Едва 3% от българите изпращат SMS всеки ден

08 февруари 2018 18:01, прочетено 7468
8
Едва 3% от българите изпращат SMS всеки ден

Поръчани от VIVACOM маркетингови проучвания на агенция “Галъп Интернешънъл” показват как се променят нагласите на българските потребители на мобилни устройства. Резултатите показват, че потребителите на мобилни услуги все по-рядко използват телефоните си само за обаждания. Оказва се, че в рамките на година делът на потребителите, използващи телефона само за разговори, е намалял от близо 60% до 51%. В същото време вече близо 10% от потребителите ползват карти с включена услуга само мобилен интернет и боравят единствено с интернет връзката на мобилното си устройство – за година техния брой се е увеличил с над 2%.

Класическите текстови съобщения губят позиции за сметка на популярните приложения за комуникация. Според резултатите едва 3% от потребителите пращат SMS всеки ден, а 28% ползват ежедневно приложения като Viber, WhatsApp или Facebook Мessenger. Употребата на гласова поща и MMS също намалява драстично – съответно едва 2% и 1% от анкетираните ежедневно ползват такива услуги. Всеки ден социалните мрежи като Facebook, Twitter и LinkedIn се посещават през телефона от 36% от анкетираните, а към услугите на интернет търсачки прибягват 33%.

Интересно е, че въпреки бързите мобилни мрежи едва 2% от българите гледат телевизия на телефона си всеки ден. Оказва се, че най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет в България е Facebook, а на второ място е Viber. Близо една четвърт от българските потребители на мобилен интернет вече пазаруват онлайн през телефона си, а в края на 2016 те са били само 15 %.

Може да ви е интересно и това:
Ръководството на Facebook е преминало към Android заради несъгласие на Марк Зукърбърг с Тим Кук |  VIVACOM предлага Honor Play с комплект аксесоари |  С умни технологии в борбата срещу отпадъците |  Нова система улеснява паркирането в Бургас |  VIVACOM представи IoT платформата VIVA SMART | 

Тагове: vivacom |  Facebook |  Viber | 

Коментари: 8 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: tzincbg , 10 февруари 2018 07:50 Отговор

Те тия градове промениха и сайтовете, за да не работят леките приложения за смс...

Автор: tokamak , 09 февруари 2018 23:35 Отговор

Напълно споделям мнението ти. Масово операторите не включват пакети със смс-и в плановете си. Мтел например дори предлага пакет интернет за Viber, с цел да насърчава писането на собщения през интернет. Аз си го обяснявам, че така си намаляават разходите. Когато смс-а е в рамките на един оператор е нищо като разход, но когато е между операторите явно им струва доста.
Смс-а е полезен, когато отсрещната страна не ползва смартфон, или пък няма пакет интернет. Имаш услугата потвърждение за доставено съобщение.
Бях отворил тема даже във форума, където се коментира дори тенденцията за оскъпяване на смс-те, на фона на съседна Румъния, където са доста евтини.
Така че, българите не пращат вече смс-и, защото 25ст. за смс им се вижда доста солено.
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: Leo Kolev , 09 февруари 2018 20:00 Отговор

Радвам се да чуя, че все пак може нещо да се прави с ябълките

Автор: centur , 09 февруари 2018 16:14 Отговор

Ние с ябълките можем да си пращаме помежду си SMS-и през iMessage безплатно (единственото условие е да имаш интернет на телефона).

Автор: Doondie , 09 февруари 2018 16:07 Отговор

А ако нямаш мобилен Интернет? Ще кажеш, че имаш, затова този въпрос не стои пред теб. И ще си прав. На мен просто не ми харесва, че приписват "залязването" на СМС-ите на нежеланието на хората да ги използват. Когато си принуден, много ясно, че няма да ги използваш. Изкуствено задушиха употребата на кратките текстови съобщения за общуване в България. Жалко.

mod edit: Придържай се към темата без излишни подмятания!

Автор: Nik_21 , 09 февруари 2018 15:42 Отговор

То си има WhatsApp и Viber за тази цел. От години не съм изпращал СМС на никого.

Автор: Be happy , 09 февруари 2018 14:34 Отговор

Само паркиращите в зоитев София😉

Автор: Leo Kolev , 09 февруари 2018 12:14 Отговор

Това е повече от ясно.Много рядко плановете са включвали смс-и към всички национални мрежи.