Продажбите на компютри с ръст за първи път от шест години насам

16 юли 2018 08:16, прочетено 1817
9
Продажбите на компютри с ръст за първи път от шест години насам

Продажбите на компютри в световен мащаб са нараснали през второто тримесечие. Забележителното е, че това се случва за първи път от шест години насам. Според данни на Gartner увеличението на доставките е с 1.4%, докато от IDC твърдят, че става дума за 2.7%. Причината за разминаването в случая е в различните използвани методики. IDC включва Chromebook, но пък не отчита таблети с Windows и хибридни устройства като Surface Pro, докато при Gartner таблетите с Windows се считат за компютри, а Chromebook не влиза в статистиката.

И двете агенции още през миналата година констатираха край на спада и прогнозираха потенциал за растеж на пазара. В основата на положителния резултат са бизнесмашини с Windows 10, а при потребителските компютри продължава да се отчита намаление на продажбите. Според Микако Китагава от Gartner тази тенденция ще продължи и през следващите две години, защото голяма част от бизнеса в момента подменя своя хардуер. На същото мнение са и от IDC, а крайният ефект е, че HP, Lenovo, Dell, Apple и Acer са отчели сериозни плюсове в продажбите през последното тримесечие, докато останалите компании продължават да регистрират спадове.

В данните на Gartner Lenovo запазва първото място по доставки с 13,601 милиона броя, но HP е веднага след китайците с 13,589 милиона броя. Двете компании отчитат ръст в доставките съответно 10.5% и 6.1%. Третото място е за Dell с 9.5% повече доставени компютри или 10,458 милиона броя. На четвъртата позиция е Apple с 4.395 милиона броя, а на пето място е Acer. Класацията на IDC е подобна, но в нея на първо стои HP с по-голяма преднина спрямо втория Lenovo - 14,864 милиона спрямо 13,755 милиона броя. Останалите места в подредбата остават непроменени.

Източник: Gartner, IDC

Може да ви е интересно и това:
Apple планира ъпдейт на iPhone в отговор на забраната за продажба в Китай |  Apple разработва собствени модеми за бъдещите модели iPhone |  Арестът на финансовия директор на Huawei може да разтърси Apple |  Qualcomm иска да издейства и забрана за продажбите на iPhone XS и XR в Китай |  Последното луксозно творение на Caviar комбинира iPhone XS с Apple Watch | 

Тагове: idc |  gartner |  Dell |  Apple |  HP |  Acer |  Lenovo | 

Коментари: 9 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: MEnergy , 17 юли 2018 02:17 Отговор

Зависи какво правиш с тях вкъщи. Ако искаш мултимедиен център, игри с качествена графика, програми над MS/Libre/WPS office или даже аматьорска обработка на аудио, фото и видео от моменти с близките хора, базов лаптоп, таблет или смартфон не са решение. Не случайно само паметта или процесора в над средното ниво десктоп струват два пъти колкото качествен таблет.

Като цяло с възрастта, хората минават първо на лаптопи, а после само на смартфон плюс скрийн шеринг с телевизора. Аз явно не съм от тях, още повече, че мога да направя сравнение между десктоп (гейминг компютър или работна станция) и най-добрия лаптоп, да не говорим за таблет/смартфон. Все едно да сравняваш велосипед нисък клас с Mustang GT - това е PC с лаптоп. За по-надолу няма сравнение.

Ама на повечето потребители им дай само филми и Фейсбук.

Автор: PoceH_BS , 16 юли 2018 22:30 Отговор

Домашните компове вече са изместени от смартфони и таблети.


Това важи само и единствено за консуматорите на съдържание, за всички останали няма как да се замести настолния/лаптопа.

п.п. Помните ли малоумната реклама на Ябълките в която едно дете държейки дъската за рязане на зеленчуци (aka iPad) питаше какво е компютър...

Автор: npet , 16 юли 2018 22:10 Отговор

Маналата седмица се разделих и с двата домашни десктопа. Мисля че им отмина времето на тези джаджи.
Домашните компове вече са изместени от смартфони и таблети.

Автор: MEnergy , 16 юли 2018 19:29 Отговор

Е, то това е трудно да кажеш, че е компютър. За 467 лв. на вторичния пазар, според мен можеш да сглобиш нещо по-добро, особено процесор. И с тези 4GB RAM няма никакъв смисъл от х64 система. На смартфона ще ти вървят нещата по-добре, особено с този 1TB HDD на 7200 оборота с 2 минути стартъп.

Интел имат портативни плочки, които ги закачат за мониторите да плейват рекламни видеа 24/7 (или за Outlook с мишка и клавиатура), макар че и едно Pi ще ти върши същата работа за пет пъти по-малко пари.

Може да видите този линк само ако сте регистриран. - 2229 лв.??? Това нещо струва не повече от 800/900(

Автор: Вито , 16 юли 2018 18:50 Отговор

asus къде е

У дома на бюрото, купен преди 5 години и работещ като нов. Разбира се все по тежките програми ми наложиха закупуване миналата година на ссд и още 8гб рам. Та... там е и работи светкавично. Не смятам да го заменям, и след 5 години ако се наложи пак ще купя Асус.

Автор: tzincbg , 16 юли 2018 18:20 Отговор

Как да не произвеждат Asus компютри?
Даже са с още по-слабата мобилна N серия на Интел с пасивно охлаждане.
С която като отвориш втори таб и YouTube почва да насича... Според мен N серия в офис компютри е тъпо - освен офис програми, често работим с някоя база данни. И колкото по-голяма става, толкова по-трагично става положението:
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: MEnergy , 16 юли 2018 16:28 Отговор

Asus (и да речем MSI примерно) не продават готови конфигурации, затова пък са почти напълно в премиум сегмента, нещо съвсем различно от първите 4. Повечето офисни компютри и до момента разчитат на C2D/Q или ранни версии на i3 с по 4-8GB DDR3 RAM и HDD. Тези новите, които Gartner и IDC отчитат, пак са в най-ниския до нисък среден клас. Без NVMe, без М.2/U.2/RAID, вградено аудио, един PCI-Е х16 слот (даже не и 3), вградени или базови видео карти, повечето даже и без SSD.

Точно тези Others (от 26 до 22% според отделните методологии) най-вероятно включват фирмите, произвеждащи нишови и просюмър продукти, както и компоненти за тях. С други думи, истинската техника

Автор: tzincbg , 16 юли 2018 12:22 Отговор

Ами някои компании като се оливат с цената на таблетите без да са кой знае колко мощни, софтуерът - Андроид все пак е с ограничения, а камерите никакви... Нормално.

Автор: Ivan91 , 16 юли 2018 12:10 Отговор

asus къде е