ЕК обяви, че налага 4.34 милиарда евро глоба на Google заради Android

18 юли 2018 14:28, прочетено 3773
20
ЕК обяви, че налага 4.34 милиарда евро глоба на Google заради Android

Европейската комисия официално обяви, че налага рекордна глоба в размер 4.34 милиарда евро на Google за нарушаване на европейските антитръстови правила. Според Комисията от 2011 година американската компания налага незаконни рестрикции на производителите на устройства с Android и на мобилните оператори, за да заздрави своята доминантна позиция при търсенето в интернет.

В решението се посочва, че Google трябва да прекрати тази практика в рамките на 90 дни или ще се изправи пред наказателни плащания до 5% от средния дневен оборот в глобален мащаб на компанията майка Alphabet. Според комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер Комисията е идентифицирала три ограничения, които Google налага на производителите и операторите, за да се гарантира, че трафикът в устройствата с Android преминава през нейната търсачка.

Тези практики са попречили на конкурентите да създава иновативни продукти и да се конкурират ефективно, а освен това са отказали на европейските потребители ползите от ефективната конкуренция на мобилния пазар, което е незаконно съгласно европейските антитръстови правила. В съобщението се посочват трите начина, с които Google е нарушила правилата.

На първо място компанията е изискала от производителите да инсталират в устройствата приложенията Google Search и Chrome като условие за ползване на магазина за приложения Play Store. Освен това американците са плащали на определени големи производители и оператори с условието ексклузивно да инсталират приложението Google Search в техните устройства. Третото нарушение е свързано с възпрепятстване на производителите, които искат да инсталират приложенията на Google в продуктите си, да предлагат дори едно друго устройство с алтернативна версия на Аndroid (например Fire OS на Amazon), която не е одобрена от компанията.

ЕК посочва, че задължителното инсталиране на Google Search и Chrome в устройствата с достъп до Play Store означава, че потребителите най-вероятно ще използват тези приложения и няма да търсят техни алтернативи. Google твърди, че това комбиниране е нужно, за да монетизира своите инвестиции в Android. ЕК смята, че тези твърдения не са обосновани, защото годишно компанията получава милиарди долари от Play Store, събира много данни, които са ценни за нейния бизнес с търсене и реклама, а освен това ще има полза от значителните приходи от реклами в търсенето без ограниченията.

По отношение плащането на големи производители и оператори за инсталиране в предлаганите от тях устройства на Google Search се посочва, че американската компания е прекратила напълно тази практика през 2014 година след като ЕК е започнала разследване на казуса.

При рестрикциите за продаване на устройства с алтернативни версии с Android ЕК смята, че твърденията на Google, че това се прави, за да се избегне фрагментацията на екосистемата, не са оправдани. На първо място компанията може да гарантира, че устройствата с Android с нейни услуги и приложения са съвместими с техническите й изисквания без да пречи на появата на други версии на Android. В допълнение Google не е осигурила достоверни доказателства, че тези алтернативни версии ще са засегнати от технически проблеми или няма да могат да поддържат нейните приложения.

Google ще обжалва решението на ЕК. В отговор изпълнителния директор на компанията Сундар Пичай посочва, че Android е създала по-голям избор, а не обратното. Над 1300 бранда вече използват Android за създаването на над 24 000 различни устройства на всички ценови нива, а в Play Store има над 1 милиард приложения. Според Пичай типичен смартфон с Android идва с 40 приложения от различни разработчици, а потребителите могат лесно да ги изтрият или деактивират и да изтеглят техни алтернативи от софтуерния магазин. Той защитава инсталирането на набор от приложения и услуги на Google като начин компанията да си върне инвестициите в разработката на платформата.

Източник: ЕК

Може да ви е интересно и това:
Определени видеоформати няма да ползват неограниченото място в Google Photos |  Opera за Android вече включва портфейл за криптовалути |  За какво най-често сме питали Google през 2018 година? |  Philips може да пусне Android TV 8 за телевизорите си още тази седмица |  Появиха се рендъри на Google Pixel 3 Lite XL | 

Тагове: Google |  Android | 

Коментари: 20 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: npet , 20 юли 2018 10:40 Отговор

@PoceH_BS
Именно чрез монопола при Андроид, Гугъл спряха дуъл боот телефоните. Имаше готови с Android/Ubunto и Android/Firefox OS.

Но какво ти разбира главата от алтернативни OS. Гугъл ефективно унищожават всякакво разнообразие.

Автор: A4i , 19 юли 2018 22:50 Отговор

Единственото ценно нещо е магазина за приложения на Гугъл и той е ценен , защото е монополно закрепен и реално няма алтернатива. Искаш ли магазина и ти набутват няколко гъби талаш, плюс 150 непрекъснато работещи процеса-вампири на заден план. Ако си спомняте до андроид 4.3 магазина беше обикновено приложение и не беше обвързан с другия боклук на Гугъл. След това направиха задължително инсталирането на този воденичен камък плей -сървисез, дето хаби 25% от заряда на батерията за шпионоране . Сега само единия пакет gms заема 600 МБ място на китайската ми пръчка, при положение, че тя си има всичко и без никакви гугълски боклуци работи безотказно. Китайците ще се еманципират.Трябва им глобален ром без боклуци на Гугъл и достъп до локализиран магазин за приложения.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:53 Отговор

Съгласен ли си да ги глпнят само заради VW?
За другото съм съгляасен, първата ми работа е да разкарам ВСИЧКИ services...

Автор: ne4o , 19 юли 2018 21:51 Отговор

Взе да става досадно!!! Един тип, с ясно изразени симптоми на маниакална депресия (Биполярно разстройство), превзе форума за пореден път.Сега е в еуфория и трябва да чакаме да влезе в следваща фаза(Депресия), за да си починем от него.Това с него, се повтаря от години, но всеки път става все по-зле.

Автор: chilko , 19 юли 2018 21:46 Отговор

Цитирам изявлението на ЕК, което е достъпно за всеки, а проблемите на Acer с Google около въпросния телефон с Aliyun OS са достатъчно добре документирани.

Заради хватката на Google и Amazon не успя да намери желаещи да правят устройства с Fire OS та трябваше да се обърне за производството на своите модели към Quanta, която не е член на OHA.

While it might not be an official requirement, being granted a Google apps license will go a whole lot easier if you join the Open Handset Alliance. The OHA is a group of companies committed to Android—Google's Android—and members are contractually prohibited from building non-Google approved devices. That's right, joining the OHA requires a company to sign its life away and promise to not build a device that runs a competing Android fork.
Може да видите този линк само ако сте регистриран.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:14 Отговор

И ти ли?
Вие въобще можете ли да мислите самостоятелно?!?!
Гугъл единственото което може да забрани на производителите е да слагат официално Google Services. Никой, ама НИКОЙ не може да забрани използването на AOSP! Все се нядявах, че тук има технологично напреднали хора... Ами НЯМА!

Автор: chilko , 19 юли 2018 21:09 Отговор

Според ЕК Google е забранила на производителите на устройства с Android да пуснат дори едно устройство с алтернативна версия на платформата - преди време така блокира излизането на Acer CloudMobile A800. В съобщението се казва, че точно това е причината да няма други устройства с Amazon Fire OS.

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 21:06 Отговор

Защото няма елементарно понятие какво е AOSP за разлика от хората които имат понятие що е то иОС

Автор: Ванката , 19 юли 2018 21:05 Отговор

Росене, защо все трябва да обиждаш хората? Може ли така да нападаш човека? Хайде малко по-културно, ако обичате!

Автор: PoceH_BS , 19 юли 2018 20:45 Отговор

Няма по тъпи и заблудени от оФцете!
Тва да не ти е залуханата иОС...
Нема и нема да има качествено образование в тази теритоеия, ти си нагледен пример за идиотизма ширеп се тука!

AOSP не е модификация, идиот! Да вземете цялото стадо да прочетете що е то Андроид, от къде произлиза и т.н. преди да напишете нещо малоумно присъщо само за Ябълковидните мозъци!