Ето докъде е стигнал проектът за нова операционна система на Google

Ето докъде е стигнал проектът за нова операционна система на Google

Google от две години работи по нова операционна система, която за момента се нарича Fuchsia OS. Самият софтуер е в твърде експериментален стадий на развитие, но добавянето на Pixelbook като поддържано устройство позволява вече на желаещите да пробват как евентуално би изглеждало бъдещето на мобилните операционни системи. Именно това са направили от сайта ArsTechnica, които са успели да разгледат отблизо актуалното състояние на софтуера (видео).

В случая важното е, че Fuchsia OS е предвидена и за телефони, и за лаптопи, така че в даден момент тя може да се окаже заместител едновременно на Android и на Chrome OS. Софтуерът разполага с два режима – лаптоп и телефон, които съответно са оптимизирани за различните размери на дисплеите. Към момента повечето неща във Fuchsia OS все още не работят, а интерфейсът също е в ранен стадий на разработка. Така например приложенията могат да бъдат стартирани единствено през търсачката и нямат собствени иконки.

Напълно логично в центъра на всичко е търсачката на Google, която за момента обаче може да търси само локално сред файловете на компютъра, в който е инсталирана операционната система. Повечето контроли също са в експериментален стадий на развитие и не работят пълноценно. Същото може да се каже и за браузера. Като цяло Fuchsia OS все още е в изключително ранен стадий на своето развитие и едва ли скоро ще бъде пълноценна алтернатива на Android и Chrome OS.

Все пак тествалите я отбелязват, че през последните месеци операционната система е претърпяла забележително развитие и вече изглежда като продукт със свой собствен облик. В случая не трябва да забравяме, че Android в началото на своето развитие също имаше изключително много дефекти и мнозина се присмиваха на проекта.

Източник: ArsTechnica

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция