Вече е възможно закупуването на карти за градския транспорт в София и през телефон

12 юли 2018 15:35, прочетено 3254
2
Вече е възможно закупуването на карти за градския транспорт в София и през телефон

Софийският Център за градска мобилност обяви въвеждането на нова услуга, която позволява на пътниците в градския транспорт да закупуват дневна и нощна карта за всички линии през мобилния телефон. За целта е необходимо да се регистрирате на адрес sofia.mpass.bg и за заплатите картата (4 лв. за дневна и 2 лв. за нощна), което може да стане по два начина.

При ползване на дебитна/кредитна карта няма значение коя е банката издател, а освен това не се дължат никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете). Втората опция е заплащане чрез сметката за услуги към мобилен оператор - в момента се поддържа само А1, но в близките седмици би трябвало да се включат и останалите оператори.

След успешно плащане се получава QR код, който на практика представлява карта за транспорт. Той може да се сканира на входа на метрото, а при пътуване в наземния транспорт трябва да се покаже при проверка. От ЦГМ посочва, че карта може да се закупи непосредствено преди да се влезе в метрото, но са необходими 45 секунди за валидиране. Със същата карта може да се влезе пак в метрото след период от 5 минути.

A1 обяви, че първите 2000 карти (по 1000 от всеки вид), които са закупени от нейни клиенти с опцията за добавяне на сумата към месечната сметка , ще са безплатни. Инициативата е интересна и продължава започнатото от приложението Tickey, което позволява закупуването на билети за метрото през телефона. На пръв поглед прави впечатление липсата на превод на страницата на други езици, което ще ограничи употребата на услугата от чужденци, които през последните месеци стават все повече в столицата.

Източник: Център за градска мобилност, снимка Дневник

Може да ви е интересно и това:
Изпълнителният директор на А1 с награда за мениджър на годината |  A1 с най-бърза 4G мрежа през третото тримесечие според Speedtest |  A1 пуска проследяващото устройство MyКi Auto |  Интерактивната телевизия и оптичен интернет на А1 достигнаха Ямбол |  Приложението за мобилна телевизия на A1 вече е достъпно и за клиенти на други оператори | 

Тагове: a1 | 

Коментари: 2 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: chasovnik , 12 юли 2018 20:23 Отговор

Вместо да го направят безплатен, както за част от обществото в момента и т.нар. "социални" линии!

Автор: MEnergy , 12 юли 2018 19:58 Отговор

2020 се очаква интегрираната система за единно таксуване в София след всички обжалвания и глупости, плюс откритото нежелание на СО да го направи, вече 10 години след първоначално заявеното. Похвално е, че накрая има и малко повече опции от 21-ви век, дано да станат и повече до 2020, но с нетърпение очаквам интегрираната система - нещо, което почти всички екс-комунистически столици имат от поне 15 години. Направо ме е срам до земята, като си помисля, че някой каца 2018 в София и разчита на хартиени билетчета, при това валидирани с допотопен механичен перфоратор (разбира се, ако има кой да му обясни изобщо, че билетът трябва да мине през него, а не да си го държи в ръката). Вместо просто да докосне телефона/картата/безконтактната си банкова карта в рийдъра на автобуса/тролея/трамвая/метрото/влака((((