Българските потребители гледат към таблетите от по-висок клас

25 май 2018 18:49, прочетено 5295
26
Българските потребители гледат към таблетите от по-висок клас

Продажбите на таблета Huawei MediaPad M5 в Бългaрия вече започнаха, a заедно с премиерата на устройството компанията разкри резултатите от интересно представително проучване на нагласите на родните потребители. То е дело на агенцията за пазарни проучвания Pragmatica и е проведено сред градското население в България на възраст 25 – 55 години. Методологията на проучването – онлайн с таргетиране на таблетни устройства, разкрива профила на потребителите, които реално ползват своите таблети. Това е важно, защото има голям брой продадени, но неизползвани активно таблетни устройства, особено в най-ниския ценови клас.

Според проучването активните градски потребители на таблети в България са разпределени почти по-равно във възрастовите групи 25 – 34, 35 – 44, и 45 – 55 години, като превес с резултат 36.1% все пак има групата 35 – 44 години. Почти 40% от отговорилите живеят в София, а 79.3% са с висше образование. За какво използват своя таблет май-често? Сред резултатите води отговорът “за разглеждане на уеб сайтове”, но тази дейност е посочена от едва 66% от анкетираните. Вторият най-чест отговор с резултат от 53.8% е “при пътуване“. Развлеченията с мултимедийно съдържание (гледане на клипове и филми) е третият най-често срещан отговор с почти 48%, като силен резултат има и слушането на музика с 34.6%.

Използването на социални мрежи е посочено от 47.1% от анкетираните, а четенето на електронна поща – от 40%. За работа ползват таблетите си едва 33.5% от потребителите, което подсказва, че тези устройства намират по-голямо приложение за персонални и семейни забавления. Това се подкрепя и от разпределението на използването им в различните часове от денонощието. Най-много хора работят с таблетите между 18:00 и 21:00 часа (23.7%), следвани от тези, които правят това между 21:00 часа и полунощ (22.4%). Дневното  потребление се откроява между 09:00 и 12:00 часа (11.5%) и между 15:00 и 18:00 часа (9.6%), което е както за работа, така и за забавление на децата, тъй като половината участници споделят, че предоставят таблета на децата си, една трета от тях го правят по няколко пъти в седмицата.

Следващата част от проучването търси отговор на въпроса какви са реално използваните таблети в момента и какви таблети биха търсили хората, ако трябва да си ги купят сега. Топ 3 притежавани марки таблети в момента са Lenovo, Samsung и Huawei, с превес на Lenovo от 36.1% и голям брой, попадащи в графата „Други“. Разпределението на „желаните“ марки таблети днес е сред същите три бранда, но с разлика помежду им по-малко от 1% в диапазона 19 – 20%. Всъщност, марката е най-често посочваният критерий за избор на таблет сега, следвана от цената и фактори като размера на дисплея, качеството на звука, дизайна и материалите за изработка на корпуса с почти еднакви резултати. Българският пазар като цяло е чувствителен към цените, но проучването много ясно показва ориентация към качествени продукти от висок клас в сегмента на таблетите.

Проучването показва, че вторият най-интересен за потребителите размер на дисплея за таблет е този над 10 инча.  Сред анкетираните, за които качеството е основен фактор за покупка, Huawei се явява предпочитан избор. Например сред посочилите за важен фактор „материалът, от който е направен таблетът“, 33% предпочитат като бранд Huawei, с 12% повече от втория предпочитан бранд в тази подгрупа. Относно начина на покупка, проучването показва, че сред реално използващото таблетите си градско население във възрастовия диапазон 25 – 55 години 68.8% са го закупили самостоятелно и без план с интернет, 33.5% са го взели от верига за техника, а почти 30% – от мобилен оператор. За 17% от анкетираните таблетът е бил подарък.

Инфографика с резултатите от проучването можете да видите тук.

Може да ви е интересно и това:
iFixit с интересни разкрития за Pixel 3 XL |  Lenovo подготвя сгъваем таблет |  Вече можете да разгледате Huawei Mate 20 и Mate 20 Pro в София и други градове |  Samsung Galaxy Note10 ще е с 6,66-инчов дисплей |  Huawei представи Watch GT и Band 3 Pro | 

Тагове: Huawei |  Samsung |  Lenovo |  Mediapad M5 | 

Коментари: 26 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: Mr_Atkinson , 27 май 2018 19:38 Отговор

Извинете, а какво значи "таблет"?

Автор: Ludogoretz , 27 май 2018 19:29 Отговор

Предпочитам да си купя най доброто от съотношението цена- качество,иначе в противен случай че се чувствам много прецакан ако дам 1000 лв за телефон или таблет.
Ако съм обидил някой съжалявам.

Автор: tzincbg , 27 май 2018 16:36 Отговор

Така е. Често е заради липса на възможности или липса на амбиция да се развиеш. Но много хора решават проблема по "лесния" начин - по-скъпо устройство, което не могат да си позволят. А често просто може да се оптимизира старото.
А както виждаме много хора просто се отказват от таблетите при тези големи смартфони вече.

Автор: Ванката , 27 май 2018 16:22 Отговор

да тръгнат гладко нещата.

В xda напр. има developer-и, които хаквайки и подобрявайки евтини устройства, са станали по-добри и печелят повече.

Това им е работата и се развиват в тая насока. Аз, както и десетки хиляди други не сме длъжни да се занимаваме, ако това не е част от материята в професионалното ни развитие. На две години сменям устройствата с които работя и взимам това, което работи най-добре без излишни гимнастики. Сега, дали ще е на лизинг или в кеш, всеки път е различно. Резултатът накрая обаче е един и същ, получавам продукта за който съм си платил.
Като си развиваш умения за анализ, търпението. Защото с много устройства и с много хора, е необходима деликатност и търпение, за да тръгнат гладко нещата

Уменията за анализ могат да се придобият, или просто както всички други умения да са вроден талант. Точно с уменията си да анализирам и да бъда много търпелив се занимавам вече 11 години с клиенти. Ако не бях търпелив сега щях да съм безработен и отритнат от обществото.
Щом имаш Android или IPad и не ти го плаща някой друг, и не си затънал в заеми, на прав път си

Щом мога да плащам сметките на майка ми, да си позволя и висок клас устройства работейки в България без да мамя и крада, не мога да се оплача.

Иначе по темата, ясно е от заглавието, че повечето хора мислят като мен. Една шепа са тия където си купуват дървета, за да ги човъркат от професионален интерес. Повечето, които си ги купуват просто нямат възможности, което не е срамно. Трябва да назоваваме нещата с истинските им имена.

Автор: tzincbg , 27 май 2018 15:08 Отговор

Именно. А балансът е труден - кога да спреш, кога да продължиш да се бориш. Кога да се стегнеш, кога пък да се отпуснеш, за да не прекалиш.
А пък фейсбук, рекламите, че и много хора гледат да ти използват слабостите и времето ти в тяхна полза...

Автор: TrEnIoRa , 27 май 2018 14:58 Отговор

Едното не пречи на другото.


Да така е, но ако има Разумни граници.
Иначе се получава, едните да си останат само с мисленето, а другите само с работата, двете крайности се получават от една съществена липса.

Автор: tzincbg , 27 май 2018 10:06 Отговор

Едното не пречи на другото.
Даже може да помогне. Като си развиваш умения за анализ, търпението. Защото с много устройства и с много хора, е необходима деликатност и търпение, за да тръгнат гладко нещата.

В xda напр. има developer-и, които хаквайки и подобрявайки евтини устройства, са станали по-добри и печелят повече.

Въпрос на приоритети. Щом имаш Android или IPad и не ти го плаща някой друг, и не си затънал в заеми, на прав път си.

Автор: Ванката , 27 май 2018 09:58 Отговор

Така че в дългосрочен план по-добре човек да се ограмоти, отколкото да плаща тлъста премия на някого

В дългосрочен план човек е по-добре да инвестира времето си в професионално развитие, за да печели повече вместо да се занимава с глупости. Някой, ще получи тлъста премия, аз после с труда си ще поискам тлъста премия. Това е живота - плащаш за да получиш, но явно тука няколко човека няма да го проумеете никога!

Автор: tzincbg , 27 май 2018 09:35 Отговор

Тук опираме до това, че Андроид или Windows, ако им качваш боклуци, рано или късно ще грохнат, зависи колко мощни или слаби са, а китайските често най-нагло си идват с вируси още от производителя. При Apple много по-трудно ще събориш системата.

Т. Е. Реалното предимство на Apple e, че издържа повече на технически затруднени хора. И затова Apple събират брутална надценка.
Но за съжаление това няма да те спаси от фишинг сайт, особено български.

Така че в дългосрочен план по-добре човек да се ограмоти, отколкото да плаща тлъста премия на някого да го пази.

Автор: Ванката , 27 май 2018 07:23 Отговор

Кой за бога би искал таблет с Android? Това е нещо отвратително. Дори най-добрия Android-ски таблет Samsung Tab S3 не смятам за особено адекватна покупка. Ако навлязат таблетите с Chrome OS може и да се получи някаква алтернатива на iOS, но иначе не го виждам в скоро време

Зависи. Tab S3/4 е вторият ми избор след iPad Pro. Това е най-добре балансирания таблет откъм хардуер и софтуер и, ако въобще реша, да заменя “бюджетния” си iPad (2017), ще е от тази серия. Всичко зависи от парите с които ще разполагам тогава. Със сигурност обаче няма да си причинявам китайски извращения!

Е то е ясно, че топ Samsung или IPad е по-як, по-бърз, по-ярък, може да си му оставиш системните приложения, да му качиш още реклами и пак ще работи ок.

Личи си, че не си ползвал iPad. Колкото и приложения да качиш на айпада той ще си работи, както и без такива - никаква разлика. Никакви реклами не му качвам имам си Adblock Plus и всичко е перфе! Година и четири месеца вече откакто го ползвам и не съжалявам за парите които съм дал. Нищо, че е “бюджетен”...