Русия блокира употребата на Telegram

13 април 2018 15:43, прочетено 4657
31
Русия блокира употребата на Telegram

Руски съд разпореди блокирането на достъпа до услугата за комуникация Telegram, която е изключително популярна в страната. Новината бе съобщена от държавната агенция ТАСС, която уточнява, че властите вече са започнали да изпълняват присъдата на магистратите. Решението идва, след като руският телекомуникационен регулатор заведе дело срещу компанията, която оперира Telegram, в което се иска спиране на услугата на територията на Русия.

Причината е, че от Telegram отказват да осигурят достъп на службите за сигурност до съобщенията на потребителите. Според ФСБ достъпът до съобщенията е необходим, за да могат да се предотвратят терористични актове на територията на страната, а Telegram бяха получили срок до 4 април да осигурят необходимите ключове за декриптиране на комуникацията. Според говорител на компанията това искане не може да бъде изпълнено, защото никой в Telegram няма достъп до личните криптиращи ключове на потребителите.

Източник: Euronews

Може да ви е интересно и това:
Русия поиска от Google и Apple да свалят Telegram от магазините си за приложения |  Изпращайте самоунищожаващи се съобщения и с Telegram |  Telegram вече поддържа гласови разговори |  WhatsApp блокират връзки към Telegram |  Telegram започва да блокира канали на Ислямска държава | 

Тагове: telegram | 

Коментари: 31 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: MEnergy , 19 април 2018 14:19 Отговор

Принципно си прав, преструват се още за пред масите, че VPN и tor им дават някаква сигурност, но това не означава, че не логват абсолютно всичко по пътя от потребителя. В България още го няма, но на запад има много преки посегателства над потребители, за които не се шуми много. Данни от месинджъри, ISP-та, различни програми за споделяне на файлове, IP-та. И най-странното е, че никой не пита как властите имат тези данни изобщо (при условие, че уж апове-те са криптирани и недостижими), което е най-логичния въпрос, защото свободата и в интернет е право по конституция, ами просто изливат накуп история, съобщения, файлове с дати, часове и локация. Върви се оправяй.

Колкото до децентрализираните мрежи, не само p2p, отдавна са го решили проблема с предварително настроените клауд ботове, които при всяко зададено условие се свързват с потребителите, ставайки част от мрежата, и имат пълна информация какво правиш. Т.е. те са си вътрешна част от криптираната мрежа и си логват всичко, което се случва там. Активират се вероятно по отворени портове и имат цели масиви от IP-та, при които ако имаш съмнения и изрежеш някои, ще ти се нахвърлят в пъти повече. И понеже става въпрос за клауд и практически неограничен капацитет, потребителите са просто като неориентирани мишки, бягащи от един капан към друг.

Автор: tzincbg , 19 април 2018 11:49 Отговор

Ще бъде радикална промяна вкарването на договори по блокчейн технологията, вкл. за изборите, може политиците дори да станат излишни един ден.
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: Blue Sky , 19 април 2018 10:28 Отговор

За съжаление заради бивши (управляващите днес) и настоящи комунисти/социалисти, у нас положението със демокрацията става все по-зле.


Именно затова в България няма закон за лустрацията

Автор: tzincbg , 19 април 2018 03:50 Отговор

Има друг момент - да те осъдят за нещо дребно, докато ползваш тор + широко рекламиран VPN на Линукс, значи да признаят, че не е защитен и да загубят много ценна информация, предоставяна им през tor от определени държави.
Т. Е. реално ще бъдеш изловен само ако се занимаваш с наистина отвратителни неща, шпионин си, много саботираш някакво корумпирано правителство. Т. Е. ще се преструват, че за залавянето ти през TOR / притискане на впн-а ти, е била нужна специална дълга операция и големи ресурси. За да не го загубят като канал за информация от хора, които разчитат на него.
Т.е. все пак си е вид защита ползването на такива технологии, няма как да си признаят, че лесно го следят.
Освен това си защитен, че те следят големите служби само. За да получат данните нашите власти, ще трябва изключително добре да се мотивират и няма да може за всеки. Не е като данните да са при кварталния доставчик.
Освен това се развиват изцяло децентрализираните peer 2 peer криптирани мрежи, които ще е много, ама много трудно да бъдат подслушвани, особено ако не говорим за подслушване на отделна набелязана цел, а масово и особено ако ГО ПОЛЗВАШ НА ОТДЕЛНА МАШИНА С ОТДЕЛЕН ИНТЕРНЕТ С ЛИНУКС, на която не правиш НИЩО ДРУГО.

Автор: MEnergy , 18 април 2018 22:51 Отговор

Самият факт, че company & infrastructure jurisdiction на аповете в над 80% от случаите е САЩ говори сам по себе си кое колко е сигурно и кой има достъп до него. В Германия, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония и САЩ от 60-те години на 20-ти век всички комуникации официално се подслушват, включително индустриалните - Echelon (Може да видите този линк само ако сте регистриран. Да не говорим за частните клауд анти пиър-то-пиър фирмички и най-различни клауд ботове, които се свързват с компютъра ви всеки път, когато използвате определени портове или има криптирано даунлоудване на нещо, за което не могат да установят какво е. Ама повечето хора даже не го подозират.

Много ми беше смешно, като се раздвои Замундата, единият сайт беше с разширение .ch. Вероятно няма страна по света с по-строги закони за интелектуалната собственост от Швейцария. Някак си случайно, ей така, да се чудиш как ли пък торент тракер ще има каквато и да е връзка с Швейцария или пък Холандия (другия). Другото, което юзърите не подозират е, че самите организатори на TOR-мрежата твърдят, че 2/3 от сървърите й вероятно се рънват на компютри на ЦРУ и не могат да ги спрат. Или, че като си пуснат VPN и си дадат всички лични данни, адрес, телефон, банкови сметки, заедно и с всичко друго на фирмата VPN-доставчик, че и това, което безплатно ще извлекат от браузъра им, ще бъдат сигурни и криптирани. Напротив, батките от VPN-а (и службите) вече не само няма да се чудят по IP къде точно в Младост се намира юзъра, ами директно ще си имат пълна история на посещавани сайтове, кога точно гледа порно и колко филма нелегално сваля всеки час, заедно с всичките му доброволно предоставени лични данни и номер апартамент. Пък той нека си мисли, че няма да знаят къде да почукат, когато и да им се прииска.

Автор: polarr31 , 18 април 2018 16:17 Отговор

Четете за Русия, мислете за България.

Може да видите този линк само ако сте регистриран.

За съжаление заради бивши (управляващите днес) и настоящи комунисти/социалисти, у нас положението със демокрацията става все по-зле.

Автор: Вито , 16 април 2018 09:45 Отговор

А това какво точно ще рече?

Автор: Чо :) , 16 април 2018 09:35 Отговор

Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Directory service could be modified to enable a MITM attack?
Всички са "Yes", така че няма нищо абсолютно сигурно.

Автор: tzincbg , 14 април 2018 10:55 Отговор

Напротив. Просто иронизирам още по-брутално.

Автор: algor , 14 април 2018 10:04 Отговор

Той себе си не разбира, ти за ирония говориш...
Сега рови в речника, за да види какво означава термина "ирония" и като се подготви, ще се изцепи отново.

Промоции

Xiaomi Mi 6

Xiaomi Mi 6

1079.00 лв.
949.00 лв.
Купи сега
Xiaomi Redmi Note 4

Xiaomi Redmi Note 4

479.00 лв.
429.00 лв.
Купи сега