Samsung може да закрие производството си в Словакия

13 януари 2018 19:42, прочетено 7666
8
Samsung може да закрие производството си в Словакия

Samsung може да стане една от първите жертви на трудовия пазар в Словакия. Местните работодатели от доста време се оплакват от липса на служители, а корейците са особено засегнати от проблема и в момента дори се обсъжда цялостно изтегляне от страната. Според информация от местните медии Samsung сериозно обмислят цялостно закриване на производството в страната. Другата опция е да се наемат чуждестранни работници и в момента текат преговори с властите в Словакия за облекчаване на процедурите. За момента не е ясно дали заплахата за напускане е просто за оказване на натиск върху правителството или е сериозно намерение на корейците.

Samsung притежава завод във Водеради, който има годишен оборот 63 милиона евро и в който са наети 568 постоянни работници и 1000 външни. Освен това концернът има и втори много по-важен завод в Галанта, който наема 1457 служители и има оборот 2,8 милиарда евро. Двете мощности са свързани и закриването на която и да е от тях ще окаже влияние и на другата. И в двата завода се произвеждат дисплеи. Основният проблем за корейците е липсата на работници и високите разходи по наемането им. В момента безработицата в Галанта е 1,99%, което е най-ниската цифра в цялата страна. Според местните медии Samsung не са единствените засегнати и редица други компании също преосмислят присъствието си в Словакия.

Източник: Spectator

Може да ви е интересно и това:
Екранен протектор потвърждава, че двойната селфи камера на Galaxy S10+ ще е в дисплея |  Samsung Galaxy M20 ще има дисплей с капковидно изрязване |  Първите снимки на Samsung Galaxy A8s идват от сайта на китайски регулатор |  Версията на Galaxy S10 със Snapdragon е по-бърза от тази с Exynos в тестовете на AnTuTu |  Xiaomi подготвя смартфон с 48МР камера | 

Тагове: Samsung | 

Коментари: 8 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: mamuta70 , 15 януари 2018 11:09 Отговор

Е как да няма, у нас колкото щеш

Автор: A4i , 14 януари 2018 23:45 Отговор

Аз съм на мнение че фирмите не си търсят работници, а роби и понеже няма такива в Европа, искат да внесат от вън. Този театър вече сме го гледали и е трагедия.

Автор: mamuta70 , 14 януари 2018 20:42 Отговор

Явно не усети иронията ми. Тук никога няма да дойде голяма компания по ред причини които ги знаем всички. Преди години Либхер откриха завод в Пловдив и сега съжаляват горещо за това. Качеството им е под всякаква критика, съсипаха престижната марка. Ако влезнете във форумите за хладилници ще прочете само негативни мнения.

Автор: velnsl , 14 януари 2018 16:01 Отговор

Има да чакате някоя голяма компания да открие такива производствени мощности.

Гладна кокошка просо сънува.

Автор: dancho612 , 14 януари 2018 11:59 Отговор

Ами в България работника плаща директно 20 процента данък на държавата и работодателя плаща още два пъти по толкова за него. Така че тук общо половината заплата отива на Айше за 5-те деца. Иначе от години се говореше че словашкото производство на Самсунг ще иде в Румъния а малките и евтини модели от Румъния ще се компенсират с китайска продукция. Просто заплатите в централна Европа много скочиха.

Автор: TRACKER , 13 януари 2018 23:26 Отговор

Тука данъците са 50%, т.е. служителя взема 50% от това, което работодателя плаща
За сравнение, в България този процент е около 30%.
Условията са почти като в София, но цените на наемите са същите като в Сф, но в евро.

Автор: Вито , 13 януари 2018 21:42 Отговор

Безработни няма, има мързеливи!

Автор: mamuta70 , 13 януари 2018 21:02 Отговор

Ето възможност да си изместят заводите у нас, хем заплатите са ниски и безработни колкото щеш