YouTube планира нова музикална услуга

YouTube планира нова музикална услуга

Според информация на Bloomberg, YouTube планира да пусне на пазара нова платена музикална услуга през март. Целта е да се спечели благоразположението на музикалната индустрия, която от много време настоява за по-високи приходи от сайта за видеосподеляне. Warner Music Group вече са заявили, че новият проект представлява интерес за тях, а в момента текат разговори с другите два гиганта – Sony Music Entertainment и Universal Music Group. Преговори има и с консорциума Merlin, който обединява независими музикални лейбъли.

През последните години платените услуги на Spotify и Apple доведоха до възстановяване в музикалния бизнес, който отново бележи ръст след спад, продължил цели две десетилетия. Компаниите обаче са на мнение, че ръстът би бил значително по-голям, ако YouTube ги компенсира адекватно за музиката, която потребителите слушат и гледат през услугата. Според официалната статистика над 1 милиард души слушат музика в YouTube месечно. Към момента YouTubе на няколко пъти се опитва да стартира платени услуги, но без особен успех.

Google представиха аудио стрийминга Google Play Music още през 2011, три години по-късно се появи и YouTube Music Key, който позволяваше гледането на клипове без реклами. През 2016 пък към портфолиото без реклами бяха добавени абсолютно всички клипове, а името на услугата се промени на YouTube Red.  Според запознати новата планирана услуга се разработва под кодовото име Remix и силно ще наподобява Spotify с добавени елементи от YouTube. За момента целта за пазарна премиера през март зависи и от хода на преговорите с музикалните компании, които съвсем не са гладки и безпроблемни.

Източник: Bloomberg


Втора употреба с гаранция