естествена и с минимална консумация на енергия. Платформата поддържа технологии като TensorFlow, Caffe/Caffe2, Tensorflow Lite и Open Neural Network Exchange (ONNX), а освен това е съвместима с новите API за невронни мрежи в Android.

Обърнато е внимание и на сигурността. В Snapdragon 845 е въведена изолирана хардуерна система на име secure processing unit (SPU), която е предназначена да осигури повишена биометрична защита за потребителска автентификация и съхраняване на ключове за криптиране на важни данни. Чипсетът включва LTE модема Snapdragon X20, който поддържа изтегляне на данни със скорост до 1,2 Gbps и може да работи с различни лицензирани, нелицензирани и споделени честоти. Snapdragon 845 предлага обединяване на 5 честоти, Dual SIM-Dual VoLTE и 4x4 MIMO на до 3 комбинирани честоти.

Включени са още 60GHz 802.11ad Wi-Fi за скорости до 4,6 Gbps и 802.11ac Wi-Fi с функции като 16х по-бързо свързване, едновременна поддръжка на две честотни ленти и 30% по-добро използване на капацитета на Wi-Fi мрежите. Добавена е и поддръжка за Bluetooth 5 с опция за едновременно предаване на звук към много устройства, а при безжичните слушалки консумацията на енергия се намалява с до 50%. Новата архитектура на камерата и на системата за обработка на данните от нея осигурява с до 30% по-ниска консумация на енергия при запис на видео, забавления с игри и приложения с разширена реалност.

Adreno 630 носи и до 30% по-висока графична производителност и енергийна ефективност спрямо предходното поколение. Компанията посочва, че архитектурата Kryo 385, която е базирана на ядра ARM Cortex, ще осъществи до 25% по-висока производителност при игри, стартиране на приложения и взискателен софтуер. Системата включва 4 бързи ядра с честота до 2,8GHz и 4 по-бавни с честота 1,8GHz, които са допълнени от 2MB споделена L3 кеш памет и 3MB системна кеш памет. Snapdragon 845 ще бъде произведен по 10-нанометров LPP FinFET процес и ще се появи на пазара в началото на следващата година в устройства като телефони, очила за виртуална реалност и компютри.

Източник: Qualcomm

Може да ви е интересно и това:
Snapdragon 675 е нов чипсет с фокус върху гейминга и изкуствения интелект |  Qualcomm очаква догодина поне два флагмански смартфона с 5G |  Apple и Huawei изпреварват Qualcomm и Samsung със своите 7-нанометрови чипсети |  Qualcomm обвини Apple в кражба на търговски тайни в полза на конкуренцията |  Нов чипсет на Qualcomm обещава по-добри умни часовници с Wear OS | 

Тагове: Qualcomm |  snapdragon 845 | 

Коментари: 7 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: kapron , 07 декември 2017 23:56 Отговор

Ами представи си някой в Корея да му хрумне суперсвежа идея за функционалност и Гугъл да решат, че няма да правят софтуер за това, понеже няма да се продават много реклами? Да се молиш за нова функционалност на Гугъл и Куалком в новите ти устройства? Кофти картинка

Автор: tzincbg , 07 декември 2017 23:54 Отговор

Що? Моделът за бизнес с рекламите никак не е лош - Google печелят много, а за нас изгодни мощни телефони. И не им се налага да шикалкавят, че не ни били следели като Apple.

Автор: kapron , 07 декември 2017 23:40 Отговор

те на Куалком това следене не им трябва щото не продават реклама. едно не мога да разбера, феновете на Андроид, които се кефят на "иновациите" на платформата - тези иновации са само и единствено с цел Гугъл да продава повече реклама, а не телефонът да е с хубави функции. Дотогава, докато титаните от Самсунг и Хуавей са пудели на Гугъл и Куалком (т.е. нито един от тях да няма собствена ОС) не ги виждам като някакви страшни гиганти.

Нов по-бърз процесор, за да може Гугъл да прави повече пари от реклама, WTF!?

Автор: mathur , 07 декември 2017 20:00 Отговор

Няма ли да чакаме ай шит да го измислят през....2045 година.....

Автор: A4i , 07 декември 2017 18:31 Отговор

Не бе колега, функциите си работят и при изключен телефон . Чипсета си има собствен фърмуер за следене и т.н.

Автор: kapron , 07 декември 2017 11:45 Отговор

Да, сега остава и Гугъл да напише софтуера, за да се ползват тия иновациЙ.

Автор: Legolas.ELF , 07 декември 2017 01:20 Отговор

Мощен процесор! Браво!
Нещата стават сериозни.
Вече може да очакваме нещо ново и интересно.