iPhone е вреден за децата според акционери на Apple

09 януари 2018 15:36, прочетено 5918
0
iPhone е вреден за децата според акционери на Apple

Акционери в Apple подеха интересна кампания за социална отговорност. Компанията Jana Partners и пенсионният фонд на учителите в Калифорния (Calstrs) зададоха въпроси, свързани с пристрастяването на децата към употребата на смартфони, което според тях е изключително вредно за общественото здраве. Двете организации, които заедно притежават акции в Apple на стойност около 2 милиарда долара, изпратиха отворено писмо до компанията от Купертино, в което призовават за разработката на софтуерни инструменти, които да помагат на родителите да контролират употребата на телефоните на децата им и да ограничават времето, което малките прекарват пред дисплея. Jana Partners и Calstrs настояват също така за подробни изследвания на влиянието на прекомерната употреба на мобилни телефони върху душевното здраве.

Акцията е част от кампания на Jana Partners, чиято цел е да превъзпита големите корпорации и да им вмени повече социална отговорност. Това е първият случай, в който подобен въпрос се повдига от крупен акционер. В акцията на компанията се включиха още певецът Стинг и неговата съпруга, които ще участват в консултативен съвет, както и сестра Патриша Дали, която преди време проведе успешна битка срещу Exxon Mobil по въпроси, свързани с опазването на околната среда. В кампанията се включи също и експертът по устойчиви инвестиции Робърт Екълс.

Акцията на Jana Partners е провокирана от изследвания и дискусии, според които нарастващите случаи на депресии и самоубийства сред тийнейджърите имат връзка с прекомерната употреба на мобилни устройства, която все повече замества традиционното човешко общуване. Към момента Apple не са давали никакви публични съвети към родителите по въпросите на контролираното използване на свои устройства, както и не са публикували препоръки за минималната възраст, на която децата биха могли да използват iPhone. Компанията от Купертино обаче многократно е заявявала принципна готовност да съдейства на подобни инициативи, а лично Тим Кук е подчертавал, че ще се направят усилия Apple да стане по-социално отговорна фирма.

Източник: The Wall Street Journal

Може да ви е интересно и това:
Apple планира ъпдейт на iPhone в отговор на забраната за продажба в Китай |  Apple разработва собствени модеми за бъдещите модели iPhone |  Арестът на финансовия директор на Huawei може да разтърси Apple |  Qualcomm иска да издейства и забрана за продажбите на iPhone XS и XR в Китай |  Последното луксозно творение на Caviar комбинира iPhone XS с Apple Watch | 

Тагове: Apple | 

Коментари: 0 | Твоят коментар