Apple ще строи кампус за 30 милиарда долара в САЩ

Apple ще строи кампус за 30 милиарда долара в САЩ

Apple ще отвори нов кампус на територията на САЩ в рамките на своя петгодишен план за инвестиции в страната в размер на 30 милиарда долара. Компанията от Купертино освен това ще внесе в американската хазна еднократно данък от 38 милиарда долара за своите финансови средства, съхранявани извън САЩ. Всичко това се случва след въвеждането на новите мерки за намаляване на данъците, които бяха разписани наскоро от президента Доналд Тръмп.

Apple е под засилена критика да инвестира в своята родина от президентската кампания през 2016. Тогава Тръмп ги обвини, че произвеждат своите основни продукти в Азия. Хората на Тим Кук нямат намерение да местят производствата си на американска земя, защото това би било неизгодно от икономическа гледна точка, но са започнали да използват американски доставчици за определени компоненти, а също така инвестират сериозно в софтуер и подчертават икономическата значимост на своя магазин за приложения за софтуерната индустрия.

Apple обявиха, че ще наемат 20 000 души и ще похарчат общо 350 милиарда долара в САЩ през следващите пет години. В същото време компанията от Купертино не уточни каква част от този план е нова и каква част е била планирана и без мерките на Белия дом. Не е ясно и каква част от съхраняваните извън Щатите 252,3 милиарда долара ще бъдат върнати в страната. Както е известно, голяма част от инвестицията ще е в центрове за данни за облачната услуга iCloud, както и за App Store и Apple Music.

Към момента Apple имат такива центрове в седем щата и тази бройка ще нарасне значително в близките години. Анализатори считат, че обявените мерки ще позволят на корпорацията да избегне критики при последващи обратни изкупувания на акции, които до момента не се посрещаха с добро око от страна на властите. Обявената кампания също така доведе до поскъпване на акциите на Apple с 1,7% и те достигнаха цена от 179,10 долара.

Източник: Reuters

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция