Австралия може да блокира участието на Huawei в 5G проект

11 юли 2018 17:38, прочетено 2483
0
Австралия може да блокира участието на Huawei в 5G проект

Huawei вече среща трудности около доставянето на оборудване за американския пазар и изглежда ще се изправи пред такива и в Австралия. Източници на Reuters твърдят, че страната се готви да забрани на китайската компания да доставя оборудване за планираните местни 5G мрежи след предупреждение на службите за сигурност.

Те имат притеснения, че китайската държава може да нареди на Huawei да й предаде чувствителна информация за Австралия. Западните агенции за сигурност от години алармират за предполагаемите връзки на Huawei в китайското правителство и за възможността оборудването да се ползва за шпионски цели, но досега няма никакви доказателства, подкрепящи това.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света обещава на австралийските власти пълен контрол над 5G оборудването. Такъв подход се ползва и за други държави - например Обединеното кралство, където има специална лаборатория с лица от разузнаването, която проверява всички продукти на Huawei.

Други западни страни като Нова Зеландия, Канада и Германия твърдят, че имат достатъчно гаранции, че в оборудването на компанията няма задни вратички или други механизми за тайно събиране на информация. Австралийските агенции за сигурност обаче не са убедени, че получаването на контрол над оборудването ще успокои тревогите им.

И докато те са непоколебими в мнението си австралийските власти не бързат да издадат формална забрана за участието на Huawei, разкриват източници на Reuters. Според тях всичко е плод на американското влияние върху страната и още през февруари премиера на страната Малкълм Търнбул е получил информация от щатските Департамент за вътрешна сигурности и Агенция за национална сигурност за потенциалната заплаха от Huawei.

Източник: Reuters

Може да ви е интересно и това:
Новите слушалки на Huawei ще могат да се зареждат безжично от Mate 20 |  Китайски регулатор разкри детайли за два нови модела на Huawei |  Huawei се заяде с Apple в навечерието на премиерата на Mate 20 Pro |  Huawei ще пусне смартфон със сгъваем дисплей в рамките на година |  Снимки показват телефон на Huawei с имитиращ кожа заден панел | 

Тагове: Huawei | 

Коментари: 0 | Твоят коментар