Xiaomi с 1 милиард долара загуба за тримесечието

11 юни 2018 18:23, прочетено 5936
17
Xiaomi с 1 милиард долара загуба за тримесечието

Xiaomi отчете нетна загуба в размер на 7 милиарда юана (1.09 милиарда долара) за първото тримесечие на годината. Новината идва само дни преди шумно анонсираното излизане на борсата на китайската компания. За 2017 пък е отчетена нетна загуба в размер на 43.89 милиарда юана. Това става ясно от проспекта, който е на разположение на инвеститорите.

В случая обаче финансовият резултат и за тримесечието, и за годината можеше да е по-различен, защото според компанията при изваждане на еднократни събития се стига до нетна печалба в размер на 1.04 милиарда юана за първото тримесечие на 2018 и на 3.9 милиарда юана за 2017 година. От Xiaomi отчитат скок на доставките на смартфони с 88% през първите три месеца на 2018, което е донесло приходи в размер на 34 милиарда юана (5.3 милиарда долара).

За 2017 пък компанията е отчела приходи в размер на 114.7 милиарда юана. Очакванията са при първоначалното публично предлагане да бъдат привлечени около 10 милиарда долара, а това най-вероятно ще е и най-мащабната борсова премиера за годината в световен мащаб. Очаква се до 30% от акциите да бъдат продадени на територията на Китай.

Източник: Reuters

Може да ви е интересно и това:
Xiaomi Mi Mix 3 ще предлага 5G и 10 GB RAM |  Появи се видео на Xiaomi Black Shark 2 |  Xiaomi се готви за световна премиера на Black Shark |  Xiaomi Mi Box S поддържа 4K HDR видео |  Телефоните на Xiaomi за Китай няма да поддържат глобалната версия на MIUI | 

Тагове: Xiaomi | 

Коментари: 17 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: A4i , 14 юни 2018 09:26 Отговор

Мисля че акциите не са никак добра идея. Поне това сочи примера на Нокиа в близкото минало, Фейсбук сега, китайските соларни компании и технологични такива като Letv, Алибаба и т.н. Защо Илон Мъск не си трансформира компаниите в акционерни дружества?
Сяоми имат негативен опит с внос на служители с корпоративна култура, която предстои да им натресат. Хуго Бара само оня работа си бара докато ръководеше мобилното подразделение. Върна ги в детската градина, след като преди това 5 години компанията трупаше положителен имидж.

Автор: tzincbg , 14 юни 2018 09:05 Отговор

Това за Huawei e така, но не забравяйте, че при тях един от директорите е държавен, реално харчат държавни пари и ефективността не им е толкова критично важна.
При Xiaomi да видите реклами със знаменитости на килограм и после да се опитват да го компенсират с цената - абсурд! Те са си частна фирма и трябва да се оправят сами ефективно - справка - сгромолясването на Leeco(Letv/Coolpad).

Автор: Tadj , 14 юни 2018 08:13 Отговор

Качеството изисква цената да е по-висока.
Шаоми доказаха през годините, че може да се разчита на тяхните устройства независимо какви са - смартфони или други джунджурийки - и е нормално, ако искат да са сред първите най-продавани устройства и наравно със скъпите предложения на конкуренцията да предложат топ-хардуер, а той е скъп първоначално.
Обаче, като гледам, колко устройства излезнаха със Snapdragon 625, а той е пуснат на пазара през 2016-та си мисля, че поводи за притеснения не бива да има - със сигурност ще пуснат много добри предложения на много прилични цени.

@Ванка, колко акции ще искаш да вземеш и за какво ще са ти? От чисто любопитство питам.

Автор: exgrigor , 13 юни 2018 22:29 Отговор

Хубавото е ,че ще получат "свежи пари" от листването на борсата.Лошото е,че акционерите се вълнуват само от печалбата,което ще доведе до вдигане на цените.Аз от 3 месеца съм фен на марката,но не съм оптимист за бъдещето.В момента Xiaomi предлагат добро качество на прилично ниски цени.Едва ли ще удържат така в бъдеще.Хуайей са типичен пример за това.

Автор: board , 13 юни 2018 14:02 Отговор

Еми ще можеш, Ванка. Купуваш си направо малко повече акции, влизаш в борда на директорите и им казваш, ей мушмороци, айде стига сте работили на загуба, я вдигнете малко цените за да спечелим нещо. После може да не те харесват много колегите във форума, ама нали за това ще инвестираш пари, за да печелиш, не да губиш

Автор: Ванката , 13 юни 2018 13:37 Отговор

Това означава ли, че мога да рискувам и да си купя акции от тях?

Иначе не виждам, защо трябва да изпадам в еуфория от новината?!

Автор: board , 13 юни 2018 13:36 Отговор

Така примерно и HTC, ако не плащаха заплати на служителите си, щяха да са на печалба.

Автор: KuKeR , 13 юни 2018 13:34 Отговор

В момента Xiaomi се подготвя трескаво за първично публично предлагане на акции (IPO). Финансовите анализатори прогнозират, че IPO-то ще донесе на Xiaomi не по-малко от 10 млрд. долара, а пазарната капитализация на компанията да се увеличи от 70 до 90-110 млрд. долара...
- Без коментар.

Автор: StefiMo , 13 юни 2018 13:27 Отговор

Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Изгледайте клипчето (пуска се само). Има за Xiaomi и много интересни суми се споменават на фона на Apple.

Автор: chilko , 13 юни 2018 13:20 Отговор

Тези еднократни разходи са факт и също се отчитат. Ако ги нямаше щеше да бъде регистрирана посочената печалба.