В конкурсa HUAWЕI NEXT IMAGE AWARDS българите снимат най-често залези и цветя

В конкурсa HUAWЕI NEXT IMAGE AWARDS българите снимат най-често залези и цветя

Над 3000 кадъра на наши сънародници са качени в страницата на регионалното издание на престижния конкурс за мобилна фотография, направена с устройства на Huawei. Както вече писахме, той се казва NEXT IMAGE AWARDS, а участието в него е отворено до 20 август на адрес campaign.consumer.huawei.com/bg. Две седмици след началото му България е на трето място сред 20 държави от Централна и Източна Европа и Скандинавските страни по брой на изпратените в него снимки.

Конкурсът безспорно разкрива любовта на българите към фотографията, нашата визуална култура, намираща отражение в безброй аранжирани и неочаквани ситуации, улавяни във всеки един момент с мобилното ни устройство, и желанието ни да ги споделим със света в една красива форма на мобилна комуникация. Ето някои впечатления и препоръки от екипа на Huawei България, който преглежда снимките, качвани в конкурса.

Залезите са един от най-честите пейзажи в категориите Good Night и Nature и засега са най-застъпената тема в конкурса като цяло. Почти агресивната игра на огнените цветове или нежността на пастелно розовото небе на здрачаване водят до безброй уловени вариации на красотата на това природно явление, което всички обичаме. Внимавайте само за наличието на прекалено ярко слънце, което може да "изгори" снимката.

Цветята са друга колоритна тема, широко застъпена в конкурса. Красивият боке ефект, поддържан в новите модели на компанията, вдъхновява за кадри с детайлно цвете в близък план на красив артистично размит фон. Подобна композиция имат макро снимките на интересни насекоми или пък на водни капки върху различни повърхности.

Може би най-изразителната категория Faces се радва на огромно разнообразие от лица в широк спектър от настроения и възрасти – от трогателни снимки на запазила любовта си възрастна двойка до хитрите усмивки на малките палавници. Опитвайте да снимате и в черно-бяло, защото монохромните кадри могат да са ненадминати в изразяването на характера на едно лице.

За красотата на българската природа е говорено много и тя присъства в конкурса с много пейзажи, заснети с Huawei. Има и много снимки от места извън страната, посетени от сънародниците ни. В природата има 4 основни елемента – земя, вода, въздух и огън, и въздействието на снимките на подсъзнателно ниво се усилва, ако комбинирате поне два от тях. И още един трик – одушевен обект усилва още повече въздействието на пейзажа. Например кон в планината, човешки силует в далечината или дори вашата собствена ръка, влязла в кадър. Освен своеобразния портретен щрих (портретите не е задължително да са на хора), тези елементи внасят и усещане за мащаб – например високите борове са по-внушителни, ако поставите човек под тях.

И за финал малко общи съвет и препоръки, които вероятно сте срещали на много места, но спазването им би увеличило още повече шансовете за победа на изпратените снимки. Изправяйте хоризонта. Мозъкът ни има усет за нещата, които не са съвсем наред, и кривият хоризонт е едно от тях. Също така центърът на снимката е сляпо петно за възприятията ни, така че не поставяйте водещия си обект там, освен ако не е лице. Симетриите и естествените рамки са печеливш подход, особено в категорията Check-In. И не забравяйте да сложите име и описание на снимката си – те са част от историята, която се разказва, и биха накарали повече хора да я забележат, харесат и така да ви дадат преднина в класирането.

Конкурсът HUAWEI NEXT IMAGE AWARDS е създаден да покаже разнообразието от добри фотографии и да провокира нашето въображение и търсене на различните форми на красотата. В него има награди на професионално жури и награди на публиката, парични, предметни, имиджови и приключенски – 22 000 евро награден фонд, Huawei Matebook X, P20 и P20 Pro, публикации в National Geographic, и фото екскурзия с National Geographic в Италия. Но най-вече – удоволствието да споделяш своя свят чрез снимки. Новост от последните дни е и добавянето на търсачка по потребителско име, за да намирате и споделяте лесно снимките си.

За популярността и престижа на конкурса свидетелстват някои от участниците в него. Един от тях е фотографът Темелко Темелков, който участва в надпреварата с профилното име Temel. По-долу можете да видите негови снимки, както и такива на други двама участници – DenislavDanielov и lyubo91.

Ако и вие желаете да покажете фотографските си умения на публика от цял свят, можете да се регистрирате за участие в Next Image Awards до 20 август на адрес campaign.consumer.huawei.com/bg. По-долу можете да видите някои от българските фотографии, участващи в Next Image Awards, с профилите, регистрирани в конкурса.

Приятно снимане и успех!

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция