Следете за чистотата на въздуха през телефона (iOS + Android)

03 декември 2018 13:38, прочетено 11839
61
Следете за чистотата на въздуха през телефона (iOS + Android)

В Google Play се появи приложение за Android, което позволява да следите в реално време колко е чист въздухът, който дишате. Програмата се нарича "Вдишай!" и използва данни от Luftdaten – германски проект, започнал преди две години в Щутгарт. Тогава немски граждани видели несъвършенствата в официалните методи за наблюдение на въздуха и създават съвкупност от инструменти за следене на неговото качество, така че всеки един човек с малко познания да може да участва в проекта.

За България програмата използва данни от над 300 станции в страната, 200 от които се намират на територията на София. Съвсем логично и данните за столицата са най-пълни към момента, но мрежата от станции непрекъснато се разраства, така че очакваме още по-детайлна информация и за други населени места. Всъщност всеки желаещ може да се включи, като сглоби и инсталира станция по указанията в AirBG.Info.

Самото приложение дава информация за качеството на въздуха в реално време и съответно ви помага да прецените дали е необходимо да вземате допълнителни предпазни мерки. Авторът обещава в следващи ъпдейти да добави екстри като възможност да следите качеството на въздуха на определени от вас места и да следите колко време прекарвате дневно на силно замърсени локации. Подобно приложение има и за iOS. То се казва Breathe - Luftqualitätsmonitor и има подобни функции. Можете да го свалите от App Store.

 

Може да ви е интересно и това:
PUBG е игра на годината в Google Play, а Drops – най-добро приложение |  HTC U11 Life вече получава ъпдейт до Android 9 Pie |  Играта Chuchel вече е налична за Android и iOS |  Fortnite за iPhone вече работи при 60 fps |  Google предлага до 80% отстъпка от цената на игри за Android | 

Тагове: Android |  iOS | 

Коментари: 61 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: npet , 05 декември 2018 16:52 Отговор

О да сега е супер.

Автор: Blue Sky , 05 декември 2018 12:26 Отговор

Защото духа южен вятър и дори снегът се стопи.

Автор: board , 05 декември 2018 12:16 Отговор

Като се махна мъглата и всичко си дойде на място.

Автор: npet , 04 декември 2018 23:22 Отговор

Снимката...

Автор: npet , 04 декември 2018 23:20 Отговор

Прикачам ви как изкглежда пречиствател от вътре, в частта за филтриране на едър прах. Мрежата е подобна на тази на климатиците. Натрупването е в резултат на 4-5 дни работа в Пловдив.
Мръсна работа, като прахосмукачка но пълна само с финни боклуци.

@MEnergy
Линк към МОСВ с данни от измервателните станции:
Може да видите този линк само ако сте регистриран.
Данните са винаги за предишния ден. Да не се стряска народа.
Гражданската мрежа не е идеална, но върши работа. Данните са с малко закъснение и са добър ориентир.

Автор: Мilen , 04 декември 2018 19:55 Отговор

На мен идеално ми върши работа модела от 350 лв. за квадратурата, която имам.

Не смятам да го държа на земята, а върху бюро или масичка.

В линка на геарбест има поне 2 коментара в които казват, че си изкарва предписаните месеци. Уреда има индикация, с която те уведомява, когато дойде време за смяна на филтъра.

Всеки е свободен да си купува каквото си прецени, но да се пренасят свободно преценки за консумативи от един уред към друг е доста погрешно.

Автор: MEnergy , 04 декември 2018 19:54 Отговор

Преди да си вземете въздушни пречистватели си вземете първо измерватели на ФПЧ, особено на 2.5 и 1 такива. Има миниатюрни на цена около 100-120 лв. и малко по-сложни с повече функции на около 200+.

airbg.info и airtube.info са граждански инициативи, чиито сензори не изключват частиците влага и в тази връзка измерванията им са завишени. Единствено лентовите сензори на общинските райони из столицата и другите оторизирани такива из страната измерват, доколкото е възможно, само налепените твърди частици. Колко оповестяват наистина реалните стойности, не мога да твърдя, но влагата (капчиците много фина вода) не са ФПЧ по смисъла, в който ги възприемаме тук и трябва да се изключват от общите стойности. Не, че не са фини частици, просто не са твърди и резултат от горене, прах или токсини.

Най-добрият разградител на твърди частици, сажди и полени са електродите във вътрешните тела на климатиците. Водят ги маркетингово - "плазмени филтри". Повечето висок клас инверторни климатици (Mitsibishi Electric и Daikin примерно) имат такава функция, която наистина работи и, ако отвориш за 5 минути и започне да мирише на кюмюр, след 30 минути вътрешният въздух вече е перфектен. Аз пробвах с няколко въздушни пречистватели в миналото (комбиниран йонизатор, UV лампа и филтри с вътрешна вентилация) и също работят донякъде, но не е същото - просто не могат да постигнат същия ефект, като климатиците. Въздухът пак си мирише на изгоряло и вероятно част от саждите и другите частици си остават. Все пак са за препоръчване пред нищо, но измерител на 2.5 е задължителен преди да се хвърлите на пречиствател.

Ето един от най-евтините преносими, който може да работи при всякакви условия, Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: npet , 04 декември 2018 19:47 Отговор

Никакъв негативизъм няма към Ксиоми. Подкрепил съм те и очаквам да споделиш личното ти мнение ако се оборудваш.
Не одобрявам подвеждащата информация.

Сравнението м/у модели за сходни квадратури, т.е. които могат да се ползват в еднакви помещения.
В предвид че уредите стоят на земята, събират боклук в астрономически количества. После ще снимам.
Няма шанс филтъра да изкара и 2 месеца ако не е защитен от външен филтър за едри частици. Консумативите вървят и са съществен елемент при избор
на такова устройство. Освен ако въздуха не се оправи магачески де

Автор: Мilen , 04 декември 2018 19:39 Отговор

Явно си настроен негативно към Xiaomi и се опитваш постоянно да изкривяваш сравнението в твоя полза. Защо даваш това предложение на Xiaomi, досега всички линкове, които съм давал и обсъждал са за модела от 350 лв. в България и 300 при поръчка отвън: Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Изкуствената йонизация е много вредно нещо и много автори препоръчват да не се използва въобще. Ако на уреда не може да се изключва йонизацията, въобще не го купувайте!

И стига с тези филтри, колко са "скъпи", че вече е смешно. Филтъра на Xiaomi е комбиниран с всички слоеве, включени вътре (а не представени с маркетингова цел като 7 филтъра, това са всъщност 7 слоя) и струва смешните 60 лв. Сменя се веднъж на 5-6 месеца, т.е. изкарва без проблем цялата зима, когато е замърсяването в Бг. Не смятам, че за който и да е представлява проблем да даде 60 лв. веднъж годишно за качествен въздушен филтър: Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: npet , 04 декември 2018 19:31 Отговор

Не бих казъл че цената в Бг е изгодна. Сравнение:
Дайкин Уруру MCK75J - 900лв.
Mi Air Purifier Pro EU - 500лв.

Дайкин е с филтри (няколко степени), йонизатор, овлажнител, др. 7 филтъра са включени към уреда.
Ксиоми е с единичен филтър и приложение за телефон. 1 филтър към уреда.

При сходно сменяне на филтрите, след 2 години ксиоми ще струва колкото дайкин. На дайкина ще се сменя по-рядко филтъра, защото е вътрешен, след постоянен за едри частици.
Комплект от 7 филтъра за дайкин e 35 GBP от Англия (5 лири за един). 1 Филтър за Ксиоми е $39 от Китай.
Първоначалната по-ниска цена на Ксиоми, се превръща в дългосрочен висок разход за поддръжка.