Samsung изпревари Intel при приходите от чипове

11 януари 2018 14:15, прочетено 7573
0
Samsung изпревари Intel при приходите от чипове

Недостигът на пазара на памети през последните месеци е довел до това, че Samsung за първи път в историята са световен лидер по приходи от чипове. Корейците са успели да изпреварят дори Intel. Компанията от Санта Клара бе неизменен пазарен лидер в световен мащаб от 1992 насам и сега за първи път ще трябва да отстъпи лидерството си на друг. Според данните на Gartner паметите са донесли над 2/3 от всички приходи от чипове през 2017 година, което е било и решаващият фактор при смяната на лидера.

Както е известно, цените на DRAM паметите скочиха с 44% на годишна база, а NAND паметите поскъпнаха със 17%. Според анализатори обаче лидерството на корейците може да се окаже доста краткотрайно, защото се базира на конкретен продукт, който е бил изключително скъп в определен период. Очакванията са цените на паметите да се върнат към нормални нива през 2018, като първо ще поевтинеят NAND паметите, а през 2019 се очаква Китай да увеличи драстично производството на DRAM чипове, което съвсем логично ще регулира цените и на този пазар.

От агенцията Norwood дори очакват Samsung да се срине до трета позиция след година, ако прогнозираното поевтиняване на паметите действително се случи, а Broadcom успее да придобие Qualcomm, които от своя страна възнамеряват да закупят NXP в близките месеци. В случая е важно да се отбележи, че самият пазар на чипове е изключително фрагментиран. Най-големият пазарен дял (41,6%) се държи от редица малки производители, които са включени в категорията "Други", а пазарният лидер Samsung държи едва 14,6%, докато вторият Intel е с 13,8%.

Източник: The Register

Може да ви е интересно и това:
Екранен протектор потвърждава, че двойната селфи камера на Galaxy S10+ ще е в дисплея |  Samsung Galaxy M20 ще има дисплей с капковидно изрязване |  Първите снимки на Samsung Galaxy A8s идват от сайта на китайски регулатор |  Версията на Galaxy S10 със Snapdragon е по-бърза от тази с Exynos в тестовете на AnTuTu |  Xiaomi подготвя смартфон с 48МР камера | 

Тагове: Samsung |  Intel | 

Коментари: 0 | Твоят коментар