Telenor намалява неустойките при предсрочно прекратяване на договори

Telenor намалява неустойките при предсрочно прекратяване на договори

Частните лица, които желаят да прекратят предсрочно своите договори с Telenor, вече ще заплащат много по-малки неустойки. Компанията обяви, че от 12 януари променя условията си и потребителите ще плащат най-много три стандартни месечни абонамента независимо от срока на договора (12 или 24 месеца). Досега абонатите трябваше да платят всички оставащи стандартни месечни абонаменти до края на договора, което имаше сериозно финансово изражение. Ако е била ползвана отстъпка от месечния абонамент, ще трябва да се възстанови и такава част от нея, която съответства на оставащия срок на договора.

Телекомът уточнява, че ако е било закупено мобилно устройство на специална цена, ще трябва да се заплати и част от отстъпката, съответстваща на оставащия срок на договора. Отстъпката се равнява на разликата между стандартната цена на устройството в брой без абонамент към датата на покупката и цената (в брой или общата лизингова цена), която клиентът е заплатил при сключването на договора. Промените са валидни за частни клиенти, сключващи нови договори за мобилни или фиксирани услуги, както и за вече сключени договори, чийто срок към датата на промяната все още не е изтекъл.

С цел по-голяма яснота в договорите вече ще са описани стойностите на всички параметри, които участват в образуването на неустойката и са валидни към датата на сключване на договора – стандартен месечен абонамент за избрания план и месечен абонамент с приложена промоционална отстъпка (ако има такава), стандартна цена на устройството (в брой, без абонамент), цена на закупеното устройство (в брой или обща лизингова цена) с избрания план, съответстващата отстъпка от стандартната цена на устройството и срок на договора. Новите правила за изчисляване на неустойките не важат за плановете “Джуниър” и “Любимец”, в случаите, в които съгласно договора са предвидени фиксирани суми като неустойки за предсрочното му прекратяване.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Разумният човек първо си прави сметката, какво потребление има, колко отстъпка може да получи евентуално за своето потребление от тоя план и не на последно място оператора, който е най-добър на местата където е най-често. После вече гледа цената на желания телефон каква е там, и каква във външен магазин. Поне аз така правя. И в повечето случаи при оператора ми е по-изгодно.
    Ванката
  • Ето и един пресен пример. Цена с "най-добрата" гаранция на Виваком и цена с "не чак толкова добрата" гаранция на Технополис. Едни 400/500 лв разлика. И като го вземеш субсидиран примерно на 850 лв. си сметни разликата до 1550 която трябва да се плати, ако искаш да прекратиш договора. Та в този си вид тва прекратяване на договор е не по-малка набутвация. ;)
    Вито
  • [Quote]Да не забравяме и гаранцията. Тази от оператор е бетон![/Quote] Точно за тва си взех Г4 от Виваком. И аз така си казах, гаранция бетон и набих 1000 лв за него с карта вива клуб. Цената му иначе беше 1200 за кожения комплект + още една кажа, докато цената на същия телефон само че с две сим карти беше под 900 лв. в ситител. Накрая тая суперска гаранция ми набута мострен Г4, когато трябваше да ми заменят телефона с нов, като отказаха да ми дадат неразпечатана бройка, а и нямаха! "Новият" телефон беше с прогорял вече дисплей, веднага пролича като почнах да си инсталирам програмите вечерта и се нагря доволно. Е, смениха му и на него платката, но не и дисплея при първото оплакване, върнах го втори път веднага ("новия уж телефон" ) та ми смениха и дисплея. Така най-после съм с уж нов телефон. Само, че тая супер операторска гаранция ме лиши 2 месеца от телефон за който броих 1000 лв. Та... Айде мерси им за гаранцията. Тва имах предвид аз.
    Вито
  • Абсолютно не съм съгласен с теб. Първо, няма по-добра цена на айфоните без договор никъде другаде освен при Теленор и Мтел. Второ, дори в момента Теленор предлага два флагмана на супер атрактивни цени, такива каквито няма и по онлайн магазините. G6 и XZ Premium са на цената на среден клас телефон с най-големият план за 45 лв. Сега си представи, че тоя план го дадат с отстъпка и стане 30-35 лв... Дори и със стандартен план за 31 лв е по-евтин от онлайн магазините. Да не забравяме и гаранцията. Тази от оператор е бетон! Трето, ти си взе много добър телефон за 600 лв, но такива оферти изпадат мнооого рядко или само по черните петъци. Да не говорим, че пускат десетина бройки и освен ако нямаш вътрешен човек, няма голям шанс да се вредиш. (yes)
    Ванката
  • Се ми е тая. С тея субсидирани цени не е оферта изобщо. При прекратяване на договор да връщам едни 500 лв. за измислената им цена на телефон която е само при оператора, а при онлайн търговци и техно вреигиги няколко стотици надолу... Ама както и да е. Добре е да имаш избор, нищо, че е ограничен...
    Вито
  • Това, което пишеш е така ако става въпрос за стандартни такси. Тук става дума за скритите планове, а там освен три пълни такси плащаш и отстъпките. Май по-добре беше по старому, как мислиш?
    Ванката
  • Както казах тва ми дойде първо на ум. ;) Трудно е да се повярва че и трите оператора няма да имат обхват, докато моя пример съм го виждал с очите си! А, че операторите не са червеният кръст, не значи че трябва да дерат кожи. До последно тва правеха телетата не давайки да се разкараш от тях когато искаш.
    Вито
  • Според твоята логика на вероятностите, със същият успех, ще си купя вила някъде, където и трите оператора нямат покритие. Тогава какво правим? :D По-добър пример е за хората, които им се налага да пътуват в чужбина за по-дълъг период от време. Но пак казвам - всеки си прави сметката, и след като търси нещо скрито (което не е със стандартните условия), трябва да приеме, че оператора също си връзва гащите при намалена печалба! Това са търговски дружества, а не червения кръст. (yes)
    Ванката
  • Ами Ванка купуваш си вила близо до София, или на друго място където ти е кеф да ходиш всяка събота и неделя, обаче се оказва, че любимият ти оператор няма обхват там и започват едни дълги разправии. Накрая техните техници казват, че има обхват и договорът не подлежи на прекратяване по тяхна вина. Точно в такива случаи им плащаш трите такси и им теглиш една майна и се местиш при този който има обхват. Разбира се може да има и много други примери, ама тва ми дойде на акъла сега. :D
    Вито
  • Аз едно нещо се опитвам от много време да си обясня и не мога. Защо, ще искаш да си прекратиш договорът, след като си обикалял офисите в страната, да се молиш за скрити планове? Ами след като хората са направил отстъпка и са намалили печалбата си, защо да не вкарат допълнителни условия и към неустойките за три месеца, не начислят и отстъпките до този момент, или от този момент до края?! Примерно: Прехвърлям се на теленор и знам, че ми трябват 20-30 ГБ интернет на максимална скорост, неогр.разговори и такива за чужбина (роуминг/международни), и знам че такъв план има за 45 лв , но е намален да кажем на 35 лв. Подписвам за две години и взема Айфон 8 плюс, или Мейт 10 про, защо аз трябва да мисля, че условията по прекратяване са неизгодни, след като ползвам всичко на макс и имам нужда от това?
    Ванката
  • Големите отстъпки винаги се дават за флагмански смартфони и топ абонаменти, масовите договори, може да ги подпишете на стандартна такса, още помня как бяха набутали на майка ми договор за интернет към мобилния и план от Мтел и по мой съвет, го прекрати срещу въпросните 3 такси, в магазина изпаднаха в истерия :D . Че даже после отдел продажби и се обаждаха да я разпитват защо. Дори да платиш надбавка с отстъпките, това пак е загуба за оператора, губи една бройка абонат, както и потенциалната възможност да ти продава допълнителни услуги извън пакета.
    dancho612
  • Накратко: Да. Надълго: Да, много ясно, ако си още във фиксирания срок на договора. И не са непременно 3 такси, а [B]ДО ТРИ[/B] [u]стандартни месечни такси[/u] в зависимост от това колко ти остава до края на фиксирания срок - ако има повече от 3 месеца, тогава ще са 3 такси, да. И не "и евентуално отстъпките", а [B]задължително[/B] и част от ползваните отстъпки [u]пропорционално на оставащия срок на договора[/u].
    Doondie
  • Накратко казано ако прехвърля номера, пак 3 такси ще си платя(и евентуално отстъпките)?
    radi27
  • Ако си все още в минималния срок на договора, тогава да, брои се за предсрочно прекратяване. Неустойката е [b]до 3[/b] стандартни месечни такси плюс част от ползваните отстъпки, с или без прехвърляне към друг оператор. Искането за плащане на всички такси е противозаконно така или иначе, поради което те най-накрая променят условията си, понеже са притиснати от наближаващия краен срок, какъвто се явява решението на съда срещу тях. Те реално правят извънсъдебно споразумение, което използват за PR. Едно е да те осъдят да направиш нещо и да трябва да обявиш на сайта си и в медиите, че си осъден. Съответно друго е да го представиш като акт на добра воля и да не си в новините като осъден да направи нещо. Относно предходното изказване на В@НКО, че така е по-зле, отколкото да си платиш до края на договора - това не е вярно. Ако ти остават 4-5 месеца, тогава ОК, но ако прекратиш договор в началото, няма как 3 пълни такси + част от ползваните отстъпки да ти струват повече от оставащите стандартни такси, освен ако не си на план от 10 лв, който стандартно е 100 лв, което е безумно. @Leo Да, но идеята е, че ти правят отстъпка, т.е. трябва да си им благодарен и да се чувстваш по-специален от новите клиенти. Още повече сега, когато имат интерес от това с тези 3 пълни такси. Не знам как още не са се появили "промоции" с 90% отстъпка...
    Doondie
  • И все пак би било голям плюс, ако просто се подписват договори на стандартни условия.Всички оператори предлагат едногодишни договори, които са точно такива и като си прецениш - 3такси и дотам.
    Leo Kolev
  • Ако пренеса номер при Мтел примерно, брои ли се за предсрочно прекратяване с 3 месечни такси неустойка или ще си платя всичките такси до края на договора като поп?
    radi27
  • Съгласен съм напълно с предишните мнения. Сегашните условия за прекратяване три такси + ползваните отстъпки е много повече отколкото да си платиш месечните такси до края на договора. Много хитро ни го набиха държавата и операторите. А искат да го изкарат, че са ни направили добро :D
    В@НК0
  • да и ако си взел апарат към договора ще те накарат да платиш и отстъпката която си взел
    TNT9
  • Хайде някой да опита да си прекрати договора, всички договори имат отсъпки допълнителни отстъпки за пакети и като ти начислят неустойка за тях и доста пъти идва сума по голяма от месечните такси до края на договора.
    sabin_zaimov
  • Не го правят от добра воля, нито има нещо по-различно от условията на другите оператори. Просто нямаха възможност да протакат повече, понеже имаше дело срещу тях.
    Doondie