ЕС отново мисли за универсално мобилно зарядно

07 август 2018 14:19, прочетено 3964
6
ЕС отново мисли за универсално мобилно зарядно

Въвеждането на универсално зарядно устройство за мобилни телефони е стара идея на регулаторните органи на Европейския съюз. В момента Европейската комисия обмисля и конкретни мерки в тази насока, след като се оказа, че производителите не правят достатъчно за решаването на проблема. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в отговор на питане в Европейския парламент, че не е доволна от сегашното състояние на нещата и се обмислят евентуални регулаторни мерки.

ЕС натиска за въвеждането на универсално зарядно от десет години, а основната причина е свързана с големите количества отпадъци от стари зарядни, които достигат до 51 000 тона годишно. Освен това се цитират и неудобствата за потребителите от несъвместимостта - например между ползващите iPhone и устройства с Android.

През 2009 година именно под давление на Комисията 14 компании от бранша подписаха доброволен меморандум за разбирателство, в който се задължиха да уеднаквят стандартите за новите телефони след 2011 година. Част от фирмите през 2013 и 2014 пък сами изпратиха писма за намерения, в които подчертават своята ангажираност към изтеклия през 2012 меморандум. Въпреки това според Вестагер прогресът не е достатъчен и скоро ЕК ще започне проучване на ситуацията, за да прецени цената и ползите на различните опции.

Източник: Reuters

Може да ви е интересно и това:
Google и Amazon ще пуснат напълно безжични слушалки през 2019 |  Samsung представи Galaxy A8s с отвор за селфи камерата в дисплея |  Ето какви размери на серията Galaxy S10 очакват производителите на аксесоари |  Приложение на Huawei с ИИ позволява на глухите деца да четат |  Вече и А1 поддържа заплащане на покупки от App Store с месечната сметка | 

Тагове: Nokia |  Huawei |  Apple |  Samsung | 

Коментари: 6 | Твоят коментар  | Всички коментари

Автор: AVKansazov , 07 август 2018 21:22 Отговор

Но отново производителите си направиха каквото си искат...

Какво да искат?Постепенно се въвежда тип С въпросът е че производителите още се мотат продължават да пускат микро и не ускоряват процеса с новите модели.И само епъл си държи на лайтинга.При безжичното се налага Qi.И други стандарти на практика НЯМА.

Автор: tzincbg , 07 август 2018 16:46 Отговор

Соломон Паси хубаво ги беше натиснал и повечето вкараха micro USB.
Но отново производителите си направиха каквото си искат с цел да точат. Време е да бъдат стегнати пак, да не се правят на луди.

Автор: board , 07 август 2018 16:36 Отговор

Сугурно, но към днешна дата безжичното е единствния вариант да заредиш айфон и андроид телефон с едно задядно.

Автор: Rumm , 07 август 2018 16:29 Отговор

Безжично, ама пак няма да има един стандарт и всяка фирма ще е сама за себе си.

Автор: board , 07 август 2018 15:54 Отговор

А дано стане работата с единен стандарт за зареждане, ама надали.
Докато приемат единен жак, телефоните ще почнат да се зареждат само безжично