ЕК обяви, че налага 4.34 милиарда евро глоба на Google заради Android

18 юли 2018 14:28, прочетено 3570
20
ЕК обяви, че налага 4.34 милиарда евро глоба на Google заради Android

Европейската комисия официално обяви, че налага рекордна глоба в размер 4.34 милиарда евро на Google за нарушаване на европейските антитръстови правила. Според Комисията от 2011 година американската компания налага незаконни рестрикции на производителите на устройства с Android и на мобилните оператори, за да заздрави своята доминантна позиция при търсенето в интернет.

В решението се посочва, че Google трябва да прекрати тази практика в рамките на 90 дни или ще се изправи пред наказателни плащания до 5% от средния дневен оборот в глобален мащаб на компанията майка Alphabet. Според комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер Комисията е идентифицирала три ограничения, които Google налага на производителите и операторите, за да се гарантира, че трафикът в устройствата с Android преминава през нейната търсачка.

Тези практики са попречили на конкурентите да създава иновативни продукти и да се конкурират ефективно, а освен това са отказали на европейските потребители ползите от ефективната конкуренция на мобилния пазар, което е незаконно съгласно европейските антитръстови правила. В съобщението се посочват трите начина, с които Google е нарушила правилата.

На първо място компанията е изискала от производителите да инсталират в устройствата приложенията Google Search и Chrome като условие за ползване на магазина за приложения Play Store. Освен това американците са плащали на определени големи производители и оператори с условието ексклузивно да инсталират приложението Google Search в техните устройства. Третото нарушение е свързано с възпрепятстване на производителите, които искат да инсталират приложенията на Google в продуктите си, да предлагат дори едно друго устройство с алтернативна версия на Аndroid (например Fire OS на Amazon), която не е одобрена от компанията.

ЕК посочва, че задължителното инсталиране на Google Search и Chrome в устройствата с достъп до Play Store означава, че потребителите най-вероятно ще използват тези приложения и няма да търсят техни алтернативи. Google твърди, че това комбиниране е нужно, за да монетизира своите инвестиции в Android. ЕК смята, че тези твърдения не са обосновани, защото годишно компанията получава милиарди долари от Play Store, събира много данни, които са ценни за нейния бизнес с търсене и реклама, а освен това ще има полза от значителните приходи от реклами в търсенето без ограниченията.

По отношение плащането на големи производители и оператори за инсталиране в предлаганите от тях устройства на Google Search се посочва, че американската компания е прекратила напълно тази практика през 2014 година след като ЕК е започнала разследване на казуса.

При рестрикциите за продаване на устройства с алтернативни версии с Android ЕК смята, че твърденията на Google, че това се прави, за да се избегне фрагментацията на екосистемата, не са оправдани. На първо място компанията може да гарантира, че устройствата с Android с нейни услуги и приложения са съвместими с техническите й изисквания без да пречи на появата на други версии на Android. В допълнение Google не е осигурила достоверни доказателства, че тези алтернативни версии ще са засегнати от технически проблеми или няма да могат да поддържат нейните приложения.

Google ще обжалва решението на ЕК. В отговор изпълнителния директор на компанията Сундар Пичай посочва, че Android е създала по-голям избор, а не обратното. Над 1300 бранда вече използват Android за създаването на над 24 000 различни устройства на всички ценови нива, а в Play Store има над 1 милиард приложения. Според Пичай типичен смартфон с Android идва с 40 приложения от различни разработчици, а потребителите могат лесно да ги изтрият или деактивират и да изтеглят техни алтернативи от софтуерния магазин. Той защитава инсталирането на набор от приложения и услуги на Google като начин компанията да си върне инвестициите в разработката на платформата.

Източник: ЕК

Може да ви е интересно и това:
Google забрани записите на разговори в Android 9.0 Pie |  Android 9 Pie (Go edition) ще освободи още повече място в устройствата |  Google следи потребителите и при изключена история на местоположението |  Android 9 Pie води до проблеми за Google Pixel и Pixel XL |  Google ще загуби поне 50 милиона долара от липсата на Fortnite в Play Store | 

Тагове: Google |  Android | 

Коментари: 20 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: npet , 20 юли 2018 10:40 Отговор

@PoceH_BS
Именно чрез монопола при Андроид, Гугъл спряха дуъл боот телефоните. Имаше готови с Android/Ubunto и Android/Firefox OS.

Но какво ти разбира главата от алтернативни OS. Гугъл ефективно унищожават всякакво разнообразие.

Автор: A4i , 19 юли 2018 22:50 Отговор

Единственото ценно нещо е магазина за приложения на Гугъл и той е ценен , защото е монополно закрепен и реално няма алтернатива. Искаш ли магазина и ти набутват няколко гъби талаш, плюс 150 непрекъснато работещи процеса-вампири на заден план. Ако си спомняте до андроид 4.3 магазина беше обикновено приложение и не беше обвързан с другия боклук на Гугъл. След това направиха задължително инсталирането на този воденичен камък плей -сървисез, дето хаби 25% от заряда на батерията за шпионоране . Сега само единия пакет gms заема 600 МБ място на китайската ми пръчка, при положение, че тя си има всичко и без никакви гугълски боклуци работи безотказно. Китайците ще се еманципират.Трябва им глобален ром без боклуци на Гугъл и достъп до локализиран магазин за приложения.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:53 Отговор

Съгласен ли си да ги глпнят само заради VW?
За другото съм съгляасен, първата ми работа е да разкарам ВСИЧКИ services...

Автор: ne4o , 19 юли 2018 21:51 Отговор

Взе да става досадно!!! Един тип, с ясно изразени симптоми на маниакална депресия (Биполярно разстройство), превзе форума за пореден път.Сега е в еуфория и трябва да чакаме да влезе в следваща фаза(Депресия), за да си починем от него.Това с него, се повтаря от години, но всеки път става все по-зле.

Автор: chilko , 19 юли 2018 21:46 Отговор

Цитирам изявлението на ЕК, което е достъпно за всеки, а проблемите на Acer с Google около въпросния телефон с Aliyun OS са достатъчно добре документирани.

Заради хватката на Google и Amazon не успя да намери желаещи да правят устройства с Fire OS та трябваше да се обърне за производството на своите модели към Quanta, която не е член на OHA.

While it might not be an official requirement, being granted a Google apps license will go a whole lot easier if you join the Open Handset Alliance. The OHA is a group of companies committed to Android—Google's Android—and members are contractually prohibited from building non-Google approved devices. That's right, joining the OHA requires a company to sign its life away and promise to not build a device that runs a competing Android fork.
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:14 Отговор

И ти ли?
Вие въобще можете ли да мислите самостоятелно?!?!
Гугъл единственото което може да забрани на производителите е да слагат официално Google Services. Никой, ама НИКОЙ не може да забрани използването на AOSP! Все се нядявах, че тук има технологично напреднали хора... Ами НЯМА!

Автор: chilko , 19 юли 2018 21:09 Отговор

Според ЕК Google е забранила на производителите на устройства с Android да пуснат дори едно устройство с алтернативна версия на платформата - преди време така блокира излизането на Acer CloudMobile A800. В съобщението се казва, че точно това е причината да няма други устройства с Amazon Fire OS.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:06 Отговор

Защото няма елементарно понятие какво е AOSP за разлика от хората които имат понятие що е то иОС

Автор: Ванката , 19 юли 2018 21:05 Отговор

Росене, защо все трябва да обиждаш хората? Може ли така да нападаш човека? Хайде малко по-културно, ако обичате!

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 20:45 Отговор

Няма по тъпи и заблудени от оФцете!
Тва да не ти е залуханата иОС...
Нема и нема да има качествено образование в тази теритоеия, ти си нагледен пример за идиотизма ширеп се тука!

AOSP не е модификация, идиот! Да вземете цялото стадо да прочетете що е то Андроид, от къде произлиза и т.н. преди да напишете нещо малоумно присъщо само за Ябълковидните мозъци!

Промоции

HTC U11 Life

HTC U11 Life

450.00 лв.
399.00 лв.
Купи сега
HTC U11

HTC U11

850.00 лв.
750.00 лв.
Купи сега