Първият смартфон с вграден в дисплея сензор за отпечатъци ще е от Vivo

15 декември 2017 10:00, прочетено 8150
0
Първият смартфон с вграден в дисплея сензор за отпечатъци ще е от Vivo

Преди дни Synaptics обяви, че в началото на следващата година ще демонстрира смартфон с вграден в дисплея сензор за отпечатъци, а освен това разкри, че ще произвежда масово тези компоненти за 5 от най-големите производители на смартфони. Тогава предположихме, че сред тях най-вероятно ще има китайски компании и се оказва, че това е точно така. Анализаторът Патрик Мурхед разкрива за Forbes, че първата компания, която ще предложи продукти с такива сензори ще бъде китайската Vivo.

Оптичният сензор сканира не само през стъклото, но и през OLED панела и на практика представлява CMOS фотографски сензор, който е с дебелина 0,7 мм. Дисплеят осветява пръстовия отпечатък, а сензорът заснема изображението и го изпраща за обработка към процесора на телефона. Synaptics твърди, че системата е два пъти по-бърза от Face ID и за разлика от решението на Apple работи при ярка слънчева светлина и не е нужно потребителят да бъде позициониран пред устройството. Според Патрик Мурхед технологията е 2 – 3 пъти по-евтина от Face ID.

Анализаторът е тествал прототип на телефон на Vivo и споделя, че сензорът за отпечатъци Clear ID работи бързо и надеждно. От описанието му става ясно, че е натиснал страничния бутон, за да събуди екрана, и след това е докоснал осветената зона в долната част на екрана. Мурхед очаква компанията да въведе събуждане на екрана чрез докосване и задържане, така че да не е нужно да се натиска друг бутон.

Досега пред вграждането в дисплеите на сензори имаше сериозни производствени пречки, произтичащи от свързването на сензорите и дисплеите, без това да се отрази на тяхната работа. Решението на Synaptics ползва стандартния процес за оптично свързване, а компанията очаква, че през следващата година пазарът на такива сензори ще бъде около 70 милиона броя, което показва големия потенциал за развитие на технологията.

Източник: Forbes

Може да ви е интересно и това:
Oppo R9S е бил най-продаваният смартфон в Китай през 2017 |  Xiaomi, Oppo и Vivo са притеснени от евентуална сделка между Broadcom и Qualcomm |  3D сензорите ще останат екзотика през следващите месеци |  Vivo показа първия смартфон със сензор за отпечатъци под дисплея |  Huawei, Oppo и Vivo с намалени поръчки за смартфони през четвъртото тримесечие | 

Тагове: vivo |  Synaptics | 

Коментари: 0 | Твоят коментар